Μεγάλα πρόστιμα για τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων – Τέρμα οι «οικιστικές πυκνώσεις»

Οικολογία

Φόρμουλα για τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων. Οι βασικοί άξονες του νέου σχεδιασμού για τις «οικιστικές πυκνώσεις»

Στην κατάργηση της έννοιας των «οικιστικών πυκνώσεων» προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ετσι, στις περιοχές όπου υπάρχουν δασικά αυθαίρετα – και είχαν εξαιρεθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών – θα γίνει κανονικά η ανάρτηση και θα ακολουθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», από το υπουργείο αναζητείται μια φόρμουλα προκειμένου τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» να ενταχθούν – υπό προϋποθέσεις – σε ειδικές ρυθμίσεις. Με τα έως τώρα στοιχεία, η σκέψη είναι οι ρυθμίσεις να κινούνται στο πνεύμα αυτών που προβλέπονται από τον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Το θέμα αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα που έχουν κτίσματα (ο αριθμός τους εκτιμάται ότι είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο) σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνεται (με μια σειρά από άλλα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η Ψηφιακή Τράπεζα Γης) σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Αυτή τη στιγμή μπαίνουν οι τελικές πινελιές στον νέο σχεδιασμό σε μια προσπάθεια να είναι συμβατός με τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκρινε ως αντισυνταγματική διάταξη νόμου με την οποία εξαιρούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί «οικιστικές πυκνώσεις».

Οπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται πλέον κανονικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε αυτές τις περιοχές αλλά και η υποβολή των αντιρρήσεων – με βάση τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Επιστρέφονται πρόστιμα

Στην περίπτωση αυτή (δηλαδή της υποβολής αντιρρήσεων) ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει πως αν η αίτηση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος χάρτη γίνει δεκτή, τα ποσά που τυχόν έχουν καταβληθεί ως δόσεις για την εξόφληση του ενιαίου δασικού προστίμου επιστρέφονται.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται η σύνταξη τεχνοοικονομικής μελέτης για τις εκτάσεις που έχουν χάσει εξαιτίας της δόμησης τον δασικό τους χαρακτήρα και η υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση του δασικού ισοζυγίου. Από την ίδια μελέτη θα καθοριστούν και τα κριτήρια για την εξαίρεση από την κατεδάφιση αλλά και την αναστολή έκδοσης διοικητικών μέτρων γι’ αυτά τα κτίσματα και τις κατασκευές που τα συνοδεύουν.

Οι εξαιρέσεις

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαιρεί τα κτίρια που βρίσκονται σε Εθνικούς Δρυμούς, Υγροτόπους, αλλά και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Επίσης δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου τα κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (με βάση σχετικό νόμο του ‘79) αλλά και σε περιοχές με ρέματα που έχουν οριοθετεί και βρίσκονται εντός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου.

Επιπλέον προβλέπεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να καθορίζονται – με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος – οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου (που αναμένεται να ψηφιστεί).

Μετά την έγκριση των οικονομοτεχνικών μελετών, με Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδίδεται με κοινή πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, θα καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής των κτιρίων, ο χρόνος εξαίρεσης από την κατεδάφιση των κατασκευών που ανεγέρθηκαν πριν και μετά την 11η Ιουνίου 1975 και μέχρι την 28η Ιουλίου 2011, τα μέσα απόδειξης του χρόνου ανέγερσης και ο φορέας διαχείρισης και ελέγχου των αποδεικτικών στοιχείων.

Πηγή: newpost.gr

Tagged