Ρένα Δούρου: της έλαχαν τα σκουπίδια… και τα «σκ@τωσε» παντού…

Δ-Περιβάλλον
Η Ρένα μας, το «λαμπερό» κορίτσι του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ρένα μας, το «λαμπερό» κορίτσι του ΣΥΡΙΖΑ που της έλαχαν τα σκουπίδια… και τα «σκ@τωσε» παντού…

Δεν είναι «χαζή ξανθιά», αλλά με σπουδαίες σπουδές, εμφανίσθηκε στην αυτοδιοίκηση ως αναμορφωτής των πάντων και «διώκτης» κάθε αδιαφανούς δράσης. Αποδείχθηκε, όμως, «ανίκανη» ακόμη και για τα ποιο απλά πράγματα, αφήνοντας στις κρίσεις, τους Δημάρχους να τα φέρουν σε πέρας, με την ίδια εξαφανισμένη. Τα σκουπίδια και η Μάνδρα είναι λαμπρά δείγματα της ανεπάρκειάς της.

Για την κυρία Δούρου, την κάποτε πολύ φέρελπι, οι σπουδές στο Έσεξ ίσως τη βοηθήσουν να καταλάβει το «Ι nothing you». Τίποτα δεν την έχουν οι πολίτες, τίποτα δεν αισθάνονται, πουθενά δεν την εχθρεύονται. Τη δουλειά της περιμένουν ακόμη να κάνει…»

—————————

Η Ρένα, το λαμπερό για ένα πολύ μεγάλο διάστημα κορίτσι του ΣΥΡΙΖΑ, -τώρα την έχει υπερκεράσει η Έφη Αχτσιόγλου, ως νεότερη-, γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1974, δηλαδή σήμερα είναι43 ετών.

Το 1997, σε ηλικία 23 ετών, αποφοίτησε από Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες. Δεν έχει διευκρινισθεί, αν το μεταπτυχιακό της έγινε κάτω από την επίβλεψη του σημερινού υπουργού Παιδείας κου Κώστα Γαβρόγλου, που την ίδια χρονική περίοδο ακολούθησε την ίδια διαδρομή ως διδάσκων Καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ούτε πόσα χρόνια διήρκεσαν οι μεταπτυχιακές σπουδές της. Εκτιμάται, -χωρίς να υπάρχουν δημόσια επίσημα στοιχεία-, ότι ο χρόνος για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της ήταν περίπου 4 έτη, κάτι που αν γίνει δεκτό σημαίνει και δηλώνει ότι τον συγκεκριμένο Τίτλο στις Πολιτικές Επιστήμες, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της τον απέκτησε το 2001, σε ηλικία 27 ετών περίπου.

Η «τυχερή» κα Δούρου…

Η Ρένα Δούρου και ο σύντροφός της κ. Μπενίσης, διοικητής της ΕΥΔΑΠ

Η κυρία Δούρου, η Ρένα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, όπως αυτό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (http://www.patt.gov.gr), αλλά και στις αναφορές που υπάρχουν γι’ αυτήν στην Βικιπαίδεια (el.wikipedia.org), εντάχθηκε στην νεολαία του Συνασπισμού (του κου Αλαβάνου) το 1995, όντας φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για να εξασφαλίσει «τα προς το ζειν» κατά το διάστημα που «έκανε» το μεταπτυχιακό της, σε Γαλλία, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία, -με υποτροφία!!! κατά δήλωσή της παρακαλώ-, βρίσκει, με αξιοκρατικά κριτήρια και σε ηλικία 25 περίπου ετών, απασχόληση στον κρατικό κορβανά, ως σύμβουλος(;), αναλυτής ή ερευνητής (δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις με ποια ιδιότητα), στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, -επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου-, θέση στην οποία παρέμεινε έως την πτώση της Κυβέρνησης Σημίτη το 2004.

Από το 2004 και έως το 2012 που εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι πλέον Συνασπισμό, του Αλέξη Τσίπρα, βιοπορίσθηκε, σύμφωνα με δικές της δηλώσεις στα Social Media, ως σύμβουλος εκδόσεων και με παρουσιάσεις βιβλίων.

Η σχέση της με το χρήμα…

Η ίδια δηλώνει ή μάλλον αφήνει να εννοηθεί ότι η σχέση της με το χρήμα, δεν είναι αρμονική, δηλαδή ότι δεν είναι και «ερωτευμένη» με αυτό. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας Real News, τον Ιανουάριο του 2014 «για το ποιο ποσό στην τράπεζα θα την έκανε να νιώθει ασφάλεια», η ίδια απάντησε:

«Έχουν χάσει πια οι λέξεις το νόημά τους, κι αν μιλήσω ειλικρινά για μένα, δύσκολα θα γίνω πιστευτή. Μας κλέψανε ακόμα και το νόημα των λέξεων που είχαμε για να συνεννοούμαστε. Δεν υπάρχουν λέξεις να πεις την αλήθεια σου χωρίς να κινήσεις υποψίες. Αν θες να μάθεις για τη σχέση μου με τα χρήματα, πήγαινε να ρωτήσεις τον αδελφό μου και τους φίλους μου. Όλοι με κοροϊδεύουν…». Πιθανόν ή μάλλον αφού η ίδια το είπε να ισχύει το ότι το χρήμα δεν έχει καμία σημασία για αυτή.

Την 1.9.2014, λίγο μετά την εκλογή της στη Θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, στην πρώτη και τελευταία δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ που υποβάλει από την θέση αυτή δηλώνει κάτοχος καταθέσεων 163.557,57 ευρώ, από τα οποία τα 52.963,44 ευρώ δηλώνει ότι είναι κοινές καταθέσεις της ίδιας με την μητέρα και τον αδελφό της προερχόμενες από αποταμίευση, 56.764 ευρώ αποκλειστικά δικές της καταθέσεις από την χρόνια μισθοδοσία της, όπως αναφέρει και 53.830,13 ευρώ σε κοινό λογαριασμό με τον σύντροφό της προερχόμενα από την μισθοδοσία και τις αποταμιεύσεις του.

