Καταλυτική η επίσκεψη του Λίβυου στρατηγού Χαλίχα Χαφτάρ στην Αθήνα – όλες οι εξελίξεις της Λιβυκής κρίσης

Διεθνείς Σχέσεις

Μητσοτάκης: Αναγκαία η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη -Χαφτάρ: Ακυρο το μνημόνιο με Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή -καθώς δεν ήταν επίσημη η επίσκεψη- και διήρκεσε 40 λεπτά, ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο παρεμβατικός ρόλος της Τουρκίας

Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε, ειδικότερα, τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Ακυρο το μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ

Από τη συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Στις 13:00 στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη-Χαφτάρ. Νωρίτερα ο κ. Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε μία συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για την σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για την επόμενη ημέρα εκεί, αφού θα έχει επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός. «Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή (διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας), είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της απομάκρυνσης των μισθοφόρων από τη Λιβύη».

Δένδιας σε Χαφτάρ: «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε παρατηρητές στη Λιβύη»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΞ ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα.

Μηνύματα για την σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για την επόμενη ημέρα στη βορειοαφρικανική χώρα, αφού θα έχει επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, περιελάμβαναν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον στρατάρχη Χαφτάρ.

 «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σαράζ. Και ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας», ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Δένδιας για να συνεχίσει λέγοντας:

«Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή (διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας), είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της απομάκρυνσης των μισθοφόρων από τη Λιβύη». Ολα αυτά, πρόσθεσε, «αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους να εκφράσουν τη θέλησή τους».

Αναφερόμενος στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας κάλεσε το Βερολίνο να σεβαστεί και να επιβάλει τη σαφή θέση της ΕΕ για το Λιβυκό, όπως αυτή εκφράστηκε στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Οπως ξέρετε», είπε, «η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι έχει αρχίσει από το 2015 και η Ελλάδα δεν μετείχε στις συνομιλίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι παρούσες συνθήκες θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα [Γερμανία] η συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό».

 «Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Και η ευρωπαϊκή θέση είναι σαφής και εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σαράζ και την Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών οπότε, είπε, «περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο και από τις άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν».

Διευκρινίσεις για την «αποστολή δυνάμεων»

Διευκρινίσεις για τη φράση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς προκλήθηκαν πολλές συζητήσεις.

Διευκρίνηση ΥΠΕΞ: Η φράση «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή», αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνή μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας.

Νυχτερινός επισκέπτης

Ο… νυχτερινός επισκέπτης Χαλίφα Χαφτάρ έφθασε χθες βράδυ στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας. Αμέσως κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο του, όπου τον επισκέφθηκε ο Νίκος Δένδιας για μια πρώτη συνάντηση.

Σήμερα ο Χαλίφα Χαφτάρ και ο Νίκος Δένδιας έχουν εκτενέστερη συνάντηση, ενώ ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό στις 13:30. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, διότι η επίσκεψη του Χαφτάρ δεν είναι επίσημη καθώς δεν είναι αναγνωρισμένη η εξουσία του. Ο Χαλίφα Χαφτάρ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Σήμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, παρά το ότι θα απουσιάζει από το τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση, επιχειρεί να εκπέμψει η Αθήνα με τις σημερινές συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με την επίσκεψη Χαφτάρ

Η επίσκεψη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρείται, πράγματι, διπλωματική ρελάνς της Αθήνας, καθώς γίνεται μόλις τρεις ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία θα κριθεί η τύχη της Λιβύης και από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. Η Αθήνα με αυτή την κίνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι απλά θιγόμενη από το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αλλά και ότι είναι «παίκτης» της περιοχής, που ασκεί επιρροή. Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Περίπου την ίδια ώρα που ο Χαφτάρ έφθανε στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Χαφτάρ

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Χαφτάρ και στην πλατεία Συνάγματος είναι δρακόντεια. Γι’ αυτό άλλωστε επελέγη και το King George, καθώς είναι ένα ξενοδοχείο με ελεγχόμενη πρόσβαση και διαθέτει μηχανήματα ελέγχου.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η Διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα καταλήξει στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

Στο Βερολίνο και ο Πούτιν για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί στο Βερολίνο την Κυριακή, συμμετέχοντας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Την απόφαση να ταξιδέψει ο Πούτιν στη γερμανική πρωτεύουσα και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Λιβύη ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Aς σημειωθεί ότι σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις που έγιναν πρόσφατα στη Μόσχα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα τα σχέδια των τελικών κειμένων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη σύρραξη στην Λιβύη είναι σχεδόν έτοιμα, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο, ο Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του που οι δύο εμπόλεμες πλευρές αρνούνται να συναντηθούν.

«Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά τη γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα…Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων αυτών και διατύπωσε προειδοποίηση κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας, παρά την τήρηση από τις 12 Ιανουαρίου της εκεχειρίας, η οποία ενορχηστρώθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.

Λαβρόφ: «Σάρατζ και Χαφτάρ αρνούνται να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς εμπολέμους, τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ Σάρατζ και τον ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, παραμένει «τεταμένη». «Αρνούνται ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο», είπε.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι, μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, οι λιβυκές πλευρές να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος θέτοντας νέους όρους και εκτοξεύοντας η μία στην άλλη κατηγορίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα βρίσκεται την Κυριακή στο Βερολίνο.

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Στο Βερολίνο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους. «Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε η Ορτέιγκους.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που ο Χαφτάρ κατέφθασε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης. Ο Χαλίφα Χαφτάρ, θα διανυκτερεύσει στην Αθήνα φρουρούμενος από ΕΚΑΜ, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Απόψε θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, στο ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος, μόλις αφιχθεί από το Ελ. Βενιζέλος. Το πρωί θα συναντηθεί επισήμως με τους Ν. Δένδια και Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και με τον υπ. Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα της DW, η διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα κατέληγε στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

Οι στόχοι της Γερμανίας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Δεδομένου ότι η Λιβύη είναι πλέον το σημαντικότερο σημείο αναχώρησης προσφύγων προς την Ευρώπη, η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου θα οδηγούσε σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση στην αύξηση των ροών. Επιπλέον, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την παρουσία τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, που ήδη δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας όλες οι συμμετέχοντες πλευρές στη Διάσκεψη για τη Λιβύη έχουν ήδη συμφωνήσει στο ψήφισμα τριών σημείων για την τήρηση του εμπάργκου όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερντογάν για Χαφτάρ: Αυτός ο άνθρωπος είναι αναξιόπιστος

Αναξιόπιστο χαρακτήρισε τον Χαλίφα Χαφτάρ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο Λίβυος Στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ είναι έτοιμος να συμβιβαστεί στο Βερολίνο, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα να τηρηθούν οι υποσχέσεις που οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν δώσει.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sputnik, ο Χαλίφα Χαφτάρ, εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, την ετοιμότητά του να υπογράψει στο Βερολίνο έναν συμβιβασμό με την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Ο Χαφτάρ είπε ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες έχει και στο παρελθόν πει, θα υπέγραφε μία συμφωνία», σημειώνει το Sputnik, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ο Λίβυος Στρατάρχης δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές.

Ευχαριστίες Χαφτάρ σε Πούτιν

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε, σήμερα, ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει στείλει επιστολή με την οποία ευχαριστεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις προσπάθειες που κάνει για εξεύρεση λύσης στο λιβυκό ζήτημα. «Σε ευχαριστώ και εκφράζω την πλήρη στήριξή μου για την πρωτοβουλία να φιλοξενήσεις τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα. Είμαι έτοιμος να μεταβώ εκ νέου στη Μόσχα και να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει ξεκινήσει. Αποδέξου την βαθιά εκτίμηση και σεβασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «τα κείμενα συμφωνίας είναι σχεδόν έτοιμα», υπογραμμίζοντας, όμως, ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο λιβυκές πλευρές είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

Τουρκικά ΜΜΕ για επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα: Είδηση που θα προκαλέσει κρίση

Μεγάλη έμφαση δίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα. Ορισμένα από αυτά κάνουν λόγο για επίσκεψη του «παράνομου» ηγέτη της Λιβύης ενώ άλλα υποστηρίζουν ότι η έλευση του Χαφτάρ στην Ελλάδα, λίγες μόνο μέρες πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου, πιθανώς να προκαλέσει κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι «ο ηγέτης των παράνομων δυνάμεων στη Λιβύη ήρθε στην Αθήνα. Ταξίδεψε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροσκάφος και στόχος του είναι να συναντηθεί με Έλληνες αξιωματούχους όπως τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη».

Το πρακτορείο Anadolu σημειώνει ότι «ο ηγέτης των παράνομων δυνάμεων της Λιβύης έφτασε στην Αθήνα».

Η Habeler γράφει ότι ο Χαφτάρ ήρθε κρυφά στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι η «πληροφορία που μεταδίδουν τα ελληνικά μίντια θα προκαλέσει κρίση».

Η είδηση της επίσκεψης Χαφτάρ στα τουρκικά ΜΜΕ

 «O ηγέτης των δυνάμεων πολιτοφυλακής στη Λιβύη Xαφτάρ ήρθε στην Αθήνα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια», μεταδίδει το NTV.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός Τύπος εστιάζει τις τελευταίες μέρες στις εξελίξεις στη Λιβύη και κυρίως στο γεγονός της μη κλήσης της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Πηγή: iefimerida.gr

Tagged