Γερμανία, Ιταλία και άλλα 9 κράτη ζητούν συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας. Εγκαταλείπονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Συμμαχία Γερμανίας, Ιταλίας και 9 κρατών που ζητούν συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας, εγκαταλείφθηκαν οι κυρώσεις 1-2/10. Δύο οι διεκδικήσεις των Τούρκων. Ωστόσο η Γερμανία από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας – Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιταλία

Έχοντας εγκαταλείψει οριστικά το ζήτημα των κυρώσεων η Σύνοδος Κορυφής στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2020 των κρατών της Ευρώπης θα συμβάλλει… στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.

Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης δεν επιθυμεί οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ οι επιστολές Erdogan του Τούρκου Προέδρου στους ευρωπαίους ηγέτες ότι επιθυμεί την συνεργασία προφανώς, κατευνάζει ακόμη και τις χώρες που κρατούσαν επιφυλακτική στάση για τις τουρκικές προθέσεις.

Η Γερμανία, ωστόσο δεν χρειαζόταν κατευνασμό, η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει σπουδαίο έργο στο προσφυγικό…

Αν και αυτό είναι εν μέρει σωστό, γιατί διατηρεί 2,6 εκατ σύριους πρόσφυγες στα εδάφη της αλλά από την άλλη επέδειξε απαράδεκτη στάση απέναντι στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τους λαθρομετανάστες για να ασκήσει πίεση…

Ωστόσο η Γερμανία από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιταλία με τον Luigi Di Maio να δηλώνει «ότι η Τουρκία, είναι απαραίτητος παράγοντας για την περιφερειακή σταθερότητα, πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

 Η συνεργασία είναι απαραίτητη.

Η εξεύρεση κοινής λύσης για το Κυπριακό μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί σε αυτό»

Φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα μπλοκ 9 χωρών που ξεκάθαρα τάσσονται κατά των κυρώσεων στην Τουρκία.

Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από την Σύνοδο Κορυφής είναι μηδενική…

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν ώστε να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει συμφωνία έως το α΄ τρίμηνο 2021

Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει συμφωνία έως το α΄ τρίμηνο του 2021 μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή η παρουσία του USS Hershel Woody Williams, μέλος του 6ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, θα είναι αγκυροβολημένο μόνιμα στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας της Κρήτης.

Ο σκοπός της παρουσίας του αμερικανικού πλοίου στην Σούδα είναι αποτρεπτικός, είναι προφανές ότι οι αμερικανοί θέλουν σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα αποκόπτουν την γαλλική προσπάθεια ελέγχου της Μεσογείου, το σχέδιο Pax Mediterranea θα παραμείνει γαλλικό όνειρο.

Κίνηση αποκλιμάκωσης που το Kanuni πάει στην Μαύρη Θάλασσα

Το Kanuni το σκάφος γεώτρησης της Turkey Petroleum Corporation κατασκευάστηκε το 2012, έχει μήκος 227 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα.

Μετά τον Fatih και τον Yavuz, το Kanuni η πρώτη του αποστολή είναι στη Μαύρη Θάλασσα. Το γεγονός ότι οι τούρκοι το στέλνουν στην Μαύρη Θάλασσα μπορεί να θεωρηθεί και κίνηση αποκλιμάκωσης. Βέβαια για την ώρα μόνο στην Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσαν να το στείλουν καθώς εκεί ανακαλύφθηκαν τα 325 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 1 του Δούναβη.

Ο Erdogan έχει δύο βασικούς στόχους αλλά θέτει συνολικά 8 θέματα

Ο Erdogan έστειλε επιστολή στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και στους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

«Υπάρχουν δύο κύριοι στόχοι της τουρκικής πολιτικής.

Είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εξουσιών μας στην υφαλοκρηπίδα.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των τουρκοκυπρίων έναντι των πόρων υδρογονανθράκων

Ποια είναι τα θέματα που θα θέσουν οι Τούρκοι στον διάλογο με την Ελλάδα;

1) ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Καστελόριζου.

Η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνική εδαφική κυριαρχία στο Καστελόριζο αλλά αμφισβητεί την δυνατότητα που μπορεί να έχει το ελληνικό νησί να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μάλιστα με βάση την επαναλαμβανόμενη τουρκική προπαγάνδα δεν μπορεί ένα νησί όπως το Καστελόριζο με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ (τετραγωνικά χιλιόμετρα αναφέρονται και ως ΚΜ2).