Στην ίδια δήλωση δηλώνει κάτοχος κατά 50% έξι διαμερισμάτων 54 έως 70 τετρ, μέτρων στο Αιγάλεω, δύο ακινήτων 115 και 47 τετρ. μέτρων στο Ξυλόκαστρο Αιγιαλείας, πάλι κατά 50% και δύο ακινήτων (οικόπεδα) στη ίδια περιοχή συνολική έκτασης 6.694 τετρ. μέτρων κατά 50%.

Το σύμπτωμα της «άρρωστης κοινωνίας» και τα σεξιστικά σχόλια…

Γιορτάζοντας την Εξουσία

Ευειδής, στην εμφάνιση, απαντώντας, πάλι σε ερώτηση δημοσιογράφου ιστοσελίδας LifeStyle(queen.gr) το Μάιο του 2014, λίγες ημέρες πριν τις τότε αυτοδιοικητικές εκλογές για «το αν ξεφεύγει από τα στερεότυπα της «ατημέλητης Αριστερής», που δεν την απασχολεί η εικόνα της, αλλά και σε αυτό της «αφελούς -αν όχι ανόητης- ξανθιάς»και αν έχει νιώσει ποτέ, ότι οι προσδοκίες του κόσμου από εσένα είναι συγκεκριμένες, λόγω της εμφάνισής της – ή και το αντίστροφο», απαντά ρίχνοντας τα βάρη στη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας:

«Σε μια γυναίκα πολιτικό, και όχι σε έναν άνδρα, η εμφάνιση είναι συχνά ένα από τα στοιχεία με τα οποία επιχειρείται να έλθει σε δύσκολη θέση. Ειλικρινά ότι ουδέποτε έχω χρησιμοποιήσει την εικόνα μου, την εξωτερική μου εμφάνιση στην πολιτική μου δράση», ενώ για τα σεξιστικά σχόλια, όπως χαρακτηρίσθηκαν, του Πάγκαλου, υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της είχε δηλώσει: «Οι βρισιές και τα φθηνά υπονοούμενα, δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο ενός «τρελού. Είναι το σύμπτωμα μιας κοινωνίας που είναι βαθιά άρρωστη. Και που έχει πρόβλημα απέναντι στις γυναίκες. Και οι γυναίκες πολιτικοί δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα σε βάρος των γυναικείων διακρίσεων.»

Ειλικρινής και σοφή δήλωση που αποτυπώνει την ελληνική πραγματικότητα ή «οχυρωματικό έργο» για την μελλοντική πορεία της σε εκτελεστικά αξιώματα; Η συνέχεια των πεπραγμένων της στην Περιφέρεια Αττικής, δείχνει προς το τελευταίο…

Δημόσιες σχέσεις, πολλά status updates, έργο μηδέν…

Σε πρόσφατη συζήτηση «φερέλπιδος» πολιτικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην ερώτηση της στήλης για το τι θα επέλεγε, στην περίπτωση που κατέβαινε στον στίβο των επερχόμενων εκλογών, τον Δήμο του ή της Περιφέρεια Αττικής, σε περίπτωση που είχε σοβαρές πιθανότητες εκλογής και στα δύο αυτοδιοικητικά αξιώματα, η απάντησή του, αν και διφορούμενη ήταν αποκαλυπτική. «Η Περιφέρεια Αττικής, έχει το πολύ χρήμα για να κάνεις και αφήσεις έργο. Οι Δήμοι εξαρτώνται για τη ανάπτυξή τους απ’ αυτή».

Σύμφωνα με τον προηγούμενο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό, κατά την εναλλαγή του στην θέση του Περιφερειάρχη από την κα Ρένα Δούρου, το Καλοκαίρι του 2014, η Περιφέρεια Αττικής είχε αποθεματικά 386 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα είχε δρομολογήσει μία σειρά έργων, χρηματοδοτούμενων κατά κύριο λόγο από αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε. (ΕΣΠΑ, κλπ) ή με συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).

Με απλά λόγια, η κα Δούρου βρήκε στην Περιφέρεια Αττικής, ένα τεράστιο αποθεματικό για νέα έργα, αλλά και έργα σε εξέλιξη με εξασφαλισμένη κοινοτική και ιδιωτική χρηματοδότηση. Και τι έκανε;

Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της είναι η ουσιαστική «μεταφορά» των 20 εκατ. ευρώ  για την κατασκευή του νέου σταδίου της  ΑΕΚ  στην διαχείριση του » Δημήτρη Μελισσανίδη

Απλά πράγματα, ότι και όλοι οι ιδεολήπτες Έλληνες πολιτικοί που θεωρούν ως χρήσιμα και καλά έργα, μόνο τα δικά τους, λες και διαχειρίζονται τα χρήματα του «μπαμπά» τους. Απαξίωσε όλα τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη, καταργώντας τα ουσιαστικά και άρχισε ένα πολύχρονο «γαϊτανάκι» διαβουλεύσεων» και ανακοινώσεων για τα νέα έργα που περιλαμβάνονται στο δικό της όραμα για το λεκανοπέδιο Αττικής. Ταυτόχρονα, ακολουθώντας της γραμμή του συναγωνιστή της Αλέξιου του Μέγα, δηλαδή του Τσίπρα, έκλεισε άμεσα το «γλυκό μάτι» της στις εκκλησιαστικές δυνάμεις που διαθέτουν επιρροή στο πόπολο.

Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της είναι η ουσιαστική «μεταφορά» των 20 εκατ. ευρώ που η διοίκηση Σγουρού είχε εγκρίνει για την ερασιτεχνική ΑΕΚ και τον Δήμο Φιλαδέλφειας, ως επιχορήγηση για την κατασκευή του νέου σταδίου της ομάδας, στην διαχείριση του με δικαστική βούλα «πτωχευμένου» Δημήτρη Μελισσανίδη. Να θυμίσουμε ότι η έγκριση των 20 εκατ. ευρώ στιγματίσθηκε προεκλογικά το 2014 από την τότε υποψήφια κα Ρένα Δούρου, ως πράξη αδιαφάνειας και διαπλοκής του τότε Περιφερειάρχη κ. Σγουρού με τους «νονούς» του ποδοσφαίρου… Στην πράξη με όσα ακολούθησαν η κα Δούρου, παρέδωσε τα κλειδιά του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας στον κο Μελισσανίδη, που εσχάτως έχει ανοίξει λογαριασμούς με την αμερικάνικη δικαιοσύνη για φερόμενες επιχειρηματικές λογιστικές και όχι μόνο απάτες.

Ας τα δούμε, όμως, με τη σειρά και τι επακολούθησε…

το «λαμπερό» κορίτσι του ΣΥΡΙΖΑ που της έλαχαν τα σκουπίδια… και τα «σκ@τωσε» παντού…

Πρώτον: Σταμάτησε κάθε προγραμματισμό ή έργο σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος της Αττικής, αυτό της «Διαχείρισης των Απορριμμάτων» (δείτε επόμενη ενότητα γι’ αυτό).

Δεύτερον: Δεν προχώρησε την Ανάπλαση του Κτιρίου της Διπλαρείου Σχολής, στην Πλατεία Θεάτρου του Δήμου Αθήνας, κτιρίου που η διοίκηση Σγουρού είχε αγοράσει για να εγκαταστήσει όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε ιδιόκτητο κτίριο. Αν’ αυτού προχώρησε στην αγορά, με αδιαφανείς και αν μη τι άλλο περίεργες διαδικασίες, όπως καταγγέλθηκε δημόσια από τον σύλλογο υπαλλήλων της Περιφέρειας, του κτιρίου «Συγγελίδη» που βρίσκεται στην Λεωφόρο Κηφισού, στο Περιστέρι (πρώην κτίριο ΟΠΑΠ), αντί 19 εκατ. ευρώ περίπου, αγορά που έχει μπλοκαρισθεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αρνείται να την εγκρίνει, θεωρώντας ότι είναι ουσιαστική «απευθείας αγορά» και το τίμημά του είναι υπερβολικό και πολύ υψηλότερο από την αντικειμενική του αξία.

Τρίτον: Έκρυψε στα συρτάρια, όλες τις ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και δεν προχώρησε σε κανένα νέο έργο αυτής της κατηγορίας, παρά τα σχετικά επείγοντα μάλιστα αιτήματα των δήμων, με αποτέλεσμα τις καταστρεπτικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουν, όπως καταστροφές περιουσιών στην δυτική Αθήνα (Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ίλιον, Αιγάλεω) και στην Μάνδρα Αττικής στις οποίες θρηνήθηκαν 23 θάνατοι.

Τέταρτον: Απαξίωσε τα έργα ανάπλασης, κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που είχε ολοκληρώσει η διοίκηση Σγουρού, στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας, το Άλσος Πεδίου του Άρεως, με αποτέλεσμα αυτό να περιέλθει στην προηγούμενη εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης, με την κα Δούρου να ρίχνει με μία επική ανακοίνωσή της όλα τα βάρη στους περιοίκους που την κατηγορούν γι’ αυτό. Βέβαια, τώρα ανακοινώνει ότι έχει αποφασισθεί νέο σχέδιο ανάπλασης του Άλσους, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Μήπως αυτό ήταν και το αρχικό σχέδιο; Στην ίδια ή χειρότερη κατάσταση απαξίωσης και εγκατάλειψης βρίσκεται πλέον και το Άλσος Τρίτση που καταρρέει, εξ αιτίας της μηδαμινής χρηματοδότησής του η οποία δεν φθάνει ούτε για την καταβολή των μισθών, του μετρημένου στα δάχτυλα του ενός χεριού προσωπικού του.

Πέμπτον: «Συνδέθηκε» με τον εκκλησιαστικό παράγοντα, επί γης θεϊκό εκπρόσωπο, εγκρίνοντας μία σειρά «θεϊκών» επίγειων έργων, που η διοίκηση Σγουρού είχε αρνηθεί, όπως αυτό της Μητρόπολης Περιστερίου που αποτελεί με τα 7.4 εκατ. ευρώ την υψηλότερη χρηματοδότηση έργου στο Περιστέρι, πόλη 500.000 κατοίκων, την ανάπλαση ναών στο Χολαργό και το Ψυχικό και άλλα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Έκτον: Προχώρησε στην έγκριση και χρηματοδότηση μίας σειράς μικρών έργων, σε όλους τους δήμους, όπως παιδικές χαρές, μερική ασφαλτόστρωση δρόμων και ώ του θαύματος αναπλάσεις προηγουμένων αναπλάσεων, καλλιεργώντας δημόσιες σχέσεις με Δημάρχους και τοπικούς παράγοντες.

Έβδομον: Απέφυγε, μετά «βδελυγμίας», την σύγκρουση με δημάρχους, για την διαφάνεια και σωστή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων που ενέκρινε, ακόμη κι όταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πιστοποιούσαν με στοιχεία, ότι αν μη τι άλλο κάτι υπήρχε σαν κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση των χρηματοδοτούμενων δημοτικών έργων.

Η διαχείριση των Απορριμμάτων και το «σκ@τωμα»… υπό την «ευγενή» και πεφωτισμένη διοίκηση της κας Δούρου

Η διαχείριση των απορριμμάτων που συλλέγονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής και ενίοτε έξω απ’ αυτό, γίνονται από τον ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων Αττικής), στον οποίο εξ οφίτσιο Πρόεδρος είναι από το 2014, η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου.

