«Βροχή» καταγγελιών, παραιτήσεων και αντιδράσεων για την υπόθεση Μπεκατώρου
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις μετά από τη γενναία καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από παράγοντα της Ιστιοπλοΐας.
Αρκετές αθλήτριες έχουν μιλήσει για αντίστοιχες προσωπικές εμπειρίες, ενώ όπως έγινε γνωστό θα ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Παράλληλα, στον απόηχο των καταγγελιών έχουν ήδη λάβει χώρα οι πρώτες παραιτήσεις στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοίας, το οποία μάλιστα σήμερα ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης χαρακτήρισε «κράτος εν κράτει». Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διέκοψε τη συνεργασία που είχε με την Ομοσπονδία.
Όπως έγινε γνωστό, την Ολυμπιονίκη θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο Δευτέρα, στις 14:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου
Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Συγκεκριμένα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.
Καταγγελίες και από άλλες αθλήτριες
Εντωμεταξύ η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε θάρρος και σε άλλες αθλήτριες να «σπάσουν τη σιωπή» και να μιλήσουν.
Συγκεκριμένα, η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου προχώρησαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αποκαλύψεις για αντίστοιχες εμπειρίες.
Η Μάνια Μπικόφ περιγράφει, σε ανάρτηση της στο Facebook, τα όσα βίωσε πριν από τριάντα χρόνια από γιατρό, ο οποίος αν και είχε πρόβλημα στον ώμο της ζητούσε να κατεβάσει το μαγιό. Στον συγκεκριμένο γιατρό την είχαν στείλει άνθρωποι που είχαν σχέση με την εθνική ομάδα πόλο εκείνης της εποχής.
Αναλυτικά η ανάρτησή της:
Μια γυναίκα βρίσκει το θάρρος και δημόσια μιλά για τη σεξουαλικη κακοποίηση που υπέστη χρόνια πριν κ αντί αυτό να αφυπνίσει, ταρακουνήσει, προβληματισει κάθε έναν, ειδικά του χώρου του αθλήματος της, η ίδια δέχεται πλήθος μηνυμάτων που εμμέσως πλην σαφώς την κρίνουν γιατί της πήρε τόσα χρόνια, ότι τα ήθελε, ότι το κάνει για την δημοσιότητα.
Είστε όλοι τραγικοί.. Οι γυναίκες δε,, που σχολιάζετε στο ίδιο μήκος κύματος είστε εμετικές.
Ξέρετε πόσο δύναμη χρειάζεται να αποδεχθεις αρχικά ότι είσαι θύμα βίας και να το πεις;
Έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να χειριστείς και την βία αλλά και όλους όσους σε κρίνουν;
Έχετε μπει σε αυτήν τη θέση? Όπου το θύμα, ζει με τον φόβο; όπου δεν τολμά να ζητήσει βοήθεια γιατί ξέρει πως θα είναι αβοηθητη;
Η Sofia Bekatorou μια σπουδαία αθλήτρια και γυναίκα μέσα από αυτήν την εξομολόγηση της ξεκλείδωσε πολλά κουτάκια μνήμης.
Περίμενα σήμερα να υπάρχει υποστήριξη από τον χώρο. Δεν την είδα.
Εγώ λοιπόν Σοφία,, με αφορμή την δική σου ιστορία θα πω μια ακόμη.. 28-30 χρόνια πριν, όταν ήμουν εν ενεργεια αθλήτρια της υδατοσφαίρισης εμφανίστηκε ένας τραυματισμός στον ώμο. Ήμασταν σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα ο πόνος επέμενε, με έστειλαν στον γιατρό. Δεν ήμουν μόνη, ήταν ακόμη 1-2 συναθλητριες με παρόμοια θέματα.
Στις 3-4 επισκέψεις στον “γιατρό” αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζυμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση ΠΑΝΤΑ μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο.
Την πρώτη φορά το έκανα, με αιφνιδίασε, δεν ήξερα γιατί το ζήτησε. Όταν βγήκα ρώτησα τις άλλες, μου είπαν ότι κ σε αυτές κάτι ανάλογο είχε ζητήσει. Δε μίλησα σε κάποιον άλλον. Στην επόμενη επίσκεψη το ίδιο. Τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί; Αφού τον ώμο μου θα δείτε.. Μου απάντησε με υφακι “γιατί, ντρέπεσαι;” Ήταν ο τοπ γιατρός, με έστειλε η ομάδα, φοβομουν αν μιλούσα θα έχανα τη θέση μου στην ομάδα.. Πήγα ακόμη 2 φορές, αρνήθηκα να κ ξανακατεβάσω το μαγιό μου. Στη συνέχεια δεν ξαναπήγα ΠΟΤΕ, ανέλαβε το σωματείο μου κ με έστειλε σε άλλους γιατρούς.
Ο συγκεκριμένος δεν με άγγιξε στο στήθος, την έβρισκε όμως να μας βλέπει. Τότε φοβομουν. Έπειτα απλά το διέγραψα από τη μνήμη μου.
Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, σήμερα το ξέθαψα από τη μνήμη μου.
Ήμουν μια αθλήτρια που ζούσα μόνη μου στην Αθήνα κ αγωνιζόμουν για το όνειρο μου.
Άλλες εποχές τότε.
Τώρα αν κάτι ανάλογο συνέβαινε στα παιδιά μου, θα γινόμουν αγρίμι.
Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, θα τους μιλήσω ξανά για την βία, ειδικά για την σεξουαλική..
Σ ευχαριστώ λοιπόν και σου βγάζω το καπέλο.
#me_tin_Sofia
——————-
Παρομοίως, η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου αποκάλυψε την εμπειρία της με γιατρό που την εξέταζε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.
Αναλυτικά η ανάρτησή της:
H αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης της Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου έσκασε σαν βόμβα λες και τα εγκλήματα αυτής της κατηγορίας είναι κάτι σπάνιο για την “πολιτισμένη” κοινωνία μας και όλοι δήλωσαν σοκαρισμένοι που ο Ελληνικός πρωταθλητισμός δεν είναι αγνός και δεν στελεχώνεται από ενάρετους ανθρώπους…
Μετά το σοκ η βροχή του εύκολου σχολιασμού και η ευκαιρία των πολλών να κρίνουν πίσω από τα πληκτρολόγιά τους και αρκετών κομπλεξικών να νιώσουν ανώτεροι κατηγορώντας το θύμα είτε ευθέως είτε με υπονοούμενα για τον χρόνο που διάλεξε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της.
Στην ανάγνωση της ιστορίας της έμεινα για ώρες σιωπηλή. Σκέφτηκα πόσα έχει πετύχει αυτή η γυναικάρα με το εθνόσημο στο στήθος της και στα πανιά της και προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση της. Σκέφτηκα πως θα αισθανόμουν, τι θα σκεφτόμουν, τι θα έκανα. Τι θα επέλεγα να κάνω και πως θα το έπνιγα μέσα μου.. Σίγουρα δεν μπορείς να το νιώσεις σκέφτηκα αν δεν το έχεις ζήσει..
Την επόμενη ημέρα ήρθε η ανάρτηση της φίλης Μάνιας Μπίκοφ για τον γιατρό της εθνικής υδατοσφαίρισης που υποχρέωνε τις αθλήτριες να κατεβάζουν το μαγιό τους, να ταράξει τα δικά μου νερά με μια αλυσιδωτή αντίδραση που με πήγε πολλά χρόνια πίσω, σαν μια πτώση μια τσουλήθρα που δεν μπόρεσα να σταματήσω πριν προσγειωθώ σε ένα ιατρείο της Θεσσσαλονίκης, σχεδον 27 χρόνια πριν.
