Εν Αρχή ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του – Στην Ολομέλεια η απόφαση για άρση ασυλίας του Π. Πολάκη

Πολιτικά Κόμματα

Η «απαίτηση» του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη να μην αρθεί η βουλευτική του ασυλία, αλλά να ενεργοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών – τις οποίες ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε στο παρελθόν, προκειμένου να διερευνηθούν οι σε βάρος του καταγγελίες μετά από μηνύσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι.Στουρνάρα και του πρώην προέδρου των εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ Στ. Πουλή, δεν κρίθηκε σήμερα από την επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποδεκτή και έτι η εισήγηση προς την Ολομέλεια –με πλειοψηφία 8 – 2 είναι να αρθεί η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που απαιτώ είναι όχι να αρθεί η ασυλία μου σε μία επιτροπή που δεν είναι δημόσια, αλλά να μαζέψουν 30 υπογραφές από βουλευτές διαφόρων πτερύγων της Βουλής και να γίνει η διαδικασία με Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής» είπε ο κ. Πολάκης. Υπενθυμίζεται ότι η έγκληση του κ. Στουρνάρα αφορά την καταγραφή συνομιλίας των δύο ανδρών από τον κ. Πολάκη, ενώ η μήνυση του κ. Πουλή είναι για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η υπό τον κ. Χαρ. Αθανασίου Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε το πρωί για να εξετάσει το θέμα αυτό, και όπως έγινε γνωστό, οκτώ από τα έντεκα μέλη ψήφισαν υπέρ της εισηγήσεως για άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος φέρεται να αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ της επιχειρηματολογίας του κ. Πολάκη.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να καταψήφισαν, με τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος να κάνει λόγο για διαδικασία ανακύκλωσης της αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει αποπροσανατολισμός από μείζονα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι οι οκτώ που έδωσαν θετική ψήφο είναι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Τώρα πλέον, το θέμα θα παραπεμφθεί σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας προς τελική ψηφοφορία. Στη συνεδρίαση αναμένεται να λάβει το λόγο ο κ. Πολάκης, γεγονός το οποίο θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους στο νέο πολιτικό σκηνικό. Δεδομένων των συχετισμών, πάντως, η εθνική αντιπροσωπεία θεωρείται πως θα ψηφίσει υπέρ της άρσεως της βουλευτικής ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού.

Η πρώτη ένταση

Η αποχώρηση Τζανακόπουλου από τη συνεδρίαση έγινε και με το αιτιολογικό πως δεν τηρήθηκε η εκ του Κανονισμού πρόνοια για τριήμερης διάρκειας προθεσμία από την ημέρα της πρόσκλησης στον ενδιαφερόμενο βουλευτή και τη σύγκληση της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση επιδόθηκε χθες στον κ. Πολάκη. Η πλειοψηφία αντέτεινε το επιχείρημα πως τυχόν καθυστέρηση θα σήμαινε κίνδυνο παραγραφής.

Με αφορμή το σχετικό θόρυβο, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε:

«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή υποψία, ότι αδρανεί, ή αμελεί προκειμένου να “προστατεύσει” κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».

Από την πλευρά του ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ παραβίασαν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά».

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε επίσης λόγο για «πολιτική δειλία της ΝΔ», για διαδικασία που «προσβάλλει το Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε: «Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το ΚΚΕ, ο κ. Γ.Λαμπρούλης στη συνεδρίαση της Επιτροπής, είπε:

«Το γεγονός ότι μια μέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα, προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο. Το κίνδυνο της ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο, στα πλαίσια μια απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού. Έτσι, ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στο ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού».

Οι Απίστευτες εκφράσεις και ύβρεις Πολάκη στην επιτροπή της Βουλής: Εκνευρίστηκε ο Τζανακόπουλος -Οι διάλογοι

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής που εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

Με πλειοψηφία 8 υπέρ και 2 κατά η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε σήμερα την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη για την παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας του με τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και για την μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλης για συκοφαντική δυσφήμιση.

Υπέρ της άρσης ασυλίας και για τις δύο υποθέσεις ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης (Βελόπουλος).

Κατά ψήφισαν ο βουλευτής του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αποχώρησε από την ψηφοφορία καθώς είχε ζητήσει η υπόθεση να πάει με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και όχι με το άρθρο 62 που αφορά την άρση ασυλίας βουλευτή.

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα σε Τζανακόπουλο, Αθανασίου και Πλέυρη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και βουλευτών της ΝΔ.

Τζανακόπουλος: «Είστε δειλοί, θέλετε τις πολιτικές μας διώξεις. Δεν θέλετε ειδική επιτροπή προκειμένου να μην έρθει να σας τα πει στη Βουλή. Κύριε Αθανασίου δεν είστε δικαστής είστε πρόεδρος επιτροπής».

Αθανασιου: «Εμείς εφαρμόζουμε τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Η προηγούμενη Βουλή δεν τα εφάρμοζε».

Έντονη ήταν και η αντιπαράθεση του με τον Θανάση Πλεύρη ο οποίος ανέφερε ότι οι υποθέσεις πρέπει να πάνε με το άρθρο 62 για την ασυλία βουλευτών και οχι με το 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών διότι έτσι τις έστειλε ο αρμόδιος εισαγγελέας στη Βουλή.

Πλεύρης σε Τζανακόπουλο: Δεν σε έχω δει ποτέ στα δικαστήρια

Τζανακοπουλος: «Δεν σου τα μάθανε καλά τα νομικά»

Θανάσης Πλεύρης: «Είσαι δικηγόρος αλλά δεν σε έχω δει ποτέ στα δικαστήρια. Αλλάξατε το άρθρο του νόμου τρεις μέρες πριν τις εκλογές για να γίνει το κακούργημα Πολάκη για την παρακολούθηση Στουρνάρα πλημμέλημα».

Φωνές Πολάκη και επίθεση σε Στουρνάρα και Πουλή

Στην τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε εκ νέου τόσο στον κ. Στουρνάρα όσο και στον Σταμάτη Πουλή.

Πολακης: «Ο Στουρνάρας ήταν πολιτικός μου αντίπαλος. Όλο αυτό το έστησε ο Στουρνάρας επειδή έβγαλα τη γυναίκα του στη φόρα για παρανομίες. Εγώ δεν τον ηχογράφησα ποτέ. Ο Πουλής ήταν λαμόγιο και από τη στιγμή που είναι λαμόγιο θα τον λέω λαμόγιο».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης που συμμετείχε στην επιτροπή και ψήφισε «όχι» με δήλωσή του ανέφερε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού.

Πολάκης: Κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού

Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης μίλησε για κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού. «Η πλειοψηφία της ΝΔ συνεπικουρούμενη από την Ελληνική Λύση και του ΚΙΝΑΛ προχώρησε στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού. Δεν δέχθηκαν να συγκροτηθεί ειδική προανακριτική επιτροπή, καθώς ότι έγινε ήταν όταν ήμουν υπουργός και γιατί ήμουν υπουργός. Αποκαλυψα τους κλέφτες του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Πουλής με κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά και τις απευθείας αναθέσεις της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα»

Τζανακόπουλος: Θα πάμε στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Δεοντολογίας Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική δειλία της ΝΔ και για διαδικασία παρωδία.

«Σήμερα αποδείχτηκε ότι ο πολιτικός πολιτισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πολιτισμός του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας. Παραβίασαν στην σχετική συνεδρίαση όχι μία αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Φοβούνται να συστήσουν προανακριτική επιτροπή και μετέτρεψαν πολιτικά ζητήματα και ζητήματα που σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα σε ζητήματα προσωπικά. Η ευθύνη για αυτή την παρωδία είναι σαφής και αφορά και τον πρόεδρο της επιτροπής Μπάμπη Αθανασίου .

Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να εκδικηθεί τον κ. Πολάκη για όσα έχει αποκαλύψει στο παρελθόν τότε οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις τις διαδικασίες ώστε να συσταθεί ειδικό δικαστήριο. Η πολιτική δειλία δεν συγχωρείται .

Θα ζητήσουμε από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να γνωμοδοτήσει για όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα σήμερα».

Απάντηση Τασούλα σε ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στον Δημήτρη Τζανακόπουλο έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναφέροντας πως «η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή υποψία, ότι αδρανεί, ή αμελεί προκειμένου να “προστατεύσει” κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά.»

Πηγή: kathimerini.gr, iefimerida.gr

Tagged