Ο ΕΔΣΝΑ, διαχειρίζεται και τον ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο οι Δήμοι μεταφέρουν τα απορρίμματα που συλλέγουν, πληρώνοντας γι’ αυτό συγκεκριμένα τέλη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο ο Δήμος Περιστερίου, πληρώνει για κάθε έτος στον ΕΣΔΝΑ, τέλη εναπόθεσης απορριμμάτων, συνολικού ύψους 2.800.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 3 εκατομμύρια, αφού ο Σύνδεσμος αύξησε πρόσφατα τα τέλη αυτά κατά 10%

Οι Δήμοι, μάλιστα διαμαρτύρονται για την έλλειψη οργάνωσης στην διαχείριση του ΧΥΤΑ Φυλής, κάτι που οδηγεί σε πολύωρες καθυστερήσεις στα οχήματα μεταφοράς των απορριμμάτων σ’ αυτόν, και κυρίως για τις φθορές και βαριές βλάβες που αυτά παθαίνουν καθώς κινούνται στους πρόχειρους και με άσχημο χωμάτινο οδόστρωμα εσωτερικούς δρόμους, προκειμένου να κατευθυνθούν στα σημεία του ΧΥΤΑ που υποδεικνύουν οι υπάλληλοι του στους Οδηγούς των δημοτικών οχημάτων.

Ο προγραμματισμός και η διαχείριση των ΧΥΤΑ Αττικής…

Όταν το 2014 η κα Ρένα Δούρου κάθισε, ελέω λαού, στον θρόνο της Περιφερειάρχου Αττικής, υπήρχαν σε εξέλιξη τα εξής έργα για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, λαμβανομένου υπόψη ότι ΧΥΤΑ Φυλής είχε θεωρηθεί προ πολλού κορεσμένος και υπό κατάρρευση:

α) Εργοστάσιο Επεξεργασίας και Καύσης Απορριμμάτων: Είχε ήδη προσυπογραφεί και βρίσκονταν σε εξέλιξη υλοποίησης, σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με την Περιφέρεια (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή και λειτουργία του με συγχρηματοδότηση μάλιστα της Ε.Ε. που σύμφωνα με τον πρώην Περιφερειάρχη κο Σγουρό έφθανε στο ύψος των 200 εκατ. ευρώ.

β) ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού Αττικής: Το έργο, χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και το Σεπτέμβριο του 2014 είχε ολοκληρωθεί και απέμεινε μόνο η διαμόρφωση και κατασκευή των οδών προσπέλασης σ’ αυτόν. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ είχε σχεδιασθεί για να διαχειρισθεί τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής, αποσυμφορώντας και «ανακουφίζοντας» τον ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο σήμερα (και πριν) καταλήγουν.

Και τα δύο αυτά σημαντικά έργα, η κα Ρένα Δούρου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δήλωσε ότι διακόπτεται η ολοκλήρωσή τους και καταργούνται, λόγο άλλης φιλοσοφίας στην διαχείριση των απορριμμάτων που είχε η παράταξή της. Ακόμη κι όταν η Ε.Ε. που χρηματοδότησε το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού, όπως και το ΣτΕ, δικαίωσαν τον ιδιώτη που συμμετείχε στην κατασκευή του η κυρία Δούρου επέμεινε στην άποψή της, παρότι είναι βέβαια οτι ο Ιδιώτης κατασκευαστής και συνεκμεταλλευτής (ΣΔΙΤ) του έργου θα αποζημιωθεί με τεράστια ποσά για διαφυγόντα έσοδα και κέρδη στο άμεσο μέλλον.

Στις 21.9.2015 η ιστοσελίδα newsbomb.gr, δημοσιεύει δηλώσεις της κας Δούρου με τίτλο: «Σταθερά αντίθετη στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό η Ρένα Δούρου» στις οποίες μεταξύ άλλων ανάφερε:

«H περιφερειακή αρχή είναι σταθερά αντίθετη στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό», υπογραμμίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, απαντώντας σε «επιθετική» τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Την θέση αυτή, δηλώνει η περιφερειάρχης πως έχει επανειλημμένα εκφράσει στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, όπως π.χ. στις 2 Απριλίου όπου επισήμανε ότι «είναι δεδομένη» η αντίθεση της περιφερειακής αρχής στη δημιουργία ΧΥΤΑ. Τόνισε, μάλιστα, ότι «αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε». Υπογράμμισε επίσης, τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ, καθώς και η ολοκλήρωση του έργου σε σχέση με την ανάγκη ένταξής του σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τα απορρίμματα με σεβασμό στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα, έθεσε το καίριο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή των χρημάτων σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης.».

Με απλά και κατανοητά λόγια η κα Ρένα Δούρου, έθεσε ταφόπλακα, στο έργο «ΧΥΤΑ Γραμματικού», παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για τη ολοκλήρωσή του από την Περιφέρεια, την Ε.Ε. και το Ιδιώτη. Μικρή λεπτομέρεια, η κα Δούρου δεν διαμένει πλέον στο φτωχικό Αιγάλεω, που ενίοτε επηρεάζεται από την «βρώμα» του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά στην ευγενική Πεντέλη, όπως όλοι, δεξιοί και κυρίως αριστεροί, που ανέβηκαν κοινωνικά και πολιτικά, αν αυτό λέει κάτι.

Τι απέμεινε για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, μετά απ’ αυτά; Μόνο ο Χυτά Φυλής, που ο ΕΣΔΝΑ συνεχώς επεκτείνει κάτω από την καθοδήγηση της κας Δούρου, Προέδρου του. Για ένα μεγάλο διάστημα δε, ο ΕΣΔΝΑ, με αποφάσεις της διοίκησής του, αποφάσεις που ποτέ δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα, δέχθηκε και όλα τα απορρίμματα της Πελοποννήσου. Τόσο καλά…

Το νέο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων…

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση Σγουρού της Περιφέρειας, προέβλεπε την χωροθέτηση τριών ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ, στη Φυλή, το Γραμματικό, και το Σχιστό. Σύμφωνα με τον κο Σγουρό με την ακύρωση, από την διοίκηση Δούρου, των διαγωνισμών που θα γίνονταν μέσω ΣΔΙΤ (ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας προχωράνε), 200 εκ. € που είχαν εξασφαλισθεί για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 του ΕΣΠΑ, τα οποία χάθηκαν. Μαζί με τα κονδύλια αυτά, η Αττική έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι Κοζάνη, Γιαννιτσά και τελευταία η Ρόδος, ξεκινώντας από την λιδια χρονικά περίοδο, κατάφεραν να κατασκευάσουν ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων τους που σαν τελικά προϊόντα, δίνουν ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο και οργανικό λίπασμα με την μορφή «κομπόστ».

Ο ίδιος (Γ. Σγουρός) ανάφερε προφητικά στις 29.8.2016 στην ιστοσελίδα Newmoney.gr, «ότι οι κ.κ. της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής (Ρένα Δούρου, κλπ) κινδυνεύουν να χάσουν αντίστοιχα ποσά από την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αφού εδώ και δυο χρόνια, δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ούτε την απαιτούμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ούτε τον νέο ΠΕΣΔΑ (περιφερειακό σχεδιασμό), που σημειωτέον θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί η Αττική να απορροφήσει πόρους.»

Από την πλευρά της η κα Ρένα Δούρου δήλωσε (epoli.gr), δύο μήνες αργότερα, στις 21.12.2016: «Η Αττική γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων». «Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, ολοκλήρωσαν, ύστερα από ευρεία δημόσια, δημοκρατική, ανοικτή, με όρους πλήρους διαφάνειας, διαβούλευση και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4042/12 και το νέο Εθνικό Σχεδιασμό, τη διαδικασία της έγκρισης της 2ης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, με την ψήφισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Είχε προηγηθεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Το νέο ΠΕΣΔΑ είναι σήμερα το μόνο, δημόσιο σχέδιο που, μέσα από μια νέα διαχείριση, στη βάση των αρχών της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της μείωσης, της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της κυκλικής οικονομίας, δρομολογεί το τέλος της λειτουργίας της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης, του ΧΥΤΑ Φυλής.»

Ωραία λόγια, που στην πράξη αποδείχθηκαν το «φέρετρο» του νέου ΠΕΣΔΑ και οδήγησαν ουσιαστικά στην κατάρρευση του Χυτά Φυλής. Κι αυτό, γιατί αυτά που προβλέπει για την διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων, προϋποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας, τόσο των πολιτών, όσο και των Δήμων, στην συλλογή και διαχείρισή τους, αλλαγή νοοτροπίας που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρει περισσότερο από μία 20ετία για να υπάρξει και να δώσει αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, λόγο του αποκεντρωμένου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων που πρεσβεύει, προβλέπει την ύπαρξη εκατοντάδων «πράσινων» σημείων ανά δήμο, στα οποία οι κάτοικοι της πόλης θα κάνουν ουσιαστικά οι ίδιοι τον διαχωρισμό των οικιακών τους απορριμμάτων, σε ανακυκλώσιμα, ανόργανα και οργανικά και αντίστοιχα οι δήμοι υποχρεώνονται να τα συλλέγουν με τον ίδιο τρόπο ανά κατηγορία.

Φιλόδοξο σχέδιο, που απαιτεί, όπως προαναφέρθηκε, πολλά χρόνια για να γίνει συνήθεια στους πολίτες και αρκετά εκατομμύρια ευρώ στους δήμους για να αποκτήσουν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς τους.

Μία ιδιαίτερη παράμετρος του νέου ΠΕΣΔΑ, είναι ότι δεν προβλέπεται η «κομποστοποίηση» των οργανικών υπολειμμάτων που θα υπάρξουν αλλά η ταφή τους, κατά το ακολουθούμενο πρότυπο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΧΥΤΑ Φυλής και η προτεινόμενη προσωρινή λύση των 200 ανενεργών λατομείων…

Το γεγονός της ύπαρξης του κινδύνου κατάρρευσης του ΧΥΤΑ Φυλής, είναι γνωστό, τόσο στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, όσο και στους Δήμους, εδώ και αρκετά χρόνια. Την κατάσταση έσωζαν, οι διαρκείς και παρά τις σχετικές εξαγγελίες περί κλεισίματος, επεκτάσεις του και σε ακραίες περιπτώσεις, οι απεργίες των υπαλλήλων του ΕΔΣΝΑ για άσχετα προβλήματα, που όλως τυχαίως πάντοτε κρατούσαν μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που παρουσιάζονταν.

Σε ότι, όμως, αφορά το νέο ΠΕΣΔΑ της κας Δούρου, τόσο ο μεγάλος χρόνος ωρίμανσής του, όσο και η προβλεπόμενη απ’ αυτό ταφή των οργανικών υπολειμμάτων, επέβαλε την πρόβλεψη νέων χώρων υγειονομικής ταφής, λαμβανομένου υπόψην ότι οι πόροι του ΧΥΤΑ Φυλής έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια κορεσμού του.

Η λύση, βρέθηκε στην προσωρινή επέκταση του ΧΥΤΑ και στην οριοθέτηση νέων χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προκειμένου, όπως ειπώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπάρξει ποιο δίκαιη επιβάρυνση των διαφόρων περιοχών, ανάλογα με τα «σκουπίδια» που παράγουν.

Την σχετική μελέτη εύρεσης νέων χώρων υγειονομικής ταφής των οργανικών υπολειμμάτων οικιακών απορριμμάτων, το Περιφερειακό Συμβούλιο, την ανάθεσε στον πρώην Δήμαρχο Μαρκόπουλου κο Ιωάννου, που σε πρώτη φάση πρότεινε να ορισθούν για τον σκοπό αυτό 200-201 ανενεργά εγκαταλειμμένα παλιά Λατομεία, της Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής Αττικής.

Οι αντιδράσεις, όμως, που υπήρξαν από δημάρχους της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, ήταν ιδιαίτερα σφοδρές, με αποτέλεσμα ο κος Ιωάννου να επανέλθει και να περιορίσει τις προτάσεις του σε 22 παλιά λατομεία, που όλως τυχαίως τα 18 βρίσκονται στην Δυτική Αθήνα και μόνο 4 στην Ανατολική Αττική, αν και τα πρώτα βρίσκονται σχεδόν στην ολοκλήρωση της ανάπλασής τους σε χώρους πρασίνου. Πιθανόν, ο εισηγητής να θεωρεί ότι οι κάτοικοι της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής να χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, σε αντίθεση με αυτούς της Δυτικής Αθήνας, που λόγω ΧΥΤΑ, υφίστανται υγειονομικό καθετηριασμό σε καθημερινή βάση. Είπαμε, δεν είναι όλοι οι πολίτες ίσοι, μερικοί είναι ποιο ίσοι απ’ τους άλλους, πόσο μάλιστα αν είναι και υποστηρικτές της κας Δούρου…

Το θέμα, βέβαια δεν έχει λήξη, αφού οι αντιδράσεις των Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας είναι ιδιαίτερα έντονες με εκπεφρασμένη τη θέλησή τους να προσφύγουν όπου δει για την μη οριοθέτησή τους.

Η «επέκταση» του ΧΥΤΑ Φυλής ως αίτιο της κατάρρευσής του…

«Ήταν στραβό το κλίμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος», λέει η λαϊκή παροιμία, κάτι που δεν έλαβαν υπόψη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, κατά τις εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής ή αν θέλετε κατά την δημιουργία του νέου «κυττάρου», προκειμένου να δεχθεί τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων που πρέπει να ταφούν.

Προηγήθηκε, τον Νοέμβριο του 2017 η τεράστια κατολίσθηση 43.000 κυβικών μέτρων πρόχειρα συμπιεσμένων απορριμμάτων, στο τελευταίο «κύτταρο» στο οποίο γίνονταν εναποθέσεις, κατολίσθηση που αποδόθηκε στις πλημμύρες εκείνης της περιόδου. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη μετακίνηση ή μάλλον τον προσδιορισμό νέου σημείου εναπόθεσης απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα, λόγο της πολύ μεγάλης κλίσης του εδαφικού ανάγλυφου, το ύψος των συσσωρευμένων σκουπιδιών να ξεπεράσει το ύψος ενός πενταόροφου κτιρίου, χωρίς καμία αντιστήριξη. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, ο τεράστιος όγκος των σκουπιδιών στο συγκεκριμένο σημείο, διολίσθησε προς τον νέο χώρο που προετοιμάζονταν δημιουργώντας τεράστιο ρήγμα, επικίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζόμενων στον χώρο, γεγονός που τελικά επέβαλε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ για περισσότερο από 10 ημέρες.

Ο νέος χώρος ή «κύτταρο», οριοθετήθηκε και προετοιμάσθηκε στην νοτιοανατολική άκρη του ΧΥΤΑ Φυλής που βλέπει προς την πλευρά του Θριάσιου Πεδίου. Σαν χώρος, έχει σχετική πολύ μεγάλη έκταση, αν και οι προβλέψεις είναι ότι επαρκεί για ένα μόλις χρόνο. Είναι κι αυτό κάτι, έστω και σαν προσωρινή λύση, αν και οι υπεύθυνοι, ΕΔΣΝΑ, Περιφέρεια και Δούρου, ευελπιστούν ότι θα εξεβρεθεί μέχρι τότε άλλη λύση και σε κάθε περίπτωση, αν αυτό δεν συμβεί, το πρόβλημα θα το βρουν οι επόμενοι σε Περιφέρεια και Κυβέρνηση.

Το μέγα λάθος των ειδικών (υπευθύνων ΕΔΣΝΑ, μηχανικών, κλπ) υπήρξε ότι η οριοθέτηση του νέου «κυττάρου», επιβάλει την ρήψη-εναπόθεση των απορριμμάτων σ’ αυτό στο χείλος παλιού κυττάρου που λόγο παλαιότητας θεωρούνταν πλέον ανενεργό. Δεν υπολόγισαν και δεν θεώρησαν ότι η συνεχιζόμενη παραγωγή βιοαερίου στο συγκεκριμένο σημείο, από τα θαμμένα απορρίμματα, ήταν ασφαλείς ενδείξεις ότι το υπόστρωμά του ήταν, παρά το πολύ μεγάλο ύψος, μήκος και πλάτος του, ήταν ασταθές και με υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης.

Αποτέλεσμα, μόλις οι ειδικοί ερπιστριοφόροι προωθητές άρχισαν να ωθούν στο χείλος αυτού του τεράστιου, αλλά σαθρού όπως αποδείχθηκε όγκου σκουπιδιών σε ζύμωση, τους νέους όγκους απορριμμάτων που μετέφεραν και εναπόθεταν τα απορριμματοφόρα των δήμων, προκειμένου αυτά να «πέσουν» στο νέο «κύτταρο», αυτό να καταρρεύσει, δημιουργώντας σύμφωνα με όσα είδαν την δημοσιότητα ένα τεράστιο ρήγμα μήκους 50 μέτρων, πλάτους μεγαλύτερο των 10 μέτρων και βάθους τουλάχιστον 3.5 μέτρων. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και αποτυπώνονται στις φωτό που δημοσιοποιήθηκαν.

Οι επινοήσεις των Δημάρχων για «καθαρές» πόλεις…

Οι επινοήσεις των Δημάρχων για «καθαρές» πόλεις…

Ο ΧΥΤΑ Φυλής με απόφαση του ΕΔΣΝΑ, σταμάτησε να δέχεται απορρίμματα για περισσότερες από 10 ημέρες και οι Δήμαρχοι προσπαθώντας να κρατήσουν τις πόλεις τους καθαρές, προχώρησαν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στον Εισαγγελέα με το αιτιολογικό ότι έθεσαν τη δημόσια υγεία εν γνώσει τους σε μέγα κίνδυνο.

Χαρακτηριστικά, ο Δήμος Ιλίου, συγκέντρωνε σε καθημερινή βάση, όλα τα απορρίμματα που άφηναν οι δημότες του έξω από τους «τιγκαρισμένους» κάδους και μόνο αφήνοντας τους τελευταίους στην θέση τους χωρίς να τους αδειάζει… Τις ποσότητες των σκουπιδιών που συλλέγονταν καθημερινά, τις διακρατούσε είτε μέσα στα απορριμματοφόρα του, είτε σε προσωρινή αποθήκευση στο αμαξοστάσιο του Δήμου που διαθέτει σε έκταση 60 στρεμμάτων στα όρια του Πάρκου Τρίτση, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Δήμος Περιστερίου, που σημειωτέον χαρακτηρίσθηκε η ποιο καθαρή πόλη της Αττικής την περίοδο αυτή, προκαλώντας μάλιστα απορίες για το πώς το κατάφερε, προχώρησε, σε καθημερινή βάση, στην αποκομιδή των σκουπιδιών που συγκεντρώνονταν στους κάδους, και τις ποσότητες που συγκέντρωσε τις αποθήκευσε είτε στα κοντέινερ συμπίεσης και μεταφοράς που διαθέτει, είτε σε ειδικό χώρο που διαθέτει στο αμαξοστάσιο του Δήμου, που λειτουργεί, επί της οδού Αγίου Βασιλείου 65, απέναντι από το περίφημο Άλσος του (φωτό).

Οι περισσότεροι, όμως Δήμοι του Λεκανοπεδίου και ειδικότερα αυτοί που δεν διαθέτουν κρυφούς, παράνομους ή νόμιμους ΣΜΑ και σε κάθε περίπτωση ιδιόκτητες εκτάσεις για τη προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων, αναγκαστικά άφησαν τα σκουπίδια να συγκεντρώνονται στα σημεία που υπήρχαν οι κάδοι, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το προδιαγεγραμμένο τέλος του ΧΥΤΑ Φυλής και οι πιεστικές χρονικά Λύσεις…

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, γνωρίζουν πλέον με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται, ότι το νέο «κύτταρο» εναπόθεσης απορριμμάτων που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του, επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Αττικής για ένα μόνο χρόνο και μάλιστα με το «ζόρι».

Απαιτείται η άμεση οριοθέτηση νέων χώρων στην Αττική, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο, πόσο μάλλον που η χώρα, αλλά και η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε προεκλογικό έτος. Από την πλευρά της, η κα Ρένα Δούρου, πληρώνει την προηγούμενη λαϊκίστικη πολιτική της στο θέμα των νέων οριοθετήσεων, -ας μην ξεχνά κανείς τις δηλώσεις της για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, ακόμη και το 2015 & 16-, κυρίως, όμως, την κωλυσιέργειά της στην έγκριση και υλοποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ, το οποίο έφερε τρία ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της καρέκλας του Περιφερειάρχη, αφού βέβαια πρώτα κατάργησε τον προηγούμενο σχεδιασμό, αδιαφορώντας και για τα τεράστια κονδύλια της ΕΕ που χάθηκαν λόγο αυτού.

Το τι θα ακολουθήσει; Η κατάσταση θα παραμείνει εκρηκτική, όπως είναι και προδιαγράφεται σήμερα, η δε κυρία Δούρου ή οι κομματικοί διάδοχοί της στην Περιφέρεια Αττικής θα διαδηλώνουν, -ως αντιπολίτευση πλέον-, για το άγος των σκουπιδιών και του ΧΥΤΑ Φυλής. Μη ξενίζεται, αυτή είναι η προδιαγεγραμμένη πορεία και η τακτική των ομοειδεατών της κας Δούρου. Αφού τα σκάτωσαν με τις ιδεοληψίες τους, έχουν την απαίτηση να καθαρίσουν τα σκ@τ@ οι επόμενοι.

«Όταν επιχειρούμε, σιωπούμε». Λαλίστατη στους χορούς και τα πανηγύρια, εξαφανισμένη στις Κρίσεις…

Η κυρία Ρένα Δούρου, είναι χαρακτηριστικό δείγμα «ανίκανου» πολιτικού. Ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στ’ αλεύρι», όπως λέει και ο λαός. Λαμπερή στις συνεντεύξεις και στις πομπώδεις εξαγγελίες οραμάτων, που στην πράξη αποδεικνύονται εικονικά, εξαφανίζεται στις Κρίσεις που αφορούν το διοικητικό και πολιτικό αντικείμενό της.

Λαμπερή στις συνεντεύξεις και στις πομπώδεις εξαγγελίες οραμάτων, που στην πράξη αποδεικνύονται εικονικά, εξαφανίζεται στις Κρίσεις που αφορούν το διοικητικό και πολιτικό αντικείμενό της.

Στις 21.9.2017, έγραψε η Χριστίνα Γαλανοπούλου στο lifo.gr: «Η υπομονή μας έχει τελειώσει»… Προεκλογικό σύνθημα της κ. Δούρου, σε ένα πανό, στο κέντρο της εικόνας. Αποδείχτηκε προφητικό για την Περιφέρεια Αττικής.   Όταν εμφανίστηκε η κυρία Ρένα Δούρου στα πολιτικά πράγματα της χώρας, είτε ήταν κανείς ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι όφειλε να παραδεχθεί ότι επρόκειτο –έτσι τουλάχιστον φάνταζε- για μια ωραία παρηγοριά.

Σπουδαία προσόντα, μαζί με την εγκύκλια μόρφωση, τις 4 γλώσσες και το μεταπτυχιακό, πολύ πολύ σοβαρά.   Δεν είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά με ανθρώπους αυτού του κομματικού σχηματισμού. Ωστόσο, το θέμα με την κυρία Δούρου δεν είναι εκεί.

Ουδείς ασχολείται με το αν εδώ και καιρό ως Περιφερειάρχης Αττικής ελάχιστα πράγματα έχει να επιδείξει. Πρόκειται για μία κομβική θέση, ωστόσο εξαιρετικά ξινή σε ό,τι αφορά τη συνεργασία επιπέδων, το ξέρουν όλοι αυτό, κυρίως οι προκάτοχοι της.

Ουδείς ασχολείται και με τα αυτοαναφορικά posts της στα social media, τα σχεδόν ναρκισευάμενα και οτιδήποτε άλλο φιλοτεχνεί την εικόνα του αγοροκόριτσου, της φεμινίστριας, της εναλλακτικής.

«Όταν επιχειρούμε, σιωπούμε». Λαλίστατη στους χορούς και τα πανηγύρια, εξαφανισμένη στις Κρίσεις

Όταν, όμως, οι πολίτες χρησιμοποιούσαν τα social media δικαίως για να ξεσπάσουν / ενημερώσουν / καταγγείλουν σχετικά με το πύρινο μέτωπο, η κυρία Δούρου είχε εμφανιστεί –καταβεβλημένη και αυστηρή- για να δηλώσει ότι «όταν επιχειρούμε, σιωπούμε». «Σταματήστε τα δελτία Τύπου, σταματήστε τα τιτιβίσματα, σταματήστε τα ποσταρίσματα… δελτία Τύπου από ξαπλώστρες σε νησιά, τιτιβίσματα από κλιματιζόμενα κομματικά γραφεία, εάν κάποιος δεν μπορεί να τα διαβάσει κοιτώντας στα μάτια τους άντρες της Πυροσβεστικής και τους συμπολίτες που έχουν χάσει το σπίτι τους να μην τα γράφει».

Αυτή ήταν και η (περίπου πολιτική) απάντησή της στις μαζικές, οργισμένες καταγγελίες ότι ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του κοιμόταν όρθιος και άργησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.»

Θα μου πείτε, ότι δεν διαφέρει σε τίποτα, με όλους σχεδόν τους πολιτικούς άνδρες ή γυναίκες που απαρτίζουν αυτό το καταστροφικό πολιτικό συνοθύλευμα που ονομάζεται «ΣΥΡΙΖΑ».  Τα ίδια κάνουν. Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, απλώς κρύβονται στα λαγούμια τους γιατί, όπως αναφέρουν με ανώνυμα και ανυπόγραφα δελτία τύπου «εργάζονται για το ξεπέρασμα της κρίσης». Και όταν τα πράγματα ξεπερασθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο, εμφανίζονται λάβροι μάλιστα κατά των επικριτών τους είτε αυτοί είναι πολιτικοί αντίπαλοί τους, είτε είναι απλοί διαμαρτυρόμενοι πολίτες.

Το έκανε, η κα Δούρου στις μεγάλες πλημμύρες και στις καταστροφές της Μάνδρας, το έκανε και στην τρέχουσα κρίση των σκουπιδιών και του ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτό, όμως που θα πρέπει ο αναγνώστης να περιμένει είναι η επανεμφάνιση μετά φανών και λαμπάδων της κυρίας Ρένας Δούρου, της Ρένας μας στην οποία θα δηλώσει την προσήλωσή της στο σχέδιο οριστικής λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις ευχαριστίες της σε όλους, όσους κάτω από την άοκνη δική της καθοδήγηση εργάσθηκαν για να ξεπερασθεί η κρίση. Τόσο καλά….

Επιμύθιο…

Αντί για σχόλιο της στήλης, θα επαναλάβουμε τα γραφόμενα της Χριστίνας Γαλανοπούλου στο lifo.gr: «ας γίνει αντιληπτό κάποτε, -από αυτήν εδώ την κυβέρνηση και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντές της-, ότι όταν κάποιος σου ασκεί κριτική, δεν είναι κατ’ ανάγκην πολιτικός σου αντίπαλος, κάποιος που κάθεται και γράφει πύρινους σε κάποιο κλιματιζόμενο γραφείο. Πρόκειται για μικροπολιτικό επιχείρημα, παρωχημένο, φθηνό και πρόχειρο και πλέον γραφικό. Αντιθέτως, τη μέρα που κάποιος (αριστερός, δεξιός, αστεριστεροδέξιος) θα τολμήσει ένα ανακουφιστικό «mea culpa», θα έχει ξηλωθεί όλη αυτή σαπίλα των απαρχαιωμένων think tank των κομμάτων που πληρώνονται για να εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους φυσικούς εργοδότες τους.

Όσο για την κυρία Δούρου, την κάποτε πολύ φέρελπι, οι σπουδές στο Έσεξ ίσως τη βοηθήσουν να καταλάβει το «Ι nothing you». Τίποτα δεν την έχουν οι πολίτες, τίποτα δεν αισθάνονται, πουθενά δεν την εχθρεύονται. Τη δουλειά της περιμένουν ακόμη να κάνει…»

«Διογένης, ο κρατών και τον Φανόν»

Vukentra.gr

Tagged