«Άμωμοι» οι Δήμαρχοι ή το σύστημα τους οδηγεί στο να γίνουν «αμαρτωλοί»;

Δ-ΥΠΕΣ

Δήμαρχοι εγκλωβισμένοι σε λαβύρινθο γραφειοκρατίας… Και οι Διαπλοκή & Διαφθορά…;

Πριν τρεις ημέρες η Τάνια Γεωργιοπούλου δημοσίευσε στο kathimerini.gr άρθρο με τίτλο «Δήμαρχοι εγκλωβισμένοι σε λαβύρινθο γραφειοκρατίας», στο οποίο αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα  στην διοίκηση των Δήμων, πρόβλημα που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των Δημάρχων να προσφέρουν έργο και να λύσουν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πόλη τους, είναι η «γραφειοκρατία» και τα εμπόδια  των επάλληλων εγκρίσεων και ελέγχων που επιβάλει σε κάθε απόφασή τους σχεδόν.

Είναι αλήθεια ότι η αρθρογράφος, παρουσιάζει ένα θέμα που πράγματι προκαλεί χρονικές υστερήσεις στις δράσεις των δημάρχων και των διοικήσεών τους, αλλά για δικούς της λόγους δεν αναφέρεται στην άλλη πλευρά του βουνού, την διαπλοκή και διαφθορά που εντρυφεί και εμβοιεί στους κόλπους των δημαρχιακών διοικήσεων.

Να εξηγούμαστε, προς άρση κάθε παρεξήγησης. Απάγει απ’ εμάς ακόμη και η σκέψη ότι οι δημαρχιακές διοικήσεις «χρηματίζονται». Το σύστημα τους, όμως, όπως είναι δομημένο, με την πληθώρα επικαλυπτόμενων νομοθετικών διατάξεων, παράγει διαπλοκή και διαφθορά σε πολύ μεγάλη συχνότητα και πολύ μεγάλες συχνότητες, με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις υπηρεσίες του ΕλκΣ, αρμόδιες να ελέγχουν τις αποφάσεις τους, να αποτυγχάνουν στο έργο που τους έχει ανατεθεί.

Χαρακτηριστικά είναι δύο παραδείγματα ήσσονος σημασίας μεν, αλλά δείγματα της διοικητικής νοοτροπίας των αιρετών της αυτοδιοίκηση και μάλιστα των κορυφαίων, δηλαδή των Δημάρχων, σε ότι αφορά την τήρηση της νομοθεσίας και των δεσμευτικών όρων που αυτή τους επιβάλει.

Παράδειγμα 1ο: Δήμαρχος μικρού δήμου της Κεντρικής Ελλάδας, λίγο μετά τις εκλογές του Μαΐου και την ανακήρυξη των εκλεγέντων δημοτικών συμβούλων από το οικείο Πρωτοδικείο, υπογράφει με απευθείας ανάθεση συμβάσεις έργου με προμηθευτή που όλως τυχαίως έχει εκλεγεί με την σημαία του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού, παρότι ο νόμο το απαγορεύει ρητά. Η οικεία και αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά νόμο αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας της σχετικής πράξης του Δημάρχου, ποιεί την νήσσα και δεν την απορρίπτει ως μη νόμιμη. Αν αυτό δεν είναι «διαπλοκή και διαφθορά», άραγε τι είναι και πως μπορεί να ονομασθεί…;

