Όργιο εικονικών τιμολογίων στην αγορά – Πρωταγωνιστές Ξενοδοχεία και εταιρίες χονδρικής

Ε-Οικονομία

Κύκλωμα εικονικών τιμολογίων κατακλύζει την αγορά -Ξενοδοχείο έκρυψε 5 εκατ. ευρώ, πώς στήνουν την απάτη. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για εικονικά τιμολόγια.

Πάνω από 100 εκατ. Ευρώ εκτιμάται ότι είναι ο… τζίρος του κυκλώματος εικονικών τιμολογίων, που εντόπισαν οι Φορολογικές Αρχές και δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησε η “μαμά” εταιρία, η οποία “έκοβε” σωρηδόν μαϊμού τιμολόγια σε συνεργασία με εταιρίες- δορυφόρους, είναι δοκιμασμένη και άκρως αποδοτική, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα.

Οπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, μεγάλα λογιστικά γραφεία, που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, βοηθάνε στο “στήσιμο” επιχειρήσεων- βιτρινών, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές “πακιστανικά” ΑΦΜ ή ΑΦΜ ΙΚΕ, οι οποίες στη συνέχεια πλημμυρίζουν την αγορά με εικονικά τιμολόγια.

 Έτσι, αχυράνθρωποι ή εταιρίες- κουφάρια αξιοποιούν τα “κενά” του συστήματος και φορτώνουν με τιμολόγια- “μαϊμού” εκατοντάδες επιχειρήσεις υπεράνω υποψίας, οι οποίες εμφανίζουν ανύπαρκτες δαπάνες και μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα και τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Πώς ξεφεύγουν εταιρίες με τα εικονικά τιμολόγια

Πώς ξεφεύγει η “μαμά” εταιρία από το ραντάρ των ελεγκτικών υπηρεσιών; Εμφανίζοντας εικονική δραστηριότητα και εκπληρώνοντας τις φορολογικές της υποχρεώσεις! Η “μαμά” εταιρία, δηλαδή η βασική εκδότρια εικονικών τιμολογίων, στήνει ένα κύκλο με εταιρίες- δορυφόρους, με τις οποίες εμφανίζει συναλλαγές.

Για να φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά, ότι δεν είναι αδρανής και έτσι να μην “χτυπήσει” στο Taxis, υποβάλλει κανονικά δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, ωστόσο ο φόρος που αποδίδει είναι ψίχουλα μπροστά στον τεράστιο όγκο των εικονικών τιμολογίων, που “σπρώχνει” σε κανονικές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση, δε, που εντοπιστεί- τις περισσότερες φορές από τυχαίο φορολογικό έλεγχο σε κάποια από τις λήπτριες εταιρίες- από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, οι όποιοι φόροι και πρόστιμα βεβαιωθούν μένουν στα χαρτιά, καθώς αυτοί που κρύβονται πραγματικά πίσω από τη “μαμά” εταιρία, εξαφανίζονται.

Συνεχίζει τους ελέγχους η ΑΑΔΕ για εικονικά τιμολόγια

Πού στοχεύουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες; Στις λήπτριες εταιρίες, δηλαδή στις επιχειρήσεις που παίρνουν αυτά τα τιμολόγια για εικονικές συναλλαγές. Όπως αναφέρουν έμπειροι ελεγκτές, πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία υπόθεση που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, τα περισσότερα από τα εικονικά τιμολόγια που εντοπίστηκαν, εμφανίζουν ως λήπτριες εταιρίες security.

Πώς μπορεί να βεβαιωθεί η εικονικότητα; Δύσκολα, παρά το ότι οι βασικές δαπάνες σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού τους και στη συντήρηση των κτιρίων. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος είναι εξαντλητικός και μακροχρόνιος, έχοντας ως αφετηρία τη λίστα των ληπτών, που εντοπίζουν οι ελεγκτές στη “μαμά”- εκδότρια των “μαϊμού” τιμολογίων.

Η εμπειρία δείχνει ότι χιλιάδες από αυτά τα τιμολόγια, που παράγει η “βιομηχανία” των εικονικών φορολογικών στοιχείων, καταλήγουν και σε τουριστικές μονάδες, μικρές ή μεγαλύτερες, εξ ου και η ένταση των στοχευμένων ή προληπτικών ελέγχων από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Αυτό που έχει κινήσει το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό παραβατικότητας από αυτούς τους ελέγχους μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 90%, όπως επίσης ότι πολλές τέτοιες επιχειρήσεις εξακολουθούν να εμφανίζουν ζημιές, παρά την έκρηξη του Τουρισμού την τελευταία τριετία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εντοπισμού 5 εκατ. Ευρώ στα βιβλία ξενοδοχειακής μονάδας, τα οποία δεν εμφανίζονταν ως εισπράξεις αλλά ως προκαταβολή της επόμενης τουριστικής περιόδου, χωρίς, όμως, να προκύπτουν στοιχεία από τον προκαταρκτικό έλεγχο που να μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον ισχυρισμό.

—————–

«Λαβράκι» έβγαλε η ΑΑΔΕ: Στα χνάρια τεράστιου κυκλώματος εικονικών τιμολογίων

Στην αρχή του νήματος ενός τεράστιου κυκλώματος έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων πιστεύουν ότι βρίσκονται οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά από έλεγχο σε εταιρεία χονδρικού εμπορίου τροφίμων (ΕΠΕ) στην Αθήνα.

Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο.

Από τον έλεγχο ανακάλυψαν ότι η εταιρεία στην Αθήνα είχε εκδώσει (για τις χρήσεις 2016- 2017) 471 εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 70 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.

Ο περαιτέρω έλεγχος έδειξε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί πολλές «εξαφανισμένες» (σε αναστολή λειτουργίας) εμπορικές εταιρείες με σκοπό την έκδοση φορολογικών στοιχείων σε υπαρκτές επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, λειτουργεί ως «κουφάρι», καθώς βρέθηκε ότι χρησιμοποιεί επτά ανύπαρκτες επιχειρήσεις, προκειμένου, μαζί με την ίδια, να εκδίδουν τιμολόγια σε επιχειρήσεις εν λειτουργία. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των φορολογητέων κερδών και του αναλογούντος ΦΠΑ.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν επεκταθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη και σε όλους τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων.

——————–

«Συγχωροχάρτι» ακόμη και σε φοροφυγάδες που έχουν εκδώσει ή λάβει πλαστά ή εικονικά τιμολόγια δίνει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει έσοδα, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο εκτοξεύονται στα ύψη.

Με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται η παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου της προθεσμίας αποδοχής φορολογικών παραβάσεων, προκειμένου οι φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν ηπιότερα πρόστιμα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μειώνονται έως και κατά τα δύο τρίτα.

Ειδικότερα με το άρθρο 45 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 οι  λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων αν αποδεχθούν τις φορολογικές τους παραβάσεις μπορούν να υπαχθούν στο ευνοϊκότερο ποινολόγιο. Για παράδειγμα, ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την επιβολή προστίμων στο ισόποσο ή διπλάσιο της αξίας των εκδοθέντων ή ληφθέντων πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων. Οσοι φοροφυγάδες υποβάλλουν δήλωση αποδοχής θα πληρώσουν μειωμένα πρόστιμα ως εξής:

  • Για πλαστά τιμολόγια: «οριζόντιο» πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.
  • Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά: πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου. Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας. Οταν δεν δύναται να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
  • Οταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
  • Για την περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
  • Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων και άλλες παραβάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.

Γιώργος Παππούς

Πηγή: iefimerida.gr

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *