Λίπος σώματος και Λιπομεταφορά: Πώς συμβάλλουν στην…ομορφιά;

LifeStyle
Μοιραστείτε το:

Ποιος να το ’λεγε ότι το «ενοχλητικό» λίπος θα εξελισσόταν σε έναν απροσδόκητο σύμμαχο ομορφιάς.

Το τοπικό πάχος -που, συχνά, επιμένει, παρά την αλλαγή της διατροφής και την άσκηση- αφαιρείται και, πλέον, μπορεί να «βοηθήσει» άλλα σημεία του προσώπου και του σώματος, τα οποία χρειάζονται «ενίσχυση»και βελτίωση. Είναι, μάλιστα, τόσο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου, που κερδίζει συνεχώς έδαφος, κυρίως μεταξύ των γυναικών.

Ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης

Ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MDCCCT, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, απαντά στις δέκα πιο συχνές ερωτήσεις.

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο λιπομεταφορά;

«Με τον όρο λιπομεταφορά ή αλλιώς μεταμόσχευση λίπους, ονομάζουμε τη διαδικασία, κατά την οποία απομακρύνουμε λίπος από μια περιοχή του σώματος και, στη συνέχεια,κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, το εγχύουμε σε περιοχές του προσώπου ή του σώματος, όπου χρειάζονται ενίσχυση του όγκου», εξηγεί ο γιατρός.

Ποια είναι η διαδικασία, που ακολουθείται;

Αρχικά γίνεται η συγκέντρωση του λίπους, με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Με ειδική κάνουλα ο γιατρός συλλέγει λίπος από το σώμα του ασθενή, συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς και από το έσω μέρος των μηρών. Στην περίπτωση, όμως, που αυτό το λίπος δεν επαρκεί, μπορεί να αφαιρεθεί και από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

Έπειτα, αμέσως μετά από τη λιποαναρρόφηση, ο πλαστικός χειρουργός επεξεργάζεται το λίπος που αφαιρέθηκε και εν συνεχεία προχωράει στην επανέγχυσή του με μικρότερες σύριγγες στις περιοχές, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση (π.χ. στήθος, γλουτοί, πρόσωπο κτλ).

Η επέμβαση πραγματοποιείται στην κλινική με τοπική αναισθησία ή με μέθη και οι τομές είναι πολύ μικρές.

Πονάει η λιπομεταφορά;

Η λιπομεταφορά είναι μια απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος. Ακόμη κι αν υπάρξουν ελάχιστες μικροενοχλήσεις, αυτές αντιμετωπίζονται με απλά αναλγητικά.

Γιατί να την επιλέξει κάποιος;

Καταρχάς είναι επέμβαση 2 σε 1, αφαιρείς λίπος από εκεί που σε ενοχλεί και αυξάνεις τον όγκο εκεί, ακριβώς, που θέλεις. Δεύτερον, εξαλείφεται ο κίνδυνος αλλεργίας, αφού το λίπος είναι από τον ίδιο τον ασθενή, το αποτέλεσμα είναι μόνιμοκαι φυσικό και, τέλος, ο χρόνος ανάρρωσης είναι σχετικά σύντομος. Οι τομές είναι μικροσκοπικές, επουλώνονται γρήγορα και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

«Περίπου το 40-70% του μεταφερόμενου λίπους θα παραμείνει στο σημείο για πάντα και το υπόλοιπο θα απορροφηθεί από τον οργανισμό», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης και συμπληρώνει: «Όσον αφορά στην ποσότητα του λίπους, που θα χρησιμοποιηθεί,αυτή εξαρτάται από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όσον αφορά στον βαθμό αύξησης, αλλά και από τη δυνατότητα διάτασης, που έχει το δέρμα στηνεπιλεγμένη περιοχή».

Είναι ασφαλής η μέθοδος αυτή;

Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς το λίπος είναι αυτόλογο, δηλαδή λαμβάνεται από το ίδιο το άτομο, διασαφηνίζει ο κ. Γαϊτάνης.

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος/α;

Κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση είναι αυτός που δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας και που έχει τοπικό λίπος διαθέσιμο για να αφαιρεθεί και εν συνεχεία να μεταφερθεί σε άλλα σημεία.

Σε ποια σημεία μπορεί να γίνει λιπομεταφορά στο πρόσωπο;

Η μεταφορά λίπους στο πρόσωπο γίνεται συνήθως για να γεμίσουν οι λεγόμενες ρινοχειλικές ρυτίδες, οιρινοπαρειακές, το πόδι της χήνας, οι ρυτίδες στο μέτωπο και στο μεσόφρυο, αλλά και για να δοθεί όγκος στα λεπτά χείλη και στα μάγουλα, για να βελτιωθεί το περίγραμμα του προσώπου, ακόμη και για να απαλύνουν σημάδια από ακμή.

Μπορεί να γίνει αυξητική στήθους με λιπομεταφορά;

«Η μέθοδος της λιπομεταφοράς είναι ο πιο φυσικός τρόπος αύξησης του στήθους, καθώς μπορούμε να αυξήσουμε τον όγκο του και να βελτιώσουμε το σχήμα του, χωρίς τη χρήση ξένου σώματος, όπως είναι το ένθεμα σιλικόνης», λέει ο πλαστικός χειρουργός.

Η λιπομεταφορά, ως μέθοδος αυξητικής στήθους, είναι ιδανική για όσες γυναίκεςεπιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο στο στήθος τους χωρίς τη χρήση σιλικόνης, για γυναίκες όπου μετά από εγκυμοσύνη ή αυξομειώσεις βάρους εμφανίζουν απώλεια όγκου ή και αλλαγή στο σχήμα,καθώς και για γυναίκες που επιθυμούν να διορθώσουν κάποια ασυμμετρία, αυξάνοντας το μικρότερο στήθος και μειώνοντας το μεγαλύτερο.

Γίνεται λιπομεταφορά στην περιοχή των γλουτών;

Οι ειδικοί είναι σαφείς. Ηλιπομεταφορά είναιιδανική για την αύξηση αλλά και για την ανόρθωση των γλουτών. Είναι κατάλληλη για γυναίκες, που επιθυμούν να τονώσουν την καμπύλη των γλουτών και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τις σωματικές τους αναλογίες. Είτε την επιλέγουν για περαιτέρω βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης, είτε ύστερα από μεγάλη απώλεια βάρους, όπου οι γλουτοί έχουν χαλαρώσει και έχουν «αδειάσει» εξαιτίας των αυξομειώσεων βάρους.

«Από όλα τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε το εξής: ότι το λίπος είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του περιγράμματος του σώματός μας και στην αναδιαμόρφωση των ατελειών του προσώπου μας», καταλήγει ο κ. Γαϊτάνης.

Μοιραστείτε το:
Tagged