Εγκληματική οργάνωση 78 μελών διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – 13 συλλήψεις

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν συνολικά 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, η λογίστρια της οργάνωσης και δυο ιατροί. Στην δικογραφία -κακουργηματικού χαρακτήρα- που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται  ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το παράνομο οικονομικό όφελος για την οργάνωση και αντίστοιχα η ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε συνταγογραφείτο υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Στη συνέχεια συνέστησαν και άλλες εταιρίες είτε δικές τους είτε “αχυρανθρώπων”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.

Επιπλέον, εντοπίσθηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Την στρατολόγηση ιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα εκεί υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για το σκοπό αυτό, επικοινωνούσαν με τους ιατρούς του τομέα τους, απέστελλαν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες εν συνεχεία παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.

Επιπλέον, προέβαιναν στις δωροδοκίες των ιατρών μέσω της καταβολή μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών/επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητα τους.

Εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρούταν η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.

Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητας τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.α.), αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν και τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης προχθές, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 και κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 • το ποσό των 246.980 ευρώ,
 • 2 πιστόλια κρότου λάμψης,
 • κυνηγετική καραμπίνα,
 • 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων,
 • κινητά τηλέφωνα,
 • ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
 • ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και
 • πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και
 • ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Αναλυτικά – Δηλώσεις στελεχών ΕΛ.ΑΣ.

———————–

Συνομιλίες – φωτιά της σπείρας με τις «μαϊμού» συνταγογραφήσεις

Συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης που είχε καταφέρει να προκαλέσει ζημιά ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

«Και επειδή συνεργάζεσαι ακόμα και επειδή είσαι άνθρωπος ακόμα δικός μας, ξέρεις ότι συνταγογραφήσεις έχουνε γίνει για εμάς, να το ξέρεις ότι οι ίδιες συνταγογραφήσεις έχουνε γίνει και από άλλους γιατρούς. Δηλαδή δεν είσαι η μοναδική συνταγογράφος για τις συνταγογραφήσεις αυτές τις οποίες έχω πάρει εγώ είκοσι πελάτες από την.., είκοσι από την… και πενήντα από την…».

Με αυτά τα λόγια αρχηγικό μέλος της σπείρας με τις «μαϊμού» συνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ «προειδοποιεί» γιατρό που υπέγραφε τις πλαστές βεβαιώσεις και έχει κληθεί από τις αρχές να καταθέσει ως μάρτυρας.

Οι συνομιλίες – φωτιά

Ο «Ελεύθερος Τύπος» φέρνει στο φως της δημοσιότητας συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης που είχε καταφέρει να προκαλέσει ζημιά ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Εξασφάλιζαν ΑΜΚΑ για τα παραποιημένα έγγραφα ακόμα και από Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι συνολικά 13 συλληφθέντες, ανάμεσα τους και 2 γιατροί, αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή μετά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή.

Γιατρός: Σου πουλήσανε πελάτες;

Αρχηγικό μέλος: Τι;

Γιατρός: Σου πουλήσανε πελάτες;

Αρχηγικό μέλος: Βέβαια όταν ήρθε ο άλλος το παιδί από το Βόλο και πήρα πενήντα άτομα μαζεμένα.

Σε μια άλλη περίπτωση μέλος της οργάνωσης δίνει οδηγίες σε έναν άνδρα πως να διαχειριστεί ενδεχόμενο τηλέφωνο από τον ΕΟΠΥΥ.

«Ωραία, άκουσε με λίγο και να το θυμάσαι και εσύ, αν πάρουν τηλέφωνο από τον ΕΟΠΥΥ, ΕΟΔΥ δεν ξέρω από πού στο διάλο μπορεί να πάρουν τηλέφωνο και το σηκώσεις εσύ το σταθερό και σε ρωτήσουνε, ναι είμαστε από το κράτος από κάποια υπηρεσία του κράτους. (…)Αν έχετε οξυγόνο και τέτοια, γιατί έχουμε γράψει και σε σένα και στη μάνα. (…) Εσύ θα πεις εκείνη την ώρα «ναι ναι ναι αλλά δεν μπορώ να σας μιλήσω τώρα πάρτε με αργότερα. Και κλείστους το τηλέφωνο και με παίρνεις τηλέφωνο επί τόπου».

Τα ποσά

Χαρακτηριστικοί είναι διάλογοι που αποκαλύπτουν τα διαφορετικά ποσά που έπαιρναν οι συνολικά 54 γιατροί που εμπλέκονται στις παράνομες κομπίνες του κυκλώματος και οι οποίοι πραγματοποιούσαν τις «μαϊμού» συνταγοραφήσεις.

 • Άγνωστος άνδρας: Και πόσα παίρνει ο γιατρός;
 • Μέλος οργάνωσης: Εκατόν πενήντα ευρώ.
 • Άγνωστος άνδρας: Εκατόν πενήντα ευρώ.
 • Μέλος οργάνωσης: Εκατόν εκατόν πενήντα αναλόγως πόσο θα το δώσεις.
 • Άγνωστος άνδρας: Ναι για τον νεφελοποιητή παίρνει είκοσι;
 • Μέλος οργάνωσης: Ναι είκοσι ναι.

Σε διαφορετική καταγεγραμμένη συνομιλία μέλος της σπείρας αναφέρει: «Εσύ τώρα τους πνευμονολόγους ας πούμε ξέρεις, ξέρουμε πως θα τους προσεγγίσουμε γιατί είναι καθαρά για το οξυγόνο και σιπαπ και τα λοιπά. Ναι, το ίδιο προσεγγίζετε και το παθολόγο. Ακριβώς. Ναι. Απλά του λες ότι θα παίρνει 30 ευρώ και δεν θα πάρει 50, εννοείται…»

Όταν ο αστυνομικός κλοιός άρχισε να σφίγγει, τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται να τρομοκρατούνται. «Καλά μου ‘χουν κοπεί τα πόδια μου τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεφωνική συνομιλία αρχηγικό μέλος της οργάνωσης όταν η λογίστρια της παράνομης «φάμπρικας» τον ενημερώνει ότι άνδρας «κλήθηκε από την αστυνομία για να δώσει κατάθεση για κάτι συνταγοραφήσεις».

—————-

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. αρωγός στην καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την “απάτη μαμούθ” σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.) καταδικάζει και στηλιτεύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τέτοιες δράσεις απ’ όπου και αν προέρχονται και δηλώνει κατηγορηματικά, ότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον κλάδο, τα μέλη του οποίου -εταιρείες πάροχοι ιατροτεχνολογικών προϊόντων υγείας- παραμένουν αταλάντευτα δίπλα στον ασθενή, ακόμα και στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών. Ειδικότερα σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος επισημαίνει:

«Ήμασταν και παραμένουμε πάντοτε δίπλα στην Πολιτεία, στο Υπουργείο Υγείας  και στον  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως αρωγοί για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, με όλα τα μέλη μας για οτιδήποτε χρειαστεί ο οργανισμός, ώστε να ανακουφιστούμε επιτέλους από τέτοιου είδους κυκλώματα που εκμεταλλεύονται καταστάσεις αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και επιβαρύνοντας όλους τους συμβεβλημένους παρόχους με δυσβάσταχτο clawback.

Ζητούμε τόσο από τον Υπουργό Υγείας όσο και από την πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την παραδειγματική τιμωρία όσων λειτούργησαν εις βάρος του Οργανισμού αλλά και κατ’ επέκταση εις βάρος όλων των υγειών παρόχων υγείας, που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης των εταιρειών τους, έχοντας ως κύριο μέλημα την υγεία των ασθενών ασφαλισμένων του οργανισμού».

—————

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Απίστευτη απάτη στην πλάτη του ΕΟΠΥΥ -Θησαύριζαν με παράνομες συνταγογραφήσεις – 54 γιατροί στην οργάνωση, μία λογίστρια σε ρόλο consigliere

Δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γιατροί και τα αρχηγικά μέλη, συνελήφθησαν, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με την κατηγορία ότι διέπρατταν απάτες σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Φαίνεται μάλιστα πως 26 γιατροί παραπέμπονται μόνο για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, ενώ οι υπόλοιποι 28 ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Η οργάνωση «ψάρευε» τους αριθμούς ΑΜΚΑ από τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις παράνομες συνταγογραφήσεις τους.

Όπως εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, το παράνομο οικονομικό όφελος για την οργάνωση και αντίστοιχα η ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Ο ρόλος λογίστριας στην οργάνωση της απάτης

Κεντρικό ρόλο στην ασύλληπτη κομπίνα φαίνεται πως διαδραμάτισε μια λογίστρια.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η γυναίκα εμφανίζεται να παίζει ρόλο consigliere της μαφίας, του ανθρώπου δηλαδή που συμβουλεύει τα ηγετικά στελέχη, κινεί τα νήματα και δίνει εντολές στα μέλη της ομάδας. Άλλωστε, με πρωτοβουλία της φαίνεται πως ιδρύθηκαν 11 εικονικές επιχειρήσεις μέσω των οποίων νομιμοποιούνταν τα έσοδα της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015, οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές δραστηριότητές τους.

Συνταγογραφήσεις εκατομμυρίων μέσω ΕΟΠΥΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνέχεια, μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του Οργανισμού και την αποζημίωσή τους για τις συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξεταστεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Στη συνέχεια, συνέστησαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε «αχυρανθρώπων», συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στη νόμιμη λειτουργία των εταιρειών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Δίκτυο εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων

Από την αστυνομική έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.

Επίσης, εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Οι κατηγορούμενοι, με αυτό τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Τη στρατολόγηση γιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για τον σκοπό αυτό επικοινωνούσαν με τους γιατρούς του τομέα τους, έστελναν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες στη συνέχεια παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση, μέσω των εταιρειών τους.

Παράλληλα, προέβαιναν στις δωροδοκίες των γιατρών μέσω της καταβολής μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των γιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο γιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Απορροφούσαν τα έσοδα μέσω δικτύου επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών-επιχειρήσεων και αναμειγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητά τους.

Σημειώνεται ότι εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρείτο η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.

Αμέσως μετά, τα χρήματα είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητάς τους, όπως σύσταση νέων υποκαταστημάτων και μίσθωση χώρων, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παιχνίδια και άλλες δαπάνες.

Τι ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης προχθές, Τρίτη 29 Ιουνίου.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

 • το ποσό των 246.980 ευρώ,
 • 2 πιστόλια κρότου λάμψης,
 • κυνηγετική καραμπίνα,
 • 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων,
 • κινητά τηλέφωνα,
 • ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
 • ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και
 • πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και
 • ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Δηλώσεις του Διευθυντή Οικονομικής Αστυνομίας

Σε συνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Λουκόπουλος, δήλωσε πως «τουλάχιστον από το 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες».

«Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι ασφαλιζόμενοι, είτε συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή» πρόσθεσε ο κ. Λουκόπουλος.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη σημείωσε πως η υπόθεση αυτή έχει ζημιώσει τουλάχιστον κατά 5 εκατομμύρια το Δημόσιο. «Εννοείται, αυτονόητα ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει την αποκατάσταση στο ακέραιο της ζημιάς που υπέστη από τους υπαιτίους» τόνισε.

Ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση ως δικηγόρος εμπλεκόμενων

Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος και ανέλαβε την υπεράσπιση των εμπλεκομένων στην υπόθεση, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. για μια χωρίςνομική δικαιολογία σύλληψη των κατηγορουμένων με την εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας για μία δικογραφία 3.000 σελίδων και την παράνομη προσπάθεια των συγκεκριμένων αστυνομικών να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, χωρίς οι κατηγορούμενοι κι εμείς οι δικηγόροι τους να λάβουμε γνώση έστω και ενός εγγράφου απ’ αυτήν τη δικογραφία των 3.000 σελίδων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση σημειώνει:

 «Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των βασικών κατηγορουμένων στην σήμερα παρανόμως δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, όπου γνωστοί επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίες προμηθεύουν με νοσοκομειακά υλικά μεγάλα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας κατηγορούνται ότι δήθεν είναι μέλη εγκληματικής οργανώσεως, που διαπράττει απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και δωροδοκεί γιατρούς, οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους για την επίτευξη των παράνομων σκοπών τους.

Βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να καταγγείλουμε τους αρμόδιους αστυνομικούς της οικονομικής υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για την χωρίς καμία νομική δικαιολογία σύλληψη των κατηγορουμένων με την εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας για μία δικογραφία 3.000 σελίδων και την παράνομη προσπάθεια των συγκεκριμένων αστυνομικών να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, χωρίς οι κατηγορούμενοι κι εμείς οι δικηγόροι τους να λάβουμε γνώση έστω και ενός εγγράφου απ’ αυτήν τη δικογραφία των 3.000 σελίδων.

Είμαστε βέβαιοι, τόσο ο επικεφαλής του γραφείου μας, κος Αλέξιος Κούγιας, όσο κι εμείς, οι υπόλοιποι συνεργάτες του, ότι αυτή η ιδιαίτερα διογκωμένη και χωρίς αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία υπόθεσις δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να αποφύγει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλει 2.000.000 ευρώ, τα οποία οφείλονται στους εντολείς μας και θα καταρρεύσει αύριο ενώπιον της κυρίας Ανακριτού Διαφθοράς, η οποία θα διενεργήσει την ανάκριση».

———————

Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, οι 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι, στους 3 από τους κατηγορουμένους που, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, πρέπει να επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Οι υπόλοιποι 10 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την επιβολή όρων.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται και υποστηρίζουν, πως η υπόθεση σε βάρος τους εξυπηρετεί τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τους οφείλει ποσό που φθάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Μοιραστείτε το:
Tagged