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 αναφέρει ότι όχι μόνο η ηπειρωτική χώρα αλλά και η νησιωτική μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ωστόσο όταν γειτνιάζουν δύο χώρες, η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ζητάει όχι μονομερείς ενέργειες αλλά εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις.

Επίσης ο Χάρτης της Σεβίλλης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τις ΑΟΖ σε όλα τα σύνορα ηπειρωτικά και νησιωτικά της Ευρώπης, προφανώς και του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ούτε την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ούτε έχει αποδεχθεί τον Χάρτη της Σεβίλλης ως νομικό κείμενο.

2) Η Τουρκία αμφισβητούσε τις ΑΟΖ των ελληνικών νησιών.

Έχουν υποστηρίξει οι τούρκοι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπροεί να διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Όμως εσχάτως έχει αλλάξει στρατηγική η Τουρκία ή μέρος της τουρκικής ελίτ, καθώς αναγνωρίζει την ύπαρξη ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά αλλά υπό ένα όρο.

Όσα νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ, περιλαμβάνεται η νησιωτική ΑΟΖ…. στην ηπειρωτική ΑΟΖ.

Βέβαια με βάση το τουρκικό επιχείρημα…η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς το Καστελόριζο που είναι ελληνικό νησί και το αναγνωρίζουν και οι τούρκοι απέχει 313 ναυτικά μίλια δηλαδή πάνω από τα θεωρητικά όρια της ΑΟΖ, οπότε δικαιούται να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη.

3) Η Τουρκία θέτει εσχάτως και σκοπίμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούνται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα σε 13 ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Το επιχείρημα όμως της Τουρκίας ενώ εν μέρει έχει νομικά ερείσματα, στην πράξη αναιρείται από την ίδια την στρατηγική της Τουρκίας, καθώς στην Σμύρνη βρίσκεται η Στρατιά του Αιγαίου που έχει ξεκάθαρα επιθετικές διαθέσεις και όχι αμυντικές όπως αναφέρει.

Έτσι λοιπόν και η Τουρκία και η Ελλάδα παραβιάζουν την Συνθήκη της Λωζάνης.

4) Η Τουρκία θέτει θέμα εναέριου χώρου τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο ελληνικός εναέριος χώρος να είναι στα 10 ναυτικά μίλια ή 18,5 χιλιόμετρα και τα χωρικά ύδατα να βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια ή 11 χιλιόμετρα στο Ανατολικό Αιγαίο.

5) Η Τουρκία θέτει θέμα χωρικών υδάτων τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα οριοθέτησης των 3 ναυτικών μιλίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

6) Οι τούρκοι θέτουν θέμα ίσης συμμετοχής της κατεχόμενη Βόρειας Κύπρου από τους τουρκοκυπρίους στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά και στα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην νότια και ανατολικά της Κύπρου, έως τις παρυφές της ΑΟΖ του Ισραήλ.

7) Θέτουν θέμα για 13-14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά οι τούρκοι αναφέρουν ότι μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών συνθηκών.

Μάλιστα επικαλούνται εδάφιο της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρει ότι όσα νησιά βρίσκονται εντός 3 ναυτικών μιλίων πλησίον της ηπειρωτικής Τουρκίας…. ανήκουν στην Τουρκία.

8) Θέτουν οι τούρκοι, στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού που έχουν ξεκινήσει και θέμα τουρκική μειονότητας στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά την Θράκη.

Για την Ελλάδα, υφίσταται μουσουλμανική μειονότητα, όχι τουρκική.

Διπλωματικό πόκερ για την Ανατολική Μεσόγειο – Χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10) – Οι επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου

Διπλωματικό πόκερ για την Ανατολική Μεσόγειο – Χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10) – Οι επιδιώξεις Ελλάδας και ΚύπρουΤετάρτη 30/09/2020 – 23:54

O Erdogan απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες, πλην Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, νέα επιστολή όπου τονίζει πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέα… αναβολή παίρνουν οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς το σενάριο η ΕΕ να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Erdogan συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μέλλον.

Η ΕΕ και κυρίως το Βερολίνο θέλει να αναβάλλει τις «σκληρές» αποφάσεις για μετά τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C. Michell καθώς και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Von der Layen για τη στάση των Βρυξελλών έναντι της Άγκυρας.

