Μητσοτάκης: Πρέπει να πείσουμε και τους δύσπιστους και όλους όσους διστάζουν, να εμβολιαστούν – τα νέα στοιχεία

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

«Να εμβολιαστείτε όλοι», ήταν η προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» σήμερα το πρωί, αμέσως μετά την τελετή κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Δράμας για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο όπου ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Δράμας ανάμεσά τους και αρκετοί νέοι. Τους χαιρέτισε, τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους όπου τους παρότρυνε με έμφαση “να εμβολιαστείτε όλοι”. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Στρατιωτική Λέσχη.

«