Σε τι διαφέρουν άραγε; Δημοσιογράφοι-υπάλληλοι της Βουλής, ζητούν να μην αξιολογηθούν

Απασχόληση

Όλα καλά για τους δημοσιογράφους, αρκεί κανείς να μην τους ζητήσει να αξιολογηθούν για την ποιότητα της δουλειάς τους.Πιθανόν αυτό να συμβαίνει γιατί έχουν εμπεδώσει στο επαγγελματικό τους DNA, ότι μπορούν να κρίνουν τους πάντες, όχι, όμως τους εαυτούς τους. Συγκεκριμένα η  «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων», διαμαρτύρεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, θέλει τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Κανάλι και το Γραφείο τύπου της να τους κάνει υπαλλήλους, γιατί απλά τους ζήτησε να πράξουν ότι και οι υπόλοιποι και καλοπληρωμένοι υπάλληλοι του «ναού της Δημοκρατίας. Δηλαδή  να συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης όπως προβλέπει ο νόμος.

Φαίνεται ότι κατ’ αυτούς το δημοσιογραφικό επάγγελμα εξαιρείται κάθε κανόνα δικαίου. Ας μας έλεγαν τουλάχιστον πώς προσλήφθηκαν… Σίγουρα με «αξιοκρατικές» διαδικασίες…

Η Aνακοίνωση της «Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»

Επιχείρηση χειραγώγησης των δημοσιογράφων που στελεχώνουν την τηλεόραση και τις υπηρεσίες της Βουλής και στο Δημόσιο είναι σε εξέλιξη.

Η αποκάλυψη γίνεται με εγκύκλιο του νέου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κ. Τασούλα, που απαιτεί από τους δημοσιογράφους μέχρι το τέλος του μήνα να συμπληρώσουν φύλλα αξιολόγησης, ως τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου.

Στην ίδια εγκύκλιο σε κλίμα προγραφών αναφέρεται ότι..

«η συμπλήρωση του εντύπου είναι υποχρεωτική και η άρνηση συμπλήρωσης αποτελεί παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος» με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι δημοσιογράφοι, που με τον τρόπο αυτό εξομοιώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Βουλής, υποχρεώνονται να δίνουν συνεντεύξεις σε αξιολογητές που διορίζονται με εντολή του Προέδρου.

Στις διαμαρτυρίες δημοσιογράφων που θεωρούν τουλάχιστον ευτελισμό της δημοσιογραφικής ιδιότητας να δίνουν συνεντεύξεις αντί να παίρνουν, όπως είναι η δουλειά τους, και η δημοσιογραφική τους αυτονομία, η απάντηση από το περιβάλλον του Προέδρου είναι ότι το ίδιο έκανε και ο προκάτοχος του κ. Ν. Βούτσης!…

Σύμφωνα με καταγγελίες τις τελευταίες μέρες επικρατεί βαρύ κλίμα μεταξύ συνεργατών του Προέδρου της Βουλής που στελεχώνουν το ιδιαίτερο γραφείο του και δημοσιογράφων που διαμαρτυρήθηκαν.

Στην εγκύκλιο που υπογράφει, με εντολή Προέδρου, ο νέος γενικός γραμματέας της Βουλής κ. Γ. Μυλωνάκης δίνονται οδηγίες για αυστηρότερη τήρηση της αξιολόγησης με περισσότερο σφιχτές διαδικασίες, ώστε, όπως αναφέρει, να αποφευχθούν σφάλματα του έτους 2016!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EΣHEA έχει στο παρελθόν εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή στην διαδικασία «αξιολόγησης» των συναδέλφων δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου, αναφέρουν και οι εργαζόμενοι στη Βουλή

Το αυτό έγγραφο της ΕΣΗΕΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δημοσιογράφοι, δεν υπάγονται στις διατάξεις των κεφαλαίων Α΄, Β΄ και Γ΄ του Νόμου Ν. 2190/1994 εφόσον ασκούν καθήκοντα δημοσιογράφου.

«..Σημειώνεται επίσης ότι το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν μπορεί να υπαχθεί σε διατάξεις περί αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ποτέ όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σε οποιονδήποτε φορέα και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Η εργασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα κριτήρια που αφορούν το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ ,που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου τυγχάνουν μέλη αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών οργανώσεων (πχ ΕΣΗΕΑ ), υπακούουν στην συνείδηση τους και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και ως εκ τούτου δεν δύνανται να αξιολογηθούν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία..»

Ο Πρόεδρος της Βουλής λοιπόν εκδίδει εγκύκλιο και η σύμπραξη Σύριζα και ακραίων συντηρητικών καταστάσεων στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ συναινεί και παραδίδει τον κλάδο.

Τι δεν καταλαβαίνετε συνάδελφοι; Eσεις τους ψηφίσατε στην ΕΣΗΕΑ.

9/10/2019

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *