Αστυπάλαια: Το “πράσινο και έξυπνο” νησί της Μεσογείου – το Πρόγραμμα ανάπτυξης του και η πράσινη ενέργεια

Οικολογία
Μοιραστείτε το:

Μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου  

Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Αστυπάλαια: ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί. Επισκόπηση προόδου: από το όραμα στην πράξη».

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα eAstypalaia για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα».

Σημείωσε επίσης, πως πρέπει να δρομολογήσουμε την αλλαγή με πολύ ταχείς ρυθμούς. «Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος. Μας έδειξε επίσης πως εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή», επισήμανε.

Αστυπάλαια το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ελευθερία», σημειώνοντας πως περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως και συνεχάρη τον δήμαρχο Αστυπάλαιας για τα υψηλά ποσοστά στο νησί.

«Είμαστε επίσης πολύ υπερήφανοι πως το πράσινο Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι πλέον πραγματικότητα, κάτι που δείχνει πως όταν η Ευρώπη δουλεύει από κοινού φέρνει εις πέρας σημαντικά αποτελέσματα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση, τόνισε ο CEO της Volkswagen Group, Herbert Diess, στην ομιλία του στην εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island» που πραγματοποιείται στο νησί.

«Στο νησί αυτό θα ερευνήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους την ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της Αστυπάλαιας θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Η Volkswagen πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα βιώσιμων μετακινήσεων- από αυτοκίνητα, έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις φόρτισης» σημείωσε ο κ. Diess και επισήμανε:

«Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο γρήγορου μετασχηματισμού που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».

Τι είναι το «project» για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

Μείωση ΦΠΑ το επόμενο βήμα

Προοπτική μείωσης του ΦΠΑ άφησε ανοικτή ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στη Χώρα της Αστυπάλαιας.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε σήμερα μαζί με τον CEO της Volkswagen το φιλόδοξο σχέδιο για μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «έξυπνο και πράσινο νησί» της Μεσογείου ξεναγήθηκε το πρωί σε ένα τοπικό εργαστήριο παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων.

Εκεί και αφού άκουσε από τον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου Δημήτρη Πετρίδενα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος και στις επιχειρήσεις προσθέτοντας ότι «ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα -όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας».

μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

«Είναι πολύ σπουδαίο και είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιες δουλειές και στους δικούς μας τόπους, αρκεί να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Εσύ ήρθες και πάντρεψες παραδοσιακά προϊόντα με τις γεύσεις που ξέρουμε ότι αναζητούν οι πελάτες σου και κάνεις κάτι πολύ σπουδαίο: δημιούργησες δουλειές και κυρίως εσύ είσαι ικανοποιημένος που μπορείς να ζεις, να παράγεις και να είσαι δημιουργικός στον τόπο σου», ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο του νησιού, Νίκο Κομηνέα, περπάτησε στην περιοχή του ιστορικού Κάστρου, στη Χώρα, επισκέφθηκε τους περίφημους ανεμόμυλους, που έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του παραδοσιακού συστήματος καλλιέργειας δημητριακών στο νησί, ενώ συνομίλησε με πολίτες που τον υποδέχτηκαν.

μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε μια στάση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας προκειμένου να ευχαριστήσει το νοσηλευτικό προσωπικό του νησιού για τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας που προσφέρει. «Ηθελα να σας συγχαρώ και για τους εμβολιασμούς. Τα πήγαμε εξαιρετικά. Είδα πάνω από 70% ποσοστά εμβολιασμού. Και θα κάνετε και μια προσπάθεια να πείσετε και τους λίγους ανεμβολίαστους.Το ενδιαφέρον είναι ότι εγώ συνάντησα δύο τουρίστες οι οποίοι ήρθαν και μου είπαν «ακούσαμε πως τα νησιά είναι εμβολιασμένα και γι’ αυτό και ήρθαμε εδώ”. Άρα, είναι πολύ σημαντικό και για το τουριστικό μας προϊόν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τέλος και στην πολύ μεγάλη βοήθεια που θα δώσει στα νησιά η σημαντική δωρεά δύο ελικοπτέρων και δύο αεροσκαφών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την αεροδιακομιδή με ταχύτητα και ασφάλεια για όλους όσοι βρεθούν σε ανάγκη.