Η Αθήνα επιθυμεί μια τακτική «μαστίγιου και καρότου», δηλαδή να βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμη προς εφαρμογή η λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να μην συζητηθεί ξανά αν η Άγκυρα παρεκκλίνει από το δρόμο της διπλωματίας.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διπλωματία να επικρατήσει μεταξύ των δύο χωρών, να ξεκινήσει ο διάλογος στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και τα ζητήματα να επιλυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Michell έχει επιλέξει την προσέγγιση της προσυνεννόησης με προνομιακούς συνομιλητές, μεταξύ των οποίων είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατόπιν θα παρουσιάσει το σκέλος του προσχεδίου των συμπερασμάτων που αφορά την Τουρκία πριν το δείπνο των ηγετών σήμερα 1/10 το βράδυ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο προσχέδιο θα γίνεται έμμεση αναφορά σε κυρώσεις αλλά δεν θα υπάρχει πρόβλεψη σε αυτοματοποιημένο μηχανισμό.

Σε περίπτωση δηλαδή κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας θα γίνει νέα συζήτηση για το θέμα.

Το προσχέδιο αναμένεται επίσης να περιέχει ειδική αναφορά στην Κύπρο και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου η Λευκωσία να δεχθεί την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, χωρίς να τις συνδέει με την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η Merkel χαϊδεύει τα αυτιά του Erdogan

Τη θέση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel κατά την ομιλία της στη Bundestag, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι πολυδιάστατη.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η Merkel μιλώντας το πρωί στη γερμανική βουλή  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που θα συζητηθεί στην αυριανή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες», δήλωσε.

«Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, η οποία κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων». Σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».

Η νέα επιστολή Erdogan

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο Erdogan.

Παρουσιάζει, μάλιστα, και τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…» φέρεται να έγραψε ο Erdogan.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή του τούρκου προέδρου  με τα «πιστεύω και τα θέλω» του στους ευρωπαίους ηγέτες πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Erdogan ισχυρίζεται για ακόμη μία φορά πως την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο,  την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).

Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνει πολλάκις την ετοιμότητά του για διάλογο με την Ελλάδα «χωρίς προϋποθέσεις».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε και αυτός επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία απάντησε στις θέσεις που ήγειρε ο Erdogan.

Η ΕΕ δίνει χρόνο στην Τουρκία

Οι προθέσεις της ΕΕ αποτυπώνονται και στην επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου.

Ειδικότερα, η πρώτη συνεδρίαση θα αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, μετά τη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Κίνας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος της συνεδρίασης, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Alexei Navalny και η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αντιθέτως, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα συζητηθούν στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά.

Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της» επισημαίνει στην επιστολή του ο Michel.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στην επιστολή του:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ειδική μας συνάντηση την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επικεντρωθεί κυρίως στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και στην ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας.

Η συνάντησή μας θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 15.00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, D. Sasoli.

Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε την πρώτη μας συνεδρίαση για να συζητήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, μετά τη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Κίνας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Σεπτεμβρίου.

Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Κίνα για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία COVID 19 και η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε επίσης να επιμείνουμε σε μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις αξίες και τα πρότυπα μας.

Στο τέλος της συνεδρίασης, θα συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που απαιτούν την προσοχή μας, συγκεκριμένα την κατάσταση στη Λευκορωσία, τη δηλητηρίαση του A. Navalny και την κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το δείπνο θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά.

Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Η ΕΕ μπορεί να είναι ισχυρή στη διεθνή σκηνή μόνο εάν υπάρχει ανθεκτική και καινοτόμος οικονομική βάση.

Η COVID-19 αποκάλυψε αναμφίβολα ορισμένες από τις αδυναμίες της ΕΕ. Πιστεύω, ωστόσο, ότι πρέπει να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία, αξιολογώντας κριτικά πώς να κάνουμε την ΕΕ πιο ανθεκτική. Βασικά, θα ήθελα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε καλύτερα τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ παράλληλα με μια ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα κάνουμε μια εις βάθος συζήτηση την Παρασκευή το πρωί σχετικά με το ξεκλείδωμα του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς, την ανάπτυξη μιας φιλόδοξης βιομηχανικής πολιτικής και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται από τις τελευταίες ψηφιακές εξελίξεις.

Το έκτακτο πακέτο ανάκαμψης, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση των οικονομιών μας και, μαζί με τις Πράσινες και Ψηφιακές μεταβάσεις, θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτές τις φιλοδοξίες.

Στο τέλος της συνάντησης, θα κάνουμε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανυπομονώ να σας δω στις Βρυξέλλες».

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged