Αδιάβαστος, αλλά δεν άξιζε αυτή την τύχη… Έπρεπε να το λυπηθεί ο Κυριάκος

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Τσίπρας στη Βουλή: Τον διέσυρε ο Μητσοτάκης

Αδιάβαστος πιάστηκε για ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού», πραγματοποιώντας μία από τις χειρότερες εμφανίσεις από το βήμα της βουλής στην κοινοβουλευτική του θητεία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν καταπέλτης στις απαντήσεις του ως προς την επίκαιρη ερώτηση για τη διαφθορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, «Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε την νηφάλια συζήτηση επίκαιρης ερώτησης.

Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Δικαίωμά σας. Δεν θα ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω.

Προσέρχομαι για 3η φορά σε λιγότερο από 5 μήνες από την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή για να αξιοποιήσω την ώρα του πρωθυπουργού. Με χαρακτηρίσατε δειλό και αποφεύγω να απαντώ στα ερωτήματά σας.

Για την ιστορία καταθέτω τα δικά σας στατιστικά. Είχαν κατατεθεί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής σας 319 – μπορείτε να με παρακολουθείτε και να μην ανταλλάσσετε sms εκτός αν σας στέλνουν μηνύματα για να σας προετοιμάσουν – είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις και απαντήσατε στις 11. Μια κάθε 5,5 μήνες. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Σας καταδιώκει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής και συνέχισε, «Ως βουλευτής αποφασίσατε να ρωτήσετε είναι και αυτό κάποιο βήμα. Όμως είστε θεσμικά αδιάβαστος και επιπόλαιος. Μου καταθέσατε 3σέλιδη ερώτηση με ανύπαρκτες παραδοχές.

Καταθέσατε την ερώτηση πριν ψηφιστούν οι Ποινικοί Κώδικες. Ειμαι εδώ να σας απαντήσω. Ρωτάτε τι ωθεί την κυβέρνηση να ορίζει χρονικό περιθώριο χωρίς να ορίζεται περίοδος προσαρμογής. Είστε αδιάβαστος κ. Τσίπρα. Η μεταβατική διάταξη προβλέπεται. Φροντίστε να διαβάζετε καλύτερα πριν καταθέτετε τις ερωτήσεις καθώς και για τα τραπεζικά στελέχη προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Μας κατηγορείτε εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ, για επιεική στάση στην διαφθορά. Θα μιλήσω με συγκεκριμένα στοιχεία.

Το 2012 στην Διεθνή Διαφάνεια στην 94η θέση. Το 2015 ήταν στην 58η θέση. Το 2018 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτή την καραμέλα των λευκών κολάρων και μπαχαλάκηδες με κουστούμια. Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων ιούτε των πανεπιστημίων. Αν βλέπετε τους νόμους ως εμπόδιο πείτε το μας.

Πάμε να δούμε τι κάνατε για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου εσείς.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και ενέκρινε απολυτα την κυβερνητική πολιτική ο Ευρωπαίκός Οργανισμός Κατά Διαφθοράς και Γκρέκο σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε την δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα.

Δώστε τα αυτά στον κ. τσίπρα να τα διαβάσει. Μήπως έγιναν ερήμιν της δικής σας βούλησης να πατάξετε την διαφθορά; Αυτά εσείς τα κάνατε κ. Τσίπρα και εμείς τα διορθώνουμε.

Προσέξετε λοιπόν τα λόγια σας για τα λευκά κολάρα γιατί μπορεί να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα.

Μας ρωτάτε για μια ακόμα φορά γιατί δεν υιοθετούμε την ερμηνευτική δήλωση στο 86 του Συντάγματος.

Σας έχουν απαντήσει τα στελέχη μας. Σας το επαναλαμβάνω. Η ερμηνευτική σας δήλωση χωρίζει αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και επ’ ευκαιρία αυτών. Αυτό το επιχείρημα είναι ληγμένο πυροτέχνημα.

Αν ρωτούσατε νομικούς θα σας είχαν προστατέψει. Αυτή η διάταξη που εισηγείστε έχει οριοθετηθεί από το ειδικό δικαστήριο.

Αν πάλι με την ερμηνευτική δήλωση επιδιώκεται κάτι άλλο όπως η αναβίωση αδικημάτων για τα οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική ημερομηνία τότε εξηγήστε μας πως αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Σταματήστε αυτή την υποκρισία γύρω από την ευθύνη των υπουργών. Υπάρχει και η ιστορία.

Είχα υπογράψει μαζί με άλλους βουλευτές πρόταση για το 86 που το χαρακτηρίζαμε διακομματικό εργαλείο προστασίας. Δεν είδα κανέναν τότε από την Αριστερά να υποστηρίζει την πρότασή μας. Κανείς από τον δικό σας χώρο δεν υπόγραψε την πρότασή μας. Αφήστε τους λεονταρισμούς.

Ας κρατήσουμε ως μια κατάκτηση του πολιτιού μας συστήματος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του 86 ώστε να καταργηθεί επιτέλους η αποσβεστική προθεσμία που δίνει δυνατότητα παραγραφής. Είναι μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Αφήστε όλα τα υπόλοιπα και να κρατήσουμε την κατάκτηση αλλαγή του 86.

Πάμε τώρα στο ζήτημα άσκησης δίωξης εναντίον τραπεζικών στελεχών κατ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως.

Η απάντηση στηρίζεται στην κοινή λογική. Κάθε παράβαση που διαπράττουν τραπεζικά στελέχη αφορούν τα ίδια τα ιδρύματα και αυτά πρέπει να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ελέγχου.

Η πρακτική της αυτεπάγγελτης παρέμβασης στην πράξη αποδείχθηκε επιζήμια για τους πολίτες. Εμπόδισε αποφάσεις για γενναίες ρυθμίσεις δανείων. Για εκκρεμείς υποθέσεις υπάρχει μεταβατική περίοδος 2 μηνών και αν θεωρείτε ότι είναι μικρό διάστημα μπορεί να αλλάξει.

Η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται από συγκεκριμένα όργανα και την ΤτΕ. Ας παραδεχθούμε ορισμένες πικρές αλήθειες. Ξέρετε ότι πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για αποφάσεις που πήραν.

Είναι επιχειρηματική απόφαση η χορήγηση δανείου και ελέγχεται. Πήγαν στα δικαστήρια και σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Δεν γνωρίζετε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η τεράστια αποεπένδυση που κρατά την χώρα καθηλωμένη; Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει ρύθμιση δανείων για να σωθεί μια επιχείρηση και να αναδιαρθρωθούν και να σωθούν θέσεις εργασίας.

Καθαρές κουβέντες. Εμείς αυτή την εντολή λάβαμε να βάλουμε μπροστά την παραγωγική μηχανή να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και αυτό κάνουμε».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε:

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι επιλέξατε παραθέτοντας στοιχεία για το πόσες ερωτήσεις απαντήσατε να πείτε ότι απαντάτε μόνο σε ερωτήσεις αρχηγών. Νομίζω ότι είναι σφάλμα. Εγώ προτίθεμαι να έρχομαι μια φορά το μήνα και εσείς μια φορά στο εξάμηνο.

Το ζήτημα αναθεώρησης θα έχουμε ευκαιρία να το συζητήσουμε την Δευτέρα και θα αναμένω να φέρετε και απόψεις συνταγματολόγων για την ερμηνευτική δήλωση για το 86.

Αυτά που μας είπατε ποιος σας τα έγραψε; Νομικός; Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει την ουσία της υπόθεσης και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει και για υποθέσεις θα κρατήσει λογαριασμούς δεσμευμένους. Με ρωτήσατε ποιους αφορά.

Δεν το γνωρίζω. Μήπως εσείς τα γνωρίζετε. Αν τα ξέρετε ας μας το πείτε. πείτε μας τα ονόματα να δούμε γιατί μπορεί να είχαν με εσάς προνομιακές σχέσεις.

Είχατε την δυνατότητα να αξιοποιήσετε την πρώτη σας ευκαιρία στην ώρα του πρωθυπουργού να με ρωτήσετε για την πορεία της Οικονομίας. Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για το προσφυγικίο και τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια. Για την κατάργηση του μπαχάλου και ασυδοσίας που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Θα μπροούσατε να με ρωτήσετε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικου νόμου . Με άλλα λόγια θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για σύνολο θεμάτων.

Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαφθορά και δήθεν σκάνδαλα για να τραβήξετε δήθεν μια γραμμή του νέου ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό κατεστημένο που κυβερνούσε 40 χρόνια. Αλήθεια που είναι ο κ. Ραγκούσης και εκείνοι που προσεταιρίστηκαν τις απόψεις ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας βγήκε σε καλό.

Αυτές οι συζήτήσεις ανέβασαν τους τόνους ειπώθηκαν σκληρές κουβέντες που δεν έπρεπε και αυτό που έμεινε στην κοινή γνώμη είναι αποστροφή που δεν ξεφεύγετε ούτε και εσείς. Μην νομίζετε ότι μπορείτε σήμερα να εμφανίζεστε ως οι νέοι αμόλυντοι και καθαροί.

Τέλειωσε αυτή η καραμέλα. Αν θέλετε να μετυατρέψετε χώρα σε απέραντο δικαστήριο για χθες εγώ θέλω να την μετατρέψω σε απέραντο εργοστάσιο. Δεν μπορώ να σας υποδείξω πώς να ασκείτε τα καθήκοντά σας ως αξ. αντιπολίτευση. Κατανοώ τις εσωτερικές σας αντιφάσεις.

Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα μέρος που σας στήριξε συμφωνεί με τις δικές μας αποφάσεις. Αν θέλετε εσείς να ακολουθείσετε ακραία ρητορική είναι δικό σας δικαίωμα. Εμάς μας κάνετε χάρη. Μας διευκολύνετε να γυρίζετε στην κοιτίδα του 3%. Κυβερνήσατε 4 χρόναι και καταδικαστήκατε και δεν μπροείτε να ξαναγυρίσετε εκεί.

Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Ευχομαι να μην το κάνετε και ελπίζω να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Αν επιμένετε όμως σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική το μόνο που θα αντιληφθείτε είναι ότι θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μια κοινωνία που έχει φύγει. Εμείς συνομιλούμε μαζί της και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε.

Πηγή: lykavitos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged