Κάναβις, Mαριχουάνα & Εγκέφαλος: Η προσωρινή «Εφορία» και μόνιμες βλαβερές επιδράσεις

Βιολογία Υπουργείο Παιδείας

Πώς η *μαριχουάνα (Κάναβις), επηρεάζει τον εγκέφαλο των εφήβων: Μελέτη / Νέο Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine Research How Marijuana Affects the Adolescent Brain: New University of Maryland School of Medicine Research

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland έχουν ανακαλύψει ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της μαριχουάνας στον εφηβικό εγκέφαλο. Η μελέτη διεξήχθη από τον καθηγητή Asaf Keller και τον ερευνητή Sylvie Raver του Τμήματος Ανατομίας & Νευροβιολογίας, και τα συμπεράσματά τους δημοσιεύθηκαν στο Neuropscychopharmacology. Σε αυτό το βίντεο, μάθετε για τα ευρήματα της έρευνας και τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι και οι γονείς.

Η χρήση  μαριχουάνας στην εφηβεία προκαλεί εγκεφαλική βλάβη και αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σχιζοφρένειας. Οι έφηβοι που καπνίζουν συστηματικά μαριχουάνα υφίστανται μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη και εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν πως το ναρκωτικό μαριχουάνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν γενετική ευπάθεια στην συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή και θα μπορούσε να αποτελεί τον παράγοντα που την ενεργοποιεί. Ο καθηγητής Asaf Keller, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland, ανέφερε πως τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τους κινδύνους για τους έφηβους που καπνίζουν μαριχουάνα κατά την διάρκεια των αναπτυξιακών τους χρόνων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, εξέθεσε νεαρά ποντίκια στο ενεργό συστατικό της μαριχουάνα για δέκα ημέρες. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα μειώθηκε και η βλάβη συνεχίστηκε έως και την ενηλικίωση. Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια τεράστια αντιπαράθεση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μαριχουάνα, με τους ειδικούς να διχάζονται όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εφήβους.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα από το Imperial College London, αποκάλυψε πως η μακροχρόνια χρήση της καταστρέφει την ντοπαμίνη, την χημική ουσία του εγκεφάλου που μας δίνει την ώθηση να είμαστε ενεργητικοί. Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει πως η μαριχουάνα οδηγεί τους χρήστες να γίνουν ληθαργικοί, απαθείς και απομονωμένοι.

Χρήστες της σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry, βίωσαν όλοι ψυχωτικά συμπτώματα όπως περίεργες αισθήσεις ή αισθήματα παράνοιας. Οι ερευνητές περίμεναν πως πιθανώς η παραγωγή της ντοπαμίνης τους θα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, μιας και αυτό έχει συνδεθεί με τις ψυχώσεις, όμως αντί αυτού ανακάλυψαν το αντίθετο. Ο χρήστες είχαν την πρώτη τους εμπειρία μεταξύ των 12 και 18 ετών και οι ερευνητές πιστεύουν πως η μαριχουάνα είναι η αιτία γι’ αυτή την διαφορά στα επίπεδα της ντοπαμίνης.

«Η μαριχουάνα είναι ένα παράνομο ναρκωτικό και αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πως δεν είναι ένα ακίνδυνη» ανέφερε ο Dr. Michael Bloomfield, του Imperial College London.

Όταν οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν χρήση, φαίνεται πως ο εγκέφαλος τους μπορεί να ξεκινήσει πάλι να παράγει φυσιολογικά επίπεδα ντοπαμίνης. Η μαριχουάνα επηρεάζει τον εγκέφαλο και είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, τα παιδιά που ξεκινούν την χρήση μαριχουάνας πριν την ηλικία των 16 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης, και έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών.

«Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία η χρήση μαριχουάνας μπορεί να είναι βλαβερή» ανέφερε η ερευνήτρια Sylvina Mullins Raver. «Θέλαμε να αναγνωρίσουμε τις βιολογικές βάσεις και να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει πραγματικός, μόνιμος κίνδυνος για την υγεία από τη χρήση μαριχουάνας». Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να εξετάζουν τις ταλαντώσεις στις φλοιώδες περιοχές του εγκεφάλου των ποντικιών. Οι ταλαντώσεις στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου είναι μοτίβα της δραστηριότητας των νευρώνων του εγκεφάλου και θεωρείται πως αποτελούν την βάση για τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου. Αυτές οι ταλαντώσεις είναι αφύσικες στην σχιζοφρένεια και σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν νεαρά ποντίκια σε πολύ μικρές δόσεις από το ενεργό συστατικό της μαριχουάνα για 20 ημέρες, και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στα αδέλφια τους και να αναπτυχθούν κανονικά. «Στα ενήλικα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στα συστατικά της μαριχουάνα κατά την εφηβεία, ανακαλύψαμε πως οι ταλαντώσεις στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου είχαν μεταβληθεί σε μέγιστο βαθμό, και παρουσίαζαν μειωμένες νοητικές ικανότητες», ανέφερε η Raver.

«Σε εκείνα τα ποντίκια, βρήκαμε επίσης μειωμένες γνωσιακές συμπεριφορικές επιδόσεις. Η εντυπωσιακή διαπίστωση είναι ότι, παρόλo που τα ποντίκια είχαν εκτεθεί σε πολύ μικρές δόσεις, και μόνο για περιορισμένο χρόνο κατά την διάρκεια της εφηβείας τους, οι εγκεφαλικές τους ανωμαλίες παρέμειναν και στην ενηλικίωση».

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα, αυτή την φορά δίνοντας μαριχουάνα σε ενήλικα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ πριν στο ναρκωτικό. Οι ταλαντώσεις στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου και η ικανότητα να εκτελούν νοητικές εργασίες παρέμειναν φυσιολογικές, αποδεικνύοντας ότι ήταν η έκθεση στο ναρκωτικό κατά τα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας προκαλούσε βλάβη/βλάβες στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Ανακαλύψαμε πως ο μετωπιαίος φλοιός επηρεάζεται περισσότερο από το ναρκωτικό κατά τη διάρκεια της εφηβείας» ανέφερε ο καθηγητής Keller. «Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τις εκτελεστικές λειτουργίες όπως o προγραμματισμός και ο έλεγχος των παρορμήσεων. Αποτελεί επίσης την περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο κατά την σχιζοφρένεια. Ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν και για άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, οι οποίες αποτελούν περίπλοκες παθήσεις. Αυτά τα γνωστικά συμπτώματα δεν επηρεάζονται από φάρμακα, αλλά θα μπορούσαν να επηρεαστούν μέσω του ελέγχου των ταλαντώσεων στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου». @Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη /Πηγή: dailymail.co.uk

Πως επιδρά το ναρκωτικό κάνναβις στο ανθρώπινο σώμα

Η κάνναβη περιέχει τουλάχιστον 426 χημικές ενώσεις και περισσότερα από 60 αλκαλοειδή που υπάρχουν μόνο σ’ αυτό το φυτό και ονομάζονται κανναβινοειδή. Δύο απ’ αυτά (η Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη ΤHC και η λιγότερο δραστική Δ8-Τετραϋδροκανναβινόλη), έχουν σωματικές και ψυχικές επιδράσεις στον άνθρωπο, ενώ τα υπόλοιπα είναι αδρανή από βιολογική άποψη.

Αναλύσεις έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 6.000 ίδιες χημικές ουσίες στον καπνό μαριχουάνας, όπως υπάρχουν στον καπνό. To ίδρυμα British Lung Foundation διαπίστωσε ότι η πίσσα από τσιγαριλίκια μαριχουάνας περιέχει 50% περισσότερες τοξίνες που προκαλούν καρκίνο από τα τσιγάρα που κατασκευάζονται από καπνό. Μόνο 100 τσιγαριλίκια μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσουν την ίδια βλάβη στους πνεύμονες όπως ένα ολόκληρο πακέτο των 20 τσιγάρων. Το χρόνιο κάπνισμα μαριχουάνας συνδέεται με τον βήχα, παραγωγή πτυέλων, δύσπνοια, και άλλα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας.

Οι τακτικοί καπνιστές παρουσιάζουν παθολογικές αλλαγές στα κύτταρα των πνευμόνων παρόμοια με εκείνα που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές καπνού. Το 2013 μια αναθεώρηση, συγκρίνοντας από μελέτες διαφορετικές δομικές και λειτουργικές απεικονίσεις, έδειξαν μορφολογικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου σε χρήστες μαριχουάνας, που συσχετίζονται με την χρήση της. Στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση μαριχουάνας μπορεί να επιδεινώσει τα ψυχωτικά συμπτώματα και να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Το 2014 μια ανάλυση απο 31 ερευνών βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και το άγχος.

Τα κυριότερα προϊόντα του φυτού της κάνναβης

  • H μαριχουάνα, το πρασινωπό μείγμα αποξηραμένων θρυμμάτων απ’ όλα τα μέρη του φυτού, που περιέχει 0,2-5% THC και χρησιμοποιείται για ευφορικούς λόγους.
  • To χασίς, σκουρόχρωμο αποξηραμένο ρετσίνι που βγαίνει από τις αδενικές τρίχες του φυτού, περιέχει 5-12% THC.
  • Το χασισέλαιο, παχύρρευστο υλικό που παράγεται από παράνθια φύλλα, περιέχει 20-60% THC και έχει χρήση, μόνο θεραπευτική.

Στην Ελλάδα είναι νόμιμα τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο  ενώ επιτρέπεται η χρήση για ιατρικά προβλήματα σε οκτώ χώρες.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια κάνναβης, η πώληση και η κατοχή είναι μετέωρη, ως αποτέλεσμα το λαθρεμπόριο κάνναβης να οργιάζει με όλες τις συνέπειες στην ποιότητα του. Εχουν όμως ξεκινήσει να εμφανίζονται καταστήματα με προϊόντα κάνναβης στις μεγάλες πόλεις, αναζητήστε το πλέον αξιόπιστο γιατί όταν κάτι βιομηχανοποιείται ξέρουμε ήδη τι γίνεται με την ποιότητα. Άριστα για την υγεία μας είναι όλα τα φαγώσιμα προϊόντα από HEPM, σε τσάι, άλευρα, ζυμαρικά, ροφήματα, σπόροι κλπ.

Η χρήση της κάνναβης εμφανίζει αυξημένη κατανάλωση τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες, και αρκετές είναι αυτές που το βγάζουν από την κατηγορία των ναρκωτικών και επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση του, όπως το αλκοόλ. Γνωστό παράδειγμα είναι ο Καναδάς και η Αυστραλία που πέρασαν νόμο για την ελεύθερη χρήση της κάνναβης.

Πέρα από τις φαρμακευτικές χρήσης της κάνναβης, οι οποίες δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρες στην Δύση, οι επιστήμονες αναζητούν ακόμη πώς επιδρά το ναρκωτικό στον εγκέφαλο και γενικότερα στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι «επιστήμονες» γιατί όλοι εμείς οι κανονικοί άνθρωποι μιά χαρά ξέρουμε πως επιδρά τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν χρειαζόμαστε επιστημονισμούς, ούτε εργαστηριακές αποδείξεις.

  • Στον εγκέφαλο:

Νοημοσύνη

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες μαριχουάνας έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι χρήστες. Είναι ολοφάνερη η σχέση ανάμεσα στις μειωμένες νοητικές επιδόσεις και στον μειωμένο όγκο του κογχομετωπιαίου φλοιού.

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι αυξημένες νευρωνικές συνάψεις που παρατηρούνται στους μακροχρόνιους χρήστες, τόσο σε ανατομικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, μπορεί να αντισταθμίζουν την απώλεια της εγκεφαλικής φαιάς ουσίας. Δηλαδή με την χρήση της από την μία χάνεται φαιά ουσία και από την άλλη δημιουργούνται νέες νευρικές συνάψεις.

Οι ερευνητές του Κέντρου Υγείας του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Τέξας – Ντάλας, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστήμης Φρανσέσκα Φίλμπι, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τον εγκέφαλο 48 ενηλίκων χρηστών ηλικίας 20 έως 36 ετών (που έκαναν χρήση κατά μέσο όρο τρεις φορές τη μέρα) και 62 μη χρηστών (για λόγους σύγκρισης).

Η μελέτη έδειξε ότι όσο νωρίτερα αρχίσει κανείς την χρήση και όσο πιο συχνή είναι αυτή, τόσο πιο αυξημένες είναι οι διασυνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Αν και μετά από έξι έως οκτώ χρόνια συνεχόμενης χρήσης μαριχουάνας, οι «καλωδιώσεις» εμφανίζουν μείωση, παραμένουν πάντα περισσότερες από αυτές που διαθέτουν οι υγιείς μη χρήστες.

Οι νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) των χρηστών φαίνεται να προσαρμόζονται και να αναπληρώνουν τις όποιες απώλειες της εγκεφαλικής ουσίας. Αυτό, όπως είπε η Φρανσέσκα Φίλμπι, πιθανώς εξηγεί γιατί οι χρόνιοι χρήστες «φαίνεται να τα πηγαίνουν μια χαρά», (sic) παρά τον μικρότερο όγκο της φαιάς ουσίας τους, ιδίως στον κογχομετωπιαίο φλοιό. Η μελέτη δείχνει ότι η φαιά ουσία του εγκεφάλου είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με την λευκή ουσία στις συνέπειες της τετραϋδροκανναβιδόλης. Οι βλάβες στον κογχομετωπιαίο φλοιό έχουν συσχετισθεί με μειωμένη ενσυναίσθηση και με μορφές ψυχοπάθειας. Η φαιά ουσία αποτελείται από τους κυρίως νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), ενώ η λευκή ουσία από τους συνδετικούς νευράξονες κατά μήκος των οποίων «ταξιδεύουν» τα νευρικά σήματα.

Ευφορία

Η δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη ερεθίζει κέντρα του εγκεφάλου τα οποία σχετίζονται με την ευχαρίστηση και για την ακρίβεια είναι τα ίδια κέντρα που προκαλούν τέρψη από ένα πολύ καλό γεύμα και ένα καλό σεξ. Η ουσία δημιουργεί ένα είδος ευφορίας. Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλος με τον καιρό την συνηθίζει κι έτσι ζητάει ολοένα και περισσότερη ποσότητα για να εκκρίνει τις ορμόνες που προκαλούν ευφορία. Έτσι, ο χρήστης φτάνει σε σημείο να παίρνει υπερβολική ποσότητα, η οποία όπως σε κάθε φάρμακο, φαρμάκι, ναρκωτικό μετατρέπεται σε δηλητήριο για τον οργανισμό του.

Ισορροπία

Επηρεάζοντας την παρεγγεφαλίδα και τα βασικά γάγγλια, η μαριχουάνα προκαλεί απώλεια ισορροπίας. Οι δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τον συντονισμό, τον χρόνο αντίδρασης και την ισορροπία του σώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι καπνίζουν, συμπεριφέρονται στο δρόμο σαν μεθυσμένοι. Η αλλαγή στη ροή αίματος στην παραγκεφαλίδα, προκαλεί επίσης απώλεια του χρόνου. Οι χρήστες αισθάνονται ότι η ώρα δεν περνάει με τίποτα και ότι κάνουν άλματα στον χρόνο. Συνήθως όταν κάποιος που έχει καπνίσει μαριχουάνα και περιμένει κάτι του φαίνεται αιώνας. Ενώ αν έχει χαλαρώσει για παράδειγμα στην τηλεόραση, η ώρα περνάει χωρίς να το καταλαβαίνει. Κοντολογίς, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Μνήμη

Χωρίς να είναι γνωστός ο μηχανισμός, η μαριχουάνα επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες και δημιουργεί τις μνήμες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάτι να γίνεται μπροστά σου ή να σου δίνουν μία πληροφορία κι αυτός ακολούθως να θυμάται κάτι τελείως διαφορετικό. Δηλαδή να δημιουργεί ψευδείς αναμνήσεις. Αντε τώρα να κάνεις διάλογο με έναν τέτοιο τύπο.

Στα υπόλοιπα όργανα

Καρδιά

Μόλις σε μερικά λεπτά από την πρώτη τζούρα, ο ρυθμός της καρδιάς αυξάνει από 20 έως 50 χτύπους το λεπτό, δηλαδή περίπου 70%. αυτό διαρκεί από 20 λεπτά έως 3 ώρες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν «επιστημονικές αποδείξεις» ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Την ίδια στιγμή, μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology καταδεικνύει ότι οι χρήστες μαριχουάνας έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από υπέρταση, σε σχέση με τους μη χρήστες. Ωστόσο, η μελέτη είχε ένα πρόβλημα: ονόμαζε «χρήστη» οποιωνδήποτε είχε καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή του μαριχουάνα.

Μάτια

Τα μάτια κοκκινίζουν επειδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και τα μάτια κοκκινίζουν ερεθισμένα από την χημική ουσία.

Όρεξη

Η μαριχουάνα έχει δύο παρεμβατικές οδούς για να ανοίξει την όρεξη. Η μία είναι να κλείνει το κύκλωμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το αίσθημα του κορεσμού. Άρα η πείνα είναι ένα συνεχές αίσθημα. Η δεύτερη είναι ότι ερεθίζει το πάγκρεας και εκκρίνει ινσουλίνη, την ουσία που διασπά τα ζάχαρα στον οργανισμό. Αυτό προκαλεί έντονη επιθυμία για γλυκό, αφού η ινσουλίνη που έχει εγκριθεί έχει ήδη διασπάσει τα ζάχαρα στον οργανισμό και τον έχει αφήσει χωρίς ενέργεια. Άρα, προκαλεί με αυτόν τον τρόπο την λήψη ενέργειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όποιος κάνει χρήση, έχει διάθεση για καναπέ και όχι για δραστηριότητες καταναλώνοντας το αγαπημένο τους ποτό, coca cola.

Πνεύμονες

Όσον αφορά τους πνεύμονες, όσοι καπνίζουν συστηματικά μαριχουάνα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν χρόνια βροχιολίτιδα, τα συμπτώματα της οποία σταματούν με την διακοπή του καπνίσματος. Όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, όταν καπνίζεται το «χόρτο του Θεού» σε συνδυασμό με καπνό τσιγάρου τότε οι συνθήκες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνονται εκθετικά.

Ψυχική υγεία

Στην ψυχική σφαίρα, προκαλεί κατάθλιψη, ενώ σε κάποιους άλλους προκαλεί σχιζοφρένεια. Η συστηματική χρήση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σε αρκετούς κοινωνική φοβία και τους αλλάζει την συμπεριφορά σε αντικοινωνική.

«Όπως είναι γνωστό, έχω καπνίσει μαριχουάνα ως νέος, και το αντιλαμβάνομαι ως μια παλιά κακή συνήθεια, που δεν διαφέρει πολύ από τα τσιγάρα που κάπνιζα ως νεαρός και σε ένα μεγάλο κομμάτι της ενήλικης ζωής μου. Δεν νομίζω ότι είναι πιο επικίνδυνη (η μαριχουάνα) από το αλκοόλ» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα που επίσης θεωρεί ότι οι νομικές κυρώσεις που επιβάλλονται για την χρήση μαριχουάνας επιβαρύνουν δυσανάλογα τις μειονότητες. Εχει μιλήσει στις κόρες του για το κάπνισμα της μαριχουάνας λέγοντάς τους ότι είναι «κακή ιδέα, χάσιμο χρόνου, και κάτι που δεν είναι πολύ υγιές». Αλλά δεν είναι και πολύ κακό, μια απλή κακή συνήθεια είναι όπως το τσιγάρο !!! (sic) & LOL

Ο ιατρός Βασίλης Τριτάκης αναφέρει…

[…] Οσους νεαρούς έχω δει να καπνίζουν χασισάκι είναι αργόστροφοι και γενικά «χάνουν»… είτε στην Ινδία τους έχω δει, είτε στην Αμερική, είτε στο Ιράν, Πακιστάν, Εμιράτα, Ινδονησία, Πατάβια, Hong Kong, Σρι Λάνκα, είτε στην Αγγλία, είτε στην Ελλάδα… νομίζουν ότι πιάνουν πουλιά στον αέρα …αλλά όσο καπνίζουν την φούντα ούτε το δικό τους πουλί δεν μπορούν να πιάσουν, διότι τρέμουν τα χέρια τους, αλλά συνεχίζουν να καπνίζουν διότι νομίζουν ότι είναι «επαναστάτες» επειδή καπνίζουν κάτι που το απαγορεύει το επίσημο κράτος ~ άρα νομίζουν ότι κάνουν «αντίσταση» προς το κατεστημένο και το κεφάλαιο… όμως κουτόχορτο !!! Όσοι το έχουν βαφτίσει «κουτόχορτο» ήξεραν τι έλεγαν !!!

Εγώ από νεαρός δεν είχα λεφτά για χάσιμο, άρα δεν μάζευα τα χαρτζιλίκια μου για να αγοράσω χασισάκι (κουτόχορτο) παρά κάπνιζα κάτι πιο οικολογικό και τζαμπατζίδικο Prana Yama, Nadi Sodana, Anuloma Viloma… (Φύσα – Ρούφα = ένα ωραίο παραδοσιακό ελληνικό σουπάδικο στα Ιωάννινα !!! Όσοι βρίσκεστε στα Γιάννενα πάτε να φάτε σωστή σούπα στο Φύσα – Ρούφα …άσχετο με τα συμφραζόμενα, αλλά το θυμήθηκα τώρα)

…και λέγω: όσους «νεαρούς» έχω δει να καπνίζουν μαριχουάνα, διότι όλοι αυτοί όσο ήταν νεαροί και άντεχαν ακόμη να μεταβολίζουν το κουτόχορτο, άντεξαν λίγο, αλλά σύντομα βούλιαξαν σε έναν καναπέ, ο Χρόνος έγινε τόσο αργός και σύντομα μεγάλωσαν και σύντομα αρρώστησαν από άλλα συστήματα και σύντομα εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης και σύντομα τους κατάπιε το σύστημα (που νόμιζαν ότι πηδούσαν) και σύντομα έγιναν καπνός και χάθηκαν άδοξα σαν μια μπάφα που εξαφανίζεται στον καθαρό Αέρα…

Αλλά εγώ συνεχίζω να ρουφάω τζάμπα Prana, δεν έχω ακόμη αρρωστήσει από κάτι και κοντεύω να βγω στην σύνταξη. Δεν έχω αγοράσει ακόμη ούτε αντιβίωση, ούτε αντιφλεγμονώδες, ούτε παυσίπονο, ούτε αντιπυρετικό, ούτε μία ασπιρίνη… δεν καταναλώνω άχρηστα πράγματα και βλέπω με πολλά ερωτηματικά και με Πολύ Μεγάλη Καχυποψία την νέα «Αμερικανιά» που μάς ήρθε από τις ΗΠΑ σαν νέα μόδα τα Cannabis Shop ή τα Hemp Shop που λαμβάνεις τάχα την κανναβουριά σε ελεγχόμενη ιατρική μορφή πιστοποιημένη και εγκεκριμένη από τον Αμερικάνικο FDA … μέχρι στιγμής ο Αμερικάνικος Οργανισμός Υγείας Τροφίμων και Φαρμάκων, δεν μας επιτρέπει να φυτεύουμε στην αυλή μας, Ντομάτες, Πιπεριές, Μελιτζάνες, Μπάμιες, Κολοκυθάκια κι’ Αντράκλα (Γλιστρίδα)… αλλά μάς επιτρέπει να αγοράζουμε εισαγόμενη επιστημονικά πιστοποιημένη κάνναβη, διότι κάνει καλό στην Ψυχική μας Υγεία; […]

Οι επιστημονίζοντες λοιπόν, θα συνεχίζουν τις μελέτες, για να προμοτάρουν – προπαγανδίσουν με επιστημονικοφανή τρόπο την χημική μαριχουάνα ως αβλαβή για τους σανοφάγους -άλλωστε κι ο σανός χορτάρι είναι- καθώς η χημική κάνναβης γίνονται ήδη το αλκοόλ του μέλλοντος, λογικό κι αναμενόμενο …μαστουρωμένους χρειάζεται η εξουσία και τα ιερατεία της.

Το να συζητάνε εν έτει 2019, οι επιστημονίζοντες αν η χημική μαριχουάνα κάνει ή δεν κάνει κακό, αν καταστρέφει ή όχι τα παιδιά και τους εφήβους … μια πλάκα την έχει !!! γιατί την ώρα που αυτοί βασανίζουν τα δύστυχα ποντίκια, (που καμία σχέση δεν έχουν με τον άνθρωπο κι άρα οι μελέτες τους είναι για τα σκουπίδια. Τα ποντίκια είναι όντα του υπονόμου και του σκοταδιού, ο άνθρωπος είναι πλάσμα του φωτός και του αέρα. Εχει τόση σχέση με τους υπονόμους όση …η πού@σα με την βούρτσα.

Αλλά από το πολύ χορτάρι χάνεται και η ικανότητα Δ Ι Α Κ Ρ Ι Σ Η Σ και γίνονται όλα ίσια κι όμοια με όλα) εμείς, οι ΛΟΓΙΚΟΙ άνθρωποι ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ήδη τι ζημιά κάνει η χημική μαριχουάνα και δεν περιμένουμε τις μελέτες τους για να ζήσουμε ανάλογα !!!

Αν όμως επιτραπεί να καλλιεργηθεί 2-3 φυτά ανά οικογένεια και να καταναλωθεί ως βιοχημικό φυτό τότε θα γινόταν πράξη το «νους υγιής εν σώματι υγιεί»  …

Αλλά ποιά Εξουσία μπορεί να θέλει δούλους με «νου υγιή»;

@Ηω Αναγνώστου

*Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ του φυτού της κάνναβης και οι προσμίξεις στην μαριχουάνα, είναι που καθορίζουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Επίσης είναι άλλο προϊόν η χημική κάνναβη κι άλλο η βιοχημική κάνναβη κι έχουν εντελώς διαφορετικές ποιότητες, ιδιότητες κι αξία για την υγεία μας.

Πηγή: terrapapers.com

Tagged