Αλέξης ο μικρός… αυτοκριτικάρει… τους άλλους!

Άρθρα

Στα τηλεοπτικά παιγνίδια παρουσία κοινού, υπάρχει ο animateur που πίσω από τις κάμερες καθοδηγεί τον κόσμο που βρίσκεται στο στούντιο, πότε να χειροκροτήσει, πότε να φωνάξει, πότε να ενθαρρύνει τους παίκτες, πότε ν’ αποθεώσει.

Animateur δεν υπήρχε φυσικά στην Βουλή στην συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τα εργασιακά. Υπήρξε, όμως, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην αυτοκριτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον περίφημο πολυσέλιδο “απολογισμό” της κυβερνητικής του θητείας. «Είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε αυτοκριτική! Τα άλλα δυο κόμματα που έχουν κυβερνήσει τον τόπο, δεν το τόλμησαν ποτέ! Όλα τα καταστροφικά που έκαναν και οδήγησαν την χώρα στην κρίση, τα θεώρησαν καλώς καμωμένα…», είπε ο Πρόεδρος. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σηκώθηκαν έξαλλοι όρθιοι, κι’ άρχισαν να χειροκροτούν παθιασμένα τον αρχηγό…

Φετίχ της Αριστεράς η «αυτοκριτική». Πραγματική και ειλικρινής ή προσχηματική και αποπροσανατολιτική, επίκαιρη ή… κάποιες δεκαετίες αργοπορημένη,δεν έχει (ποτέ δεν είχε…) σημασία για τους συντρόφους. Αρκεί να μπορείς να την επικαλείσαι, να την χρησιμοποιείς πολιτικά και επικοινωνιακά.

Ο απολογισμός των 80τόσων σελίδων που συντάχθηκε από την δημογεροντία του κόμματος (Δραγασάκης, Δρίτσας, Μπαλτάς), συνιστά όντως μια… καθαρόαιμη αριστερή αυτοκριτική: έγιναν λάθη, αλλά… δεν τα διέπραξε κανείς! Κι όταν φταίνε «όλοι», δεν φταίει τελικά κανείς… Ή περίπου κανείς, γιατί για το καταστροφικό εξάμηνο του 2015 και όλα τα κακά που επακολούθησαν, ευθύνες έχει και προσωποποιούνται μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης!

Κατά… τα άλλα, έφταιξαν τα ΜΜΕ, κάτι δεν πήγε καλά με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ήταν γεμάτη αδυναμίες, υποτιμήθηκε η απήχηση του λόγου της ΝΔ για τάξη και ασφάλεια ( όχι, φυσικά, η άθλια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο τομέα…), δεν καταλάβαμε (ποιοι;) το εύρος και την δυναμική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, απαξιώσαμε τις δημοσκοπήσεις, επιδείξαμε προεκλογικά αυταρέσκεια και αλαζονεία. Αλλά κατά τα… άλλα τα πήγαμε περίφημα!

Αυτή την “γενναία αυτοκριτική” καταχειροκρότησαν σαν… αριστεροί που τους αρμόζει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όλοι- ο κ. Τσακαλώτος, ας πούμε, που καθόταν στα μπροστινά έδρανα και διακρινόταν την τηλεόραση, δεν χειροκρότησε… Ίσως να κρατάει δυνάμεις για τις σπουδαίες εσωκομματικές συνάξεις που ακολουθούν, εκεί που θα μετρηθούν “κεντροαριστεροί” και… “ορθόδοξοι” για να ξεκαθαρίσουν τι ΣΥΡΙΖΑ και ποιο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν από δω κι’ εμπρός. Να φανεί ποιοι και πόσοι θα πάνε με ποιους, ποια θα είναι η νέα “ταμπέλα» του μαγαζιού, ποιος θα είναι το αφεντικό…

Στοίχημα δεν βάζω, αλλά κάτι μου λέει ότι οι προσεκτικοί επικριτές της ηγεσίας, θα παραμείνουν… προσεκτικοί και υπομονετικοί. Το τι απέγιναν πολιτικά όλοι οι “ορθόδοξοι” που αποσπάσθηκαν το 2015 και νόμισαν ότι θα πάρουν στις κάλπες… τουλάχιστον 10%, ουκ εα τους καθεύδειν… Άσε που σήμερα, είναι κάποιοι, και μπορούν να ελπίζουν ότι θα ξαναπαίξουν στην εξουσία-με τα πλεονεκτήματά της. Τι να γυρίσουν στο 3% και τις ατέρμονες αμπελοφιλοσοφίες τα βράδια στον “Βρούτο”, μες σε καπνούς και σε βρισιές;

Το πιθανότερο είναι μετά την “αυτοκριτική” και τις εσωκομματικές ασκήσεις εκτόνωσης, το κόμμα να βγει μεν κάπως τσαλακωμένο, αλλά στην… ούγια θα γράφει “Αλέξης”!

Θάνος Οικονομόπουλος

Πηγή: iefimerida.gr

Tagged