Στη διάρκεια της αθλητικής μου καριέρας είχα μόνο άνδρες προπονητές και συνοδούς στις αποστολές και ήταν όλοι τους άψογοι, δεν είχα ποτέ παράπονο.
«Ο γιατρός, μου ζήτησε να μείνω με το εσώρουχο»
Λίγο πριν τα 19 μου, στην επανεκκίνηση εντατικών προπονήσεων μετά από ολιγόμηνη παύση για τις πανελλαδικές εξετάσεις σε μια στιγμή ανωριμότητας στο γυμναστήριο του Τζίμη Σαμαρά, χωρίς καλό ζέσταμα δέχτηκα μια πρόκληση για μια άσκηση που κατέληξε σε άσχημη θλάση του δικεφάλου του δεξιού ποδιού. Κάλεσα αμέσως τον αθλίατρο που με παρακολουθούσε αλλά λόγω φόρτου θα με έβλεπε το επόμενο απόγευμα αργά. Ο φόβος μου πως κάτι κακό έχει γίνει με οδήγησε να κλείσω ραντεβού και σε ορθοπεδικό του ασφαλιστικού φορέα κοντά στο σπίτι.. Ο γιατρός, μου ζήτησε αμέσως να μείνω με το εσώρουχο. Αφού έκανε σύντομες ερωτήσεις και με εξέτασε στο ειδικό κρεβάτι πιάνοντας συνεχώς το σώμα μου σε σημεία που δεν δικαιολογούσε η εξέταση, μου ζήτησε να σηκωθώ και να σκύψω. Στάθηκα αντικριστά του και πήγα να σκύψω εμπρός. Οχι μου είπε, όχι έτσι, θα γυρίσεις και θα σκύψεις μπροστά μου. Είχα πανικοβληθεί, το ένιωθα τελείως λάθος αλλά δεν ήξερα πως να αντιδράσω, το όχι είχε κολλήσει σαν λυγμός στο λαιμό μου και δεν κατάφερε να βγει. Εκανα αυτό που μου ζήτησε και ο σιχαμένος στάθηκε ακριβώς πίσω μου και χούφτωσε με πρόφαση την εξέταση μηρούς και γλουτούς, Με ένα εξίσου σιχαμένο χαμόγελο μου συνταγογράφησε λίγο μετά φάρμακα. Μόλις έκλεισα την πόρτα πίσω μου ξέσπασα σε κλάμα και έσκισα τη συνταγή σε χιλιάδες κομματάκια. Εκανα ώρα να γυρίσω στο σπίτι μέχρι να μη φαίνεται το κλάμα μου γιατι αν έλεγα τι έγινε ο πατέρας μου θα πήγαινε και θα τον πετούσε από το μπαλκόνι αφού πρώτα τον είχε κάνει τόπι στο ξύλο..
Το ίδιο βράδυ πήγα στο ιατρείο του αθλίατρου μου σαν φοβισμένο κουτάβι.. “Βγάζουμε παπουτσάκια και καλτσούλες και ανεβαίνουμε στο κρεβατάκι” μου είπε γλυκά. “Γιατρέ να βγάλω τη φόρμα;” “Όχι βέβαια” απάντησε ήρεμα, “δε χρειάζεται για την εξέταση”. Η εξέταση περιλάμβανε εντολές κίνησης, εκτέλεση και ακόλουθη ερώτηση για το είδος και την ένταση του πόνου και το μόνο που άγγιξε ήταν ο αστράγαλος και η κνήμη μου για να διορθώσει κίνηση.. Με τις θεραπείες και την αγωγή σε λίγες ημέρες ήμουν πάλι σε θέση να κολυμπήσω αλλά το σκηνικό στον πρώτο γιατρό έκανα χρόνια να το ξεπεράσω και ο τρόπος που διάλεξα για να το διαχειριστώ ήταν να το διακωμωδήσω ώσπου τελικά το ξέχασα. Ημουν μικρή, φοβισμένη και εντελώς άβγαλτη.
Με αφορμή την εξιστόρησή σου Μάνια, που με αφορμή την εξιστόρηση της Σοφίας, το ξέθαψες από τη μνήμη σου, το ξέθαψα κι εγώ από τη δική μου.. Σαφώς και δεν εξισώνεται σε καμία περίπτωση με αυτή ενός βιασμού αλλά η παρενόχληση και η κακοποίηση ανεξάρτητα από την βαρύτητα του περιστατικού γεμίζουν με αισθήματα ντροπής το θύμα.
Πολύ φοβάμαι πως πολλές αθλήτριες έχουν ανάλογες ή πολύ πιο σοβαρές ιστορίες να διηγηθούν. Το λάθος δεν είναι ότι πνίξαμε τις ιστορίες μέσα μας. Το λάθος είναι ότι δεν είχαμε την αίσθηση ότι θα μας (υπο)στηρίξουν για να τις πούμε και φυσικά φοβόμασταν τον σχολιασμό και την κριτική από τους “δικαστές” γι’ αυτό δεν είχαμε το θάρρος. Η κάθε γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη μας αν και όταν αποφασίσει να μιλήσει, όταν βρει το θάρρος μέσα της.
Αντιστοίχως, η Μαρίνα Ψυχογιού, μέλος επί μία δεκαετία της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας και στέλεχος πλέον της World Sailing αποκάλυψε ότι και η ίδια είχε πέσει θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας.
Αναλυτικά η ανάρτησή της στο Sportsfeed.gr:
«Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει.
Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.
Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ.Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.
Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.
Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.
Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον.Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις.
Μαρίνα Ψυχογιού, μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας 1988-98, Ολυμπιακό στέλεχος αγώνων της World Sailing»
Παραιτήσεις από το ΔΣ της Ομοσπονδίας
«Ντόμινο» παραιτήσεων από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσποδνίας έχει προκαλέσει η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Μετά τον Γιάννη Παπαδημητρίου, ο εκπρόσωπος του Ομίλου του Καλαμακίου και μέλος του ΔΣ, Γιώργος Χριστόπουλος, ανακοίνωσε την παραίτησή του «για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας».
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου δημοσιοποίησε την παραίτησή του αναφέροντας χαρακτηριστικά «αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή».
Ν. Κακλαμανάκης: Ομερτά και βία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας
Για τη Σοφία Μπεκατώρου και την απόφασή της να αποκαλύψει τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε, μίλησε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, στο κανάλι OPEN.
«Τη Σοφία Μπεκατώρου τη γνωρίζω πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο κορυφαία αθλήτρια, αποδεικνύει ότι και στη θάλασσα είναι κορυφαία γιατί τολμά να λέει την αλήθεια της, η οποία μετά τα όσα είχα πει στη Βουλή, κι ήλπιζα ότι θα ήταν η αρχή για τη Σοφία και για άλλους αθλητές της ομοσπονδίας να μιλήσουν, δυστυχώς δικαιώνομαι. Από τα 19 μου λέω ότι η ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει. 33 χρόνια μετά και με όσα καταγγέλλει η Μπεκατώρου, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Εμείς οι αθλητές λέμε όχι στην κατάχρηση εξουσίας και στη χρήση βίας και κυρίως όχι στην κουλτούρα του βιασμού της σιωπής», ανέφερε ο Ολυμπιονίκης.
«Έχει πολλή ομερτά και βία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι δεν φτάνει να μην αδικούμε, αλλά να μην αφήνουμε άλλους να αδικούν, αυτή είναι η πραγματική έννοια της δικαιοσύνης για εμένα» είπε ο κ. Κακλαμανάκης.
Το Ίδρυμα Νιάρχος διακόπτει τη δωρεά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας
Τη δωρεά του προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διακόπτει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων το ΙΣΝ σε ανάρτησή του στο facebook, «το ΙΣΝ επιλέγει τους δωρεοδόχους του δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στο ήθος και χαρακτήρα των ανθρώπων τους, καθώς και στην αποτελεσματική διοίκηση και την ορθή διαχείριση του οργανισμού».
«Με το «πάγωμα» της δωρεάς το ΙΣΝ δεν έχει στόχο να πλήξει τους άμεσα ωφελούμενους που είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι που τους υποστηρίζουν, αλλά να προστατεύσει και αυτούς, καθώς και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας», αναφέρει.
Ξέσπασε o πρώην σύζυγος της Σοφίας Μπεκατώρου -«Την καταγγελία δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ»
Ντόμινο εξελίξεων στον αθλητισμό κόσμο πυροδότησε η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να «σπάσει» τη σιωπή της και να πάρει τη γενναία απόφαση να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στο παρελθόν, από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.
Το περιστατικό που συνέβη πριν από 23 χρόνια δεν το γνώριζε ούτε ο πρώην σύζυγος της Σοφίας Μπεκατώρου και πατέρας των δύο παιδιών τους, Ανδρέας Κοσματόπουλος.
Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ και στον Στέλιο Σωτηρόπουλο και «λύγισε» μπροστά στην κάμερα.
«Την έχω δει να κουβαλάει την αδερφή της στην πλάτη της κατάκοιτη και να πεθαίνει στα χέρια της. Και μετά από δυο μήνες να παίρνει την Ολυμπιακή πρόκριση και να γίνεται σημαιοφόρος στην ολυμπιακή μας ομάδας. Την έχω δει να βγαίνει με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία την ξέρω τη θαυμάζω και τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία» είπε με «σπασμένη» φωνή ο πρώην σύζυγος της Σοφίας Μπεκατώρου.
Αιμιλία Τσουλφά: Η Σοφία Μπεκατώρου έζησε έναν «θάνατο» και έμαθε να τον διαχειρίζεται
«Η Σοφία ήταν πάντα θαρραλέα και απέδειξε ότι είναι αγωνίστρια στη ζωή όπως και στη θάλασσα», δηλώνει στο iefimerida.gr η Αιμιλία Τσουλφά, η επί χρόνια συναθλήτρια και συνοδοιπόρος της Σοφίας Μπεκατώρου. Η ίδια σημειώνει ότι είναι σοκαρισμένη από τις καταγγελίες.
«Τις τελευταίες μέρες νιώθω έναν κόμπο στο στομάχι. Φυσικά κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Έχουμε ακούσει ότι συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στον αθλητικό χώρο και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά όταν αποκαλύπτεται κάτι τέτοιο, το οποίο συμβαίνει δίπλα σου και δεν έχεις αντιληφθεί το παραμικρό, είναι ακόμη πιο σοκαριστικό γιατί με τη Σοφία ήμασταν πολλά χρόνια μαζί. Αντιλαμβάνομαι την ψυχική οδύνη που πέρασε και περνά όλο αυτό το διάστημα και παρ’ όλα αυτά συνέχισε να αγωνίζεται και να προσπαθεί. Και προφανώς ο θήτης ήταν ένας άνθρωπος που συναντούσε συνέχεια και συνέχεια. Επώδυνο και δύσκολο για να το αντιμετωπίσεις», λέει η κυρία Τσουλφά.
Έζησε έναν «θάνατο» και έμαθε να τον διαχειρίζεται
Η διακεκριμένη αθλήτρια της ιστιοπλοΐας χαρακτηρίζει το γεγονός ως έναν «θάνατο». «Είναι ένα γεγονός που δεν το διαγράφεις. Είναι ένας «θάνατος». Απλά μαθαίνεις να τον διαχειρίζεσαι. Η Σοφία δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα. Δυστυχώς, θα το κουβαλάει για μια ζωή…», σημειώνει φανερά συγκλονισμένη η συναθλήτρια της Σοφίας Μπεκατώρου και ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό της. «Φυσικά και στηρίζω τη Σοφία στον αγώνα που δίνει και θα δώσει για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αναγνωρίζω το θάρρος της. Ήταν πάντα μαχήτρια και παραμένει και πιστεύω ότι και σ’ αυτόν τον αγώνα θα αποδείξει ότι το θάρρος που είχε, να βγει και να κάνει τέτοιες αποκαλύψεις, σίγουρα θα βοηθήσει τα εν δυνάμει μελλοντικά θύματα. Η δική της εξομολόγηση θα προστατεύσει άλλους».
Ένιωσε ευθύνη να καταγγείλει τα όσα βίωσε -Συγχαίρω το θάρρος της
Απαντώντας μάλιστα στα πικρόχολα σχόλια που γράφονται και ακούγονται για ποιο λόγο η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε μετά από 20 χρόνια, η Αιμιλία Τσουλφά αναφέρει με νόημα: «Σε όσους λένε γιατί δεν το κατήγγειλε νωρίτερα έχω να πω ποτέ δεν είναι αργά. Όταν έχεις και πλέον δικά σου παιδιά, όπως η Σοφία, αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τα πράγματα. Νιώθεις ίσως μια ευθύνη. Μπράβο της! Την συγχαίρω πραγματικά για ακόμα μία φορά».
Πρέπει να ανοίξουν τα στόματα, να νικηθεί η «ενοχή σιωπή»
Η διακεκριμένη αθλήτρια, έχοντας ζήσει από μικρή ηλικία τον σκληρό «στίβο» του πρωταθλητισμού, αναφέρεται στις δυσκολίες που ίσως έκαναν τη Σοφία να σιωπήσει τόσα χρόνια.
«Φυσικά και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει ένα θύμα που έχει υποστεί μια τέτοια κατάσταση και πόσο μάλλον όταν βρίσκεται και σ αυτή τη θέση, μέσα σ’ έναν διαρκή αγώνα. Επηρεάζεται απ’ αυτές τις θέσεις εξουσίας και από την κατάχρηση εξουσίας που γίνεται. Ήταν σε μία ηλικία που είναι δύσκολο να διαχειριστείς τέτοιες καταστάσεις. Είναι η «ένοχη σιωπή» που δε σ’ αφήνει να μιλήσεις στην ηλικία των 20 ετών. Αυτή τη σιωπή την επιβάλλουν οι παράγοντες και η ίδια η κοινωνία», καταλήγει η κυρία Τσουλφά, σχολιάζοντας θετικά τα μηνύματα συμπαράστασης προς τη Σοφία. «Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Να μπορέσουν τα θύματα να μιλήσουν και να ξεπεράσουν την ενοχή. Πρέπει να ανοίξουν τα στόματα».
Ντόμινο εξελίξεων μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου -«Βροχή» καταγγελιών και εισαγγελική παρέμβαση
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου μετά την γενναία απόφασή της να σπάσει τη σιωπή της και να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, πριν από 23 χρόνια.
Ολα άρχισαν από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για όσα υπέστη από στέλεχος της ιστιοπλοΐας το 1998. Η σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς του Ρίο μίλησε ανοιχτά κατά τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, και φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για μία σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις στον χώρο του αθλητισμού.
Λίγα 24ωρα μετά την Σοφία Μπεκατώρου προχώρησαν σε αποκαλύψεις η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ μοιράστηκε μέσω της σελίδας της στο Facebook τη δική της τραυματική εμπειρία που βίωσε σε μικρή ηλικία επισκεπτόμενη γιατρό, ο οποίος θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τραυματισμό στον ώμο.
Τελευταία χρονικά και η Νίκη Μπακογιάννη, ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, αποκάλυψε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 1996 στην Ατλάντα.
«Αυτός με κακοποίησε σεξουαλικά» -Ποιον κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου στον Εισαγγελέα
Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε επίσης γνωστό πως η Σοφία Μπεκατώρου ονομάτισε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998.
Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της Ολυμπιονίκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος, καθώς η Ομοσπονδία ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του. Ο ίδιος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας ο πρόεδρος Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης παρέπεμψαν την υπόθεση στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας.
Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος μίλησε στο sports3.gr το απόγευμα του Σαββάτου αφότου έγινε γνωστό πως η Ολυμπιονίκης τον έχει κατονομάσει για την σεξουαλική της παρενόχληση.
«Ναι, πριν από λίγο έμαθα κι εγώ για το δημοσίευμα», ανέφερε με ήρεμη φωνή όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με το δικηγόρο μου», ζητώντας να μην επιμείνουν άλλο στην ερώτηση.
Παράλληλα, ο φερόμενος ως δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της τοπικής Ανατολικής Αττικής.
Σε ανακοίνωσή της, το απόγευμα του Σαββάτου, η ΝΔ γνωστοποίησε ότι αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Αριστείδη Αδαμόπουλου, μετά τις κατηγορίες της Σοφίας Μπεκατώρου.
Το όνομά του Αριστείδη Αδαμόπουλου το έχει καταθέσει η Ολυμπιονίκης στον Εισαγγελέα πριν από περίπου ένα μήνα. Η αλυσίδα της σιωπής άρχισε να σπάει όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο με καταγγελίες κατά της Ομοσπονδίας. Η ίδια κλήθηκε σε καταγγελία και δήλωσε πως ο άνθρωπος που την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ήταν αυτός.
Μιλώντας ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα όλες αυτές τις ενέργειες», τονίζοντας επίσης πως «υπάρχει ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης όλων των ζοφερών πτυχών του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητών».
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις αποκαλύψεις
Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης θα διατάξει τη Δευτέρα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου.
Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση οδηγεί τη Δικαιοσύνη να ανοίξει τη δικογραφία προκειμένου να παρακινηθούν κι άλλες αθλήτριες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση να προσέλθουν στις Αρχές και να το καταθέσουν.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου
Tο μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ολυμπιονίκη, στην οποία τόνισε ότι βρίσκεται δίπλα της, ενώ με μήνυμα που ανάρτησε στα social media έκανε λόγο για «μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας» και συμπλήρωσε: «Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε».
Παράλληλα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη «δύναμη ψυχής» της Σοφίας Μπεκατώρου ενώ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την στήριξή του στην Σοφία Μπεκατώρου τονίζοντας πως δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά».
«Να σπάσει η ανοχή και η σιωπή»
Επίσης, στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε η αθλητική ηγεσία αλλά και ο σύλλογος Ολυμπιονικών. Με δηλώσεις αλλά και με σχετικό tweet ο Λευτέρης Αυγενάκης πήρε θέση για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και υποστήριξε πως τα όσα είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα όλα τα αθλητικά και πειθαρχικά όργανα. Τόνισε επίσης πως από εδώ και στο εξής πρέπει να σπάσει η ανοχή και η σιωπή σε τέτοια φαινόμενα και στον αθλητισμό.
Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσει άμεσα όλα τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα. Και η εξέλιξή της να συμβαδίσει με τα ποινικά, που ήδη επιλαμβάνονται. Ώρα να σπάσει η ανοχή & η σιωπή τέτοιων ζοφερών συμπεριφορών και στους αθλητικούς χώρους».
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας
Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει πως ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αριστείδη Αδαμόπουλου, δηλώνοντας «συγκλονισμένη από τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου. Αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου. Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα. Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Οργισμένες αντιδράσεις για την Ομοσπονδία
Τις προηγούμενες μέρες όμως, οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις, όπως καταγράφτηκαν κατά εκατοντάδες στα social media, για την ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία και τον τρόπο που επέλεξε να σχολιάσει το θέμα κάνοντας λόγο για «δυσάρεστο περιστατικό» και όχι μόνο.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας ανέφερε τα εξής: «Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».
Νίκος Κακλαμανάκης: «Ομερτά και βία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας -Eχουν απειλήσει παιδιά»
Για τη Σοφία Μπεκατώρου, που είναι το πρόσωπο των ημερών μετά τη γενναία απόφαση που πήρε να αποκαλύψει την σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε, μίλησε τηλεφωνικά ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης στην εκπομπή Έλα Χαμογέλα.
Ο Νίκος Κακλαμανάκης ανέφερε: «Την Σοφία Μπεκατώρου την γνωρίζω πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο κορυφαία αθλήτρια, αποδεικνύει ότι και στην θάλασσα είναι κορυφαία γιατί τολμά να λέει την αλήθεια της, η οποία μετά τα όσα είχα πει στην Βουλή, κι ήλπιζα ότι θα ήταν η αρχή για την Σοφία και για άλλους αθλητές της ομοσπονδίας να μιλήσουν, δυστυχώς δικαιώνομαι. Από τα 19 μου λέω ότι η ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει. 33 χρόνια μετά και με όσα καταγγέλει η Μπεκατώρου, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Εμείς οι αθλητές λέμε όχι στην κατάχρηση εξουσίας και στην χρήση βίας και κυρίως όχι στην κουλτούρα του βιασμού της σιωπής.
Έχει πολλή ομερτά και βία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι δεν φτάνει να μην αδικούμε αλλά να μην αφήνουμε άλλους να αδικούν, αυτή είναι η πραγματική έννοια της δικαιοσύνης για εμένα» είπε και συνέχισε:
«Λυπάμαι για αυτήν την εξέλιξη αλλά πρέπει κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το σκοτάδι που έχουμε βιώσει τόσα χρόνια να απαντήσουμε. Είχα ακούσει δεξιά κι αριστερά κάποια πράγματα αλλά όχι τόσο συγκεκριμένα. Μεγαλύτερος είναι ο βιασμός του σώματος αλλά της ψυχής. Σε πολλά παιδιά έχουν καταστρέψει το όνειρό τους γιατί τα έχουν δυσκολέψει σε τέτοιο βαθμό, τα έχουν απειλήσει ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν».
Δυνατό μήνυμα Αυγενάκη μετά τις αποκαλύψεις αθλητριών: Καμία ανοχή, σπάστε τη σιωπή
Η αρχή έγινε όταν η Σοφία Μπεκατώρου για όσα υπέστη από στέλεχος της ιστιοπλοΐας το 1998. Μιλώντας ανοιχτά κατά τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, η σημαιοφόρος του Ρίο αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ενώ λίγα 24ωρα μετά αποκαλύφθηκε ότι τον ονομάτισε στον Εισαγγελέα. Η καταγγελία της Ολυμπιονίκη αφορά τον πρώην, πλέον, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αριστείδη Αδαμόπουλο.
Το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου παρακίνησε και άλλες αθλήτριες να καταθέσουν αντίστοιχες εμπειρίες. Με αφορμή τις εξομολογήσεις αθλητριών, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης έστειλε ένα δυνατό μήνυμα στήριξης, καλώντας άπαντες να «Σπάσουν τη Σιώπη».
«Ανοίγουν Στόματα. Έπειτα από εξομολόγηση ψυχής της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από μέλος διοίκησης Ιστιοπλοΐας, μίλησαν οι Μάνια Μπίκοφ, Ραμπέα Ιατρίδου, Μαρίνα Ψυχογιού, Νίκη Μπακογιάννη.
Ανοίγουν Στόματα
Έπειτα από εξομολόγηση ψυχής της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από μέλος διοίκησης Ιστιοπλοΐας, μίλησαν οι Μάνια Μπίκοφ, Ραμπέα Ιατρίδου, Μαρίνα Ψυχογιού, Νίκη Μπακογιάννη.
Σας στηρίζουμε! Καμία ανοχή, για καλύτερο αθλητισμό🙏
Σπάστε τη Σιωπή 👊 pic.twitter.com/MriKuwGAGD— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) January 17, 2021
Πηγή: iefimerida.gr /liberal.gr