—————–

«Αστυπάλαια 4.0»: Νησί «πρότυπο» παγκοσμίως μπορεί να αναδειχθεί η Αστυπάλαια

20.1.2021: Η μελέτη που διενεργήθηκε για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης «Αστυπάλαια 4.0» φιλοδοξεί να αποδείξει ότι ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου μπορεί να αναδειχθεί ως ένα νησί «πρότυπο» παγκοσμίως, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος Δημήτρης Κουτσόπουλος, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση από την Deloitte Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Αστυπάλαιας,της μελέτης «Αστυπάλαια 4.0» που επιχειρεί να προσδιορίσει το μοντέλο και τη στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το νησί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος Δημήτρης Κουτσόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «η μελέτη «Αστυπάλαια 4.0» αποτελεί το μεγαλύτερο έργο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Deloitte, ένα μεγάλο έργο που πραγματοποιήθηκε αφιλοκερδώς, από μία εξειδικευμένη ομάδα της εταιρίας από διάφορους τομείς εργασιών προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι προτεινόμενοι στρατηγικοί άξονες του πλάνου. Είναι μία πρωτοβουλία ΕΚΕ που αναλαμβάνουμε για πρώτη φορά, με πολύ σημαντικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία που θα έχει πολυεπίπεδα οικονομικά οφέλη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσόπουλος «η ιδέα για τη μελέτη και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης «Αστυπάλαια 4.0» προέκυψε μέσα από την προσπάθειά της Deloitte να προσφέρει στη χώρα μας με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο και οι προοπτικές, για ένα ακριτικό νησί όπως η Αστυπάλαια, να επιτύχει ένα βιώσιμο μέλλον, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και να αυξήσει τον πληθυσμό του. Μέσω της συνεργασίας μας με την Axion Hellas και των δράσεων που αναλαμβάνει για τις κοινωνίες ακριτικών νησιών, εκπονήθηκε μαζί με τον Δήμο του νησιού η μελέτη και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης «Αστυπάλαια 4.0.» βασισμένο σε τέσσερεις άξονες: βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών, ενίσχυση τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία καθώς και ψηφιακή αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός. Προτείνεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Αστυπάλαιας για τα επόμενα χρόνια και οι προδιαγραφές για την υποστήριξη της ανάπτυξης αυτής, καθώς και μια σειρά εξειδικευμένων δράσεων για κάθε έναν από τους παραπάνω άξονες, που θα πρέπει να γίνουν τόσο από το κράτος όσο και μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στόχο την ανάδειξη της Αστυπάλαιας ως ένα νησί «πρότυπο».

Η επιλογή της Αστυπάλαιας, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Delloite, βασίστηκε στο γεγονός ότι «το νησί αυτό είναι ένας προορισμός ακριτικός και μη εδραιωμένος τουριστικά που διαθέτει, ωστόσο, σημαντική δυναμική και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως αυξανόμενη διεθνής ζήτηση για «εναλλακτικά» και αυθεντικά τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες που δεν εντάσσονται μέσα στα πλαίσιο του παραδοσιακού μαζικού τουρισμού».

Ο κ. Κουτσόπουλος αναφέρει επίσης ότι «η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών τεχνολογιών (π.χ. augmented reality, IoT, Blockchain, 5G) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για ένα «νησί-πρότυπο» καθώς μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του νησιού, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως στόχευση και προσέγγιση συγκεκριμένων τμημάτων πελατείας / αγορών, δυνατότητα εργασίας εξ ‘αποστάσεως από ψηφιακούς νομάδες που συνδυάζουν την εργασία με το ταξίδι, συμβάλλοντας στην τοπική τουριστική ανάπτυξη και οικονομία.

«Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Αστυπάλαιας μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και οδικός χάρτης και για άλλες περιοχές της χώρας. Για να πραγματοποιηθεί η εργασία αυτή και για άλλες περιοχές, κρίνεται αναγκαία η ανάλυση και καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων τους. Για παράδειγμα μπορεί να αναπτυχθεί ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης εστιασμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό μίας περιοχής ώστε να αναδειχθεί σε hub καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Ακόμα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, πως η αξιοποίηση των πόρων, που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων και δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο έργο και η υλοποίησή του, που αναδεικνύουν την αξία της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν για εμάς την αρχή μίας προσπάθειας και ενός οράματος να μετατρέψουμε και άλλους ακριτικούς προορισμούς της Ελλάδας βιώσιμους κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά, ώστε να αποτελέσουν κομμάτι των αναπτυξιακών εξελίξεων για τη χώρα μας και σημεία ενδιαφέροντος για επενδύσεις διεθνών εταιρειών και οργανισμών», αναφέρει επίσης.

——————-

CΕΟ VW: Εργαστήρι του μέλλοντος για την Ευρώπη η Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα πρώτα ενεργειακά αυτόνομα νησιά με μηδενικούς ρύπους  στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια. «Ένα εργαστήριο δοκιμών για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», και αυτό με τη βοήθεια της Volkswagen, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel. Στο εκτενές του αφιέρωμα γίνεται λεπτομερής περιγραφή του project σε Astypalea Smart & Sustainable Island που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία του πρωθυπουργού και του επικεφαλής του Ομίλου της Volkswagen Χέρμπερτ Ντίες, για την ενεργειακή μετατροπή του νησιού μέσα από πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.

Το αφιέρωμα θυμίζει ότι στο νησί ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 ένα φιλόδοξο ελληνογερμανικό κοινό έργο, όταν η ελληνική κυβέρνηση και η Volkswagen υποσχέθηκαν να μετατρέψουν την Αστυπάλαια σε ένα εντελώς πράσινο νησί. Θα είναι το πρώτο κατοικημένο νησί στην Ευρώπη που θα κάνει ένα τέτοιο βήμα. Αυτό σημαίνει πως στο εγγύς μέλλον θα κινούνται εκεί μόνον ηλεκτρικά οχήματα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η βενζίνη και το ντίζελ θα πρέπει ουσιαστικά να καταργηθούν,  με αποτέλεσμα το νησί να γίνει «εργαστήριο του μέλλοντος για την Ευρώπη», όπως ανέφερε σε πρόσφατο tweet του ο Χέρμπερτ Ντίες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το έργο αποτελεί δοκιμασία για ολόκληρο τον γερμανικό όμιλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συγκέντρωσε αρνητική δημοσιότητα παγκοσμίως, λόγω του σκανδάλου με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά του. Τώρα «επιδιώκει να μετατραπεί σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική κινητικότητα – και ταυτόχρονα να αναπτύξει περαιτέρω το επιχειρηματικό του μοντέλο. Ο Ντίες έχει στο μυαλό του όχι μόνο την μελλοντική πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά το να εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως πάροχος υποδομών που θα μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρες περιοχές να αποκτήσουν πράσινη κινητικότητα. Ο Όμιλος διαφημίζει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, “από τα αυτοκίνητα και την φόρτιση έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις”», εξηγούν οι συντάκτες του Der Spiegel και μιλούν για την επόμενη ημέρα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που από δω και πέρα θα στηρίζει τα έσοδά της όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση και σε παρόμοια σύνθετα projects ανά τον κόσμο.

————

Ένιωσαν το χαστούκι οι Τούρκοι απ’ την επένδυση Volkswagen

Η επιλογή της Αστυπάλαιας για την υλοποίηση της γερμανικής επένδυσης στο Αιγαίο, λίγα μίλια από τα τουρκικά παράλια, εκτός από τις συμβολικές προεκτάσεις, έχει και εθνικές-ευρωπαϊκές, που έχουν ήδη θορυβήσει τους γείτονες…Και αυτό γιατί η επιλογή του νησιού των Δωδεκανήσων από την Volkswagen γίνεται την ώρα που η εταιρεία έχει παγώσει την επένδυση στην Τουρκία με την κατασκευή της μονάδας παραγωγής έξω από την Σμύρνη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει και στην γεωγραφική περιοχή της Αστυπάλαιας, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά μια «ανάσα» από την Τουρκία και μέσα στους γνώριμους επεκτατικούς χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» του Ερντογάν…

Σημειώστε πως οι Γερμανοί επέλεξαν το νησί μας ανάμεσα από πολλές περιοχές -μεταξύ άλλων και της Τουρκίας – ενώ εδώ πρέπει να τονίσουμε τις αστραπιαίες και «αθόρυβες» κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση, αλλά και τον εγχώριο αντιπρόσωπο (Kosmocar), ώστε να έρθει αυτή η επένδυση στην Ελλάδα, που αναμφίβολα ανοίγει την πόρτα και για περαιτέρω επενδύσεις του κολοσσιαίου Γερμανικού γκρουπ, στη χώρα μας…

Η Αστυπάλαια

Η έκταση του νησιού είναι μόλις 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φαίνεται ότι επιλέχθηκε από τον γερμανικό όμιλο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που έχει αλλά και των δυνατοτήτων που έχει το νησί όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. H μικρή έκταση βοηθά στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης καθώς τόσο τα αυτοκίνητα όσο και τα λεωφορεία αλλά και τα φορτηγά που κινούνται στο νησί με κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι πολύ εύκολο να αντικατασταθούν από οχήματα με μηδενικούς ρύπους ακόμη και αν δεν έχουν πολύ μεγάλη αυτονομία.

Παράλληλα η αύξηση των επιδοτήσεων που ανακοινώθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο ειδικά για τους κατοίκους του νησιού αναμένεται να ωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια καθώς στο «πείραμα» θα συμμετέχουν και πολίτες του νησιού. Τα δρομολόγια των λεωφορείων στο νησί είναι συχνά και συνήθως δεν ξεπερνούν την μισή ώρα. Ωστόσο το οδικό δίκτυο του νησιού δεν είναι ιδιαίτερα καλό καθώς υπάρχουν πολλοί χωματόδρομοι αλλά προφανώς η επένδυση του ομίλου VW θα βελτιώσει και τις υποδομές καθώς τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές που μπορούν να «φιλοξενήσουν» τόσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά όσο και τους σταθμούς φόρτισης τους.

Πέραν των παραπάνω η απόφαση της συγκεκριμένης επένδυσης από τον όμιλο VW στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αστυπάλαια αντί κάποιας ανταγωνιστικής τοποθεσίας στην Τουρκία αποτελεί και ένα ηχηρό μήνυμα της Γερμανίας προς τη γειτονική χώρα καθώς δόθηκε «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα αντί της Τουρκίας για να πραγματοποιηθεί μια επένδυση που αφορά σε υψηλή τεχνολογία με μέλλον αντί μιας επένδυσης που πιθανόν δεν έχει και μεγάλο μέλλον όπως τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης!

Παράλληλα ενισχύεται και η εμπιστοσύνη των γερμανικών ομίλων τόσο προς την Ελληνική οικονομία όσο και ως προς την ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας σε ξένες επενδύσεις σε αντίθεση με την Τουρκία όπου η οικονομία διολισθαίνει συνεχώς ενώ η ασφάλεια δεν χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη εξαιτίας των ανοικτών μετώπων που έχει δημιουργήσει η γειτονική χώρα.

Να τονίσουμε πως η Αστυπάλαια είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει «οδηγό» και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που θέλουν να δοκιμάσουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα όσο και τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης καθώς σχεδόν όλα τα νησιά μας ενδείκνυται για τοποθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα τα μετατρέψουν σε «πράσινα νησιά». Από την άλλη μεριά στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες αλλά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με υψηλό κύρος που μπορούν να συμβάλλουν και να υποστηρίξουν τέτοιου τύπου επενδύσεις γεγονός το οποίο δύσκολα θα βρει κάποιος επενδυτής στην Τουρκία…

Πηγή: gr.euronews.com, defence-point.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged