Έβρος: Υψηλή τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία φύλαξης των συνόρων

Άμυνα Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Έβρος: Η τεχνολογία στην υπηρεσία φύλαξης των συνόρων

Τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, μήκους 200 χιλιομέτρων, έχουν εξοπλιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με στόχο την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών και την καλύτερη φύλαξη του ατσάλινου φράχτη.

Δεκάδες πιλοτικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης εφαρμόζονται στον Έβρο, από ανιχνευτές ψεύδους μέχρι ηχητικά κανόνια μεγάλης εμβέλειας.

Αυτά τα κανόνια μπορούν να πιάσουν ήχους από πολύ μεγάλη απόσταση και συνεισφέρουν σημαντικά στην παρακολούθηση κινήσεων από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στη μάχη της φύλαξης των συνόρων συμμετέχουν και drones, τα οποία με τη βοήθεια των χειριστών τους στέλνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Υπάρχουν πάντως φωνές που ζητούν αυστηρό έλεγχο των τεχνολογίων για λόγους δημοκρατίας.

«Αυτό που βλέπουμε στα σύνορα, τον τρόπο αντιμετώπισης δηλαδή των ξένων πολιτών, αποτελούν συχνά πείραμα για τεχνολογίες που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν και απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες» λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πάτρικ Μπράιερ.

Το κέντρο επιχειρήσεων έχει δυνατότητα παρακολούθησης κάθε σημείου του φράχτη στον Έβρο ενώ λαμβάνει εικόνα από drones και ενημέρωση από τις περιπολίες που εκτελούνται συνεχώς. Όλα αυτά ενισχύθηκαν μετά τον περασμένο Μάρτιο και τα όσα συνέβησαν στον Έβρο.

Μετά τα γεγονότα του 2020, η Ελλάδα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσε και επέκτεινε τον φράχτη κατά μήκος του΄Έβρου ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Τι είχες Γιάννη… Γερμανική κριτική για τον φράχτη στον Έβρο

Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι είναι αδύνατον να ζητήσει κανείς άσυλο με τα νέα προγράμματα ελέγχου στα ελληνικά σύνορα. Γερμανική συμμετοχή στις νέες τεχνολογίες

Τεθωρακισμένο της αστυνομίας στον Έβρο με το «κανόνι ήχου»

Ο Έβρος έχει μετατραπεί σε «δοκιμαστικό πεδίο για τη στρατιωτικοποίηση της συνοριακής πολιτικής της ΕΕ», υποστηρίζει η ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Κορνέλια Ερνστ. Το δίκτυο επιτήρησης των συνόρων με πύργους παρακολούθησης, φράχτες, θερμικές κάμερες και ντρόουνς καθιστά αδύνατο σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρουν προστασία, δηλώνει η ίδια σε εκπομπή της δημόσιας γερμανικής ραδιοτηλεόρασης ARD. Κριτική ασκεί στην ίδια εκπομπή και ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ – ειδικά σε ό,τι αφορά το «κανόνι ήχου» που δοκιμάζεται στον Έβρο.

Το «κανόνι ήχου» δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρκβαρντ

Πρόκειται για μια συσκευή σε θωρακισμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, που μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση ενός κινητήρα αεροπλάνου. Σκοπός του «κανονιού» είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάρκβαρντ, να αποτρέψει ανθρώπους που θέλουν να ζητήσουν άσυλο να περάσουν τα σύνορα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την Κομισιόν ότι στηρίζει με εκατομμύρια ευρώ το σχετικό πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γαντζ, διέψευσε πάντως ότι η ΕΕ χρηματοδότησε το εν λόγω πρόγραμμα.

Γερμανική συμμετοχή 

Έβρος: Υψηλή τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία φύλαξης των συνόρων

Γεγονός είναι ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η ΕΕ δαπάνησε περισσότερα από 3 δις ευρω σε έρευνα και τεχνολογία για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. Περισσότερα από 12 σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν δοκιμαστεί ή δοκιμάζονται ακόμη στα ελληνικά σύνορα. Την τεχνολογία έχουν αναπτύξει ερευνητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, δημόσια ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από τη Γερμανία συμμετέχει η Frauenhofer-Gesellschaft, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Στο πλαίσιο του προγράμματος ROBORDER αεροπλάνο της Frauenhofer επιτηρεί με ραντάρ και θερμικές κάμερες τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Η δε γερμανική εταιρεία Elettronica, με έδρα την πόλη Μέκενχαϊμ κοντά στη Βόννη, έχει αναπτύξει κέντρο για την καθοδήγηση των ντρόουνς.

Πηγή: gr.euronews.com

Μοιραστείτε το:
Tagged