Παράδειγμα 2ο: Δήμαρχος μεγάλου και πολυδιαφημισμένου δήμου της Δυτικής Αθήνας, παρά την σχετική απαγόρευση του νόμου, προσλαμβάνει εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Δήμου του, με μεγάλη μάλιστα αμοιβή. Ο δημοτικός σύμβουλος, δεν παραιτείτε, αλλά αντίθετα συμμετέχει και στις εκλογές του Μαΐου, πάλι με την παράταξη του ευεργέτη του δημάρχου, στις οποίες εκλέγεται μάλιστα σε καλή σειρά. Λίγο πριν την ορκωμοσία του για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος «παραιτήθηκε» δίνοντας την θέση του στον επόμενο και αποτυχόντα συνυποψήφιό του που δεν κατάφερε να έχει ούτε τις μισές ψήφους του πρώτου. Η στήλη δεν είναι «πρόχειρη» σε στοιχεία, αλλά η διαφορά των 800 περίπου ψήφων μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων, πιθανόν να έκρινε την εκλογή ενός συμβούλου της αντιπολίτευσης. Εάν αυτή η διαδικασία, δηλαδή ο διορισμός του εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου στον Δήμο δεν λέγεται διαπλοκή και αν η καταπάτηση των όσων ορίζουν οι νόμοι δεν ονομάζεται διαφθορά, ας αναφέρει κάποιος πιθανόν ποιο καταρτισμένος από την στήλη, πώς μπορούν να ονομασθούν…

Η «αισχρή» νομοθεσία, οι προμήθειες και τα δημοτικά έργα…

Για όποιον έχει έστω και μερικώς ασχοληθεί με τα δημοτικά δρώμενα, είναι απόλυτα κατανοητό ότι η νομοθεσία που αφορά τη  αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα αυτή που αφορά τις προμήθειες και τα δημοτικά έργα, είναι δομημένη και διατυπωμένη κατά τέτοιο δυσνόητο τρόπο (η τελευταία έργο ΣΥΡΙΖΑ) που ανοίγει πεδίο δόξας λαμπρό για όσους «πονηρούς» θέλουν να παράξουν έργο πέρα και πάνω από όσα ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ανατεθεί δημοτικά έργα μεγάλου προϋπολογισμού, περισσότερα των 3 εκατ. Ευρώ-, με εκπτώσεις όχι πάνω από 3%, ενώ υπάρχουν αρκετά «κουφάρια» δημοτικών έργων που παραμένουν ανολοκλήρωτα γιατί οι πρόσθετες παρεμβάσεις των δημάρχων είχαν σαν αποτέλεσμα την εξάντληση του προϋπολογισμού κατασκευής  τους, με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση σημαντικό έργο δήμου της Δυτικής Αθήνας που παραμένει γιαπί παρά τον αρχικό προϋπολογισμό του, ύψους 9,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν θα αναφερθούμε σε άλλες καταστάσεις διοικητικής και διαχειριστικής τρέλας δήμων, παρά μόνο στην περίπτωση μίας ουσιαστικά απευθείας ανάθεσης υπηρεσιών προϋπολογισμού 135.000 ευρώ σε δήμο της Αττικής, στην οποία ο ανάδοχος που υπέγραψε την σύμβαση έδωσε έκπτωση 4,5 ευρώ, ναι σωστά διαβάζεται 4,5 ευρώ.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Μπορεί οι κ.κ. δήμαρχοι να επικαλούνται το «τέρας της αυτοδιοικητικής  γραφειοκρατίας» για να δικαιολογήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους, ο στάβλος τους, όμως, είναι συνήθως γεμάτος «κοπριά». Το ερώτημα που εν προκειμένου τίθεται είναι «είναι αυτή η κοπριά παραγωγική και απολυμασμένη, από πάσα νόσο και πάσα «μαλακία» ή προσομοιάζει με τη κόπρο του Αυγεία;»

————-

Υ.Γ.: Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το νέο πλέον θεσμικό πλαίσιο, οι Δήμαρχοι μπαίνουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο, αφού μπορούν να εγχωρούν όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητές τους στους αντιδημάρχους, συνεπώς χωρίς καμία υπογραφή ευθύνης δεν μπορεί να καταλογισθεί σ’ αυτούς τίποτα.

«Διογένης ο Κρατών και τον Φανόν»

Διαβάστε στην συνέχεια το άρθρο της κας Τάνιας Γεωργιοπούλου στο kathimerini.gr

Δήμαρχοι εγκλωβισμένοι σε λαβύρινθο γραφειοκρατίας

 «Aρχοντες» μόνο τυπικά είναι στην πόλη τους οι νέοι (και παλιοί) δήμαρχοι που θα ανεβούν τα σκαλιά των δημαρχείων σε 332 πόλεις σε όλη την Ελλάδα την 1η Σεπτεμβρίου. Οι δήμαρχοι καλούνται να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ στην πράξη τα χέρια τους είναι δεμένα από τη γραφειοκρατία, την εξάρτηση από το κεντρικό κράτος και τα αδιέξοδα της πολυνομίας. Ενάμισι έτος χρειάστηκε για να εγκριθεί η ασφαλτόστρωση ενός μικρού σχετικά δρόμου σε κεντρικό δήμο της Αττικής, δήμοι της περιφέρειας διαθέτουν κονδύλια για την εκτέλεση τεχνικών έργων χωρίς να έχουν τεχνικές υπηρεσίες, ενώ, παρά το γεγονός ότι οι ΟΤΑ επιβάλλουν δημοτικά τέλη, δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στην επικράτειά τους. «Ακόμα και για την τοποθέτηση ενός stop σε ένα δρόμο χρειάζεται να δώσει έγκριση η αποκεντρωμένη διοίκηση», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Οι διεργασίες

Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας πολυνομοσχεδίου που αφορά την Αυτοδιοίκηση, σε μια προσπάθεια να λυθούν προβλήματα τα οποία μπλοκάρουν σοβαρά τη λειτουργία των δήμων και να ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον πρώτο βαθμό (δήμοι) και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης (περιφέρειες) και στο κεντρικό κράτος (αποκεντρωμένες διοικήσεις και υπουργείο Εσωτερικών). Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος πραγματοποιεί συναντήσεις με αιρετούς και προγραμματίζει επισκέψεις σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στο οποίο εκτός των άλλων θα συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι μέσα στον χειμώνα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διαδρομή ενός μικρού έργου, όπως είναι μια ασφαλτόστρωση, από τη στιγμή που αποφασίζεται έως ότου είναι έτοιμο να ξεκινήσει είναι χρονοβόρος, επίπονη και περίπλοκη. Αρχικά, πραγματοποιείται η μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και στη συνέχεια το θέμα προωθείται στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Το επόμενο στάδιο είναι η μελέτη να εγκριθεί από τις υπηρεσίες της αρμόδιας περιφέρειας. Εφόσον γίνει και αυτό, το θέμα επανέρχεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου, έτσι ώστε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια – που παρέχει τη χρηματοδότηση. Η προγραμματική σύμβαση περνάει από το περιφερειακό συμβούλιο και, εφόσον εγκριθεί, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης την υπογράφουν. Στη συνέχεια, ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διαγωνισμός και προκύπτει ο μειοδότης. Ακολουθεί η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, ενώ χρειάζεται να περάσουν δέκα ημέρες προκειμένου να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις ή και προσφυγές – από άλλους διαγωνιζόμενους που δεν επιλέχθηκαν.

Στην καλή περίπτωση, εφόσον δηλαδή δεν κατατεθούν ενστάσεις, ο σχετικός φάκελος αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο εγκρίνει το έργο. «Αν όλα πάνε καλά, σε όλη αυτή τη διαδικασία, που βέβαια διαρκεί πάνω από ένα χρόνο, μπορείς να καλέσεις τον εργολάβο να σου φέρει τα αναγκαία χαρτιά από την πλευρά του και να υπογράψεις τη σύμβαση για να ξεκινήσεις το έργο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν… Οπως προσθέτει ο κ. Ιωακειμίδης, οι επισκευές των σχολείων του δήμου που θα πραγματοποιούνταν στη διάρκεια του καλοκαιριού και για τις οποίες υπήρχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση αναβάλλονται για του χρόνου το καλοκαίρι. «Το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί ότι η έκπτωση που προσέφερε ο μειοδότης, ο οποίος θα αναλάβει την εργολαβία, είναι μεγάλη και μας ζητάει να εξηγήσουμε φέρνοντας στοιχεία γιατί έκανε συμβαίνει αυτό. Εννοείται ότι οι επισκευές δεν προλαβαίνουν να γίνουν φέτος», καταλήγει. Ολη αυτή η διαδικασία είναι ένας από τους βασικούς λόγους που, αν και έχουν εγκριθεί έργα συνολικού ύψους 1 δισ. μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», η απορρόφηση από την πλευρά των δήμων είναι μικρή και αναγκαία έργα δεν πραγματοποιούνται. «Τα χρήματα που υπάρχουν είναι αρκετά, αλλά το θέμα είναι πώς χρησιμοποιούνται. Οι δήμοι τα απορροφούν με πολύ αργούς ρυθμούς», λέει ο Θοδωρής Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΑΤΑΑ), προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στη διαδικασία αλλά και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού από την πλευρά των δήμων.

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι οι δημόσιοι χώροι ενός δήμου δεν ανήκουν στον δήμο. «Πολλοί δημόσιοι χώροι εντός σχεδίου δεν ανήκουν στον δήμο, οπότε και δεν μπορεί να παρέμβει ακόμα και αν το θέλει ή αν είναι αναγκαίο», εξηγεί ο δήμαρχος Τρικάλων. «Για παράδειγμα, η αρμοδιότητα του δήμου σταματά στο ύψος του δρόμου. Αρα η κοίτη του Ληθαίου ποταμού, που διαρρέει τα Τρίκαλα, δεν ανήκει στον δήμο –παρόλο που φροντίζουμε την καθαριότητα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς– οπότε δεν μπορούμε να παρέμβουμε για την ασφάλεια των πολιτών. Ο προκάτοχός μου σύρθηκε στα δικαστήρια για μια πλακόστρωση που έκανε σε χώρο που δεν ανήκε στον δήμο», καταλήγει ο κ. Παπαστεργίου.

Πρεμιέρα για τους νέους

Aν και οι νέοι τοπικοί άρχοντες εξελέγησαν τον Μάιο, θα βρεθούν στη θέση τους από την επόμενη εβδομάδα. Το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην εκλογή και στην ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών είχε προβλεφθεί, προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας για τις νέες αρχές. Ωστόσο, στην πράξη αποδεικνύεται χαμένος χρόνος για τη λειτουργία των δήμων, όπου στην πραγματικότητα, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει αλλαγή ηγεσίας, ο προηγούμενος δήμαρχος δεν μπορεί –και δεν θέλει– να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ ο καινούργιος δεν είχε τη σχετική αρμοδιότητα. Σχεδόν τα 2/3 των δήμων της χώρας θα έχουν νέα ηγεσία σε μία εβδομάδα, εφόσον σε 201 από τους 332 δήμους εξελέγησαν άτομα που δεν ήταν δήμαρχοι στην προηγούμενη θητεία. Παρ’ όλα αυτά, 131 δήμαρχοι επανεξελέγησαν, πολλοί μάλιστα από τους οποίους έχουν παραπάνω από μια τετραετία στο τιμόνι των δήμων. Ωστόσο, και για αυτούς όλα ξεκινούν από την αρχή, εφόσον θα πρέπει να ορκιστούν εκ νέου και να δουλέψουν με το νέο δημοτικό συμβούλιο που έχει προκύψει από τις εκλογές. Ο δήμαρχος έχει τη δυνατότητα εντός της πρώτης εβδομάδας ή και αργότερα να ορίσει τους αρμόδιους αντιδημάρχους, οι οποίοι πρέπει να έχουν έχουν θητεία τουλάχιστον ενός έτους. Εως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν εκλεγεί και οι εκπρόσωποι των δήμων στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ώστε να εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του οργάνου.

Τάνια Γεωργιοπούλου

Πηγή: kathimerini.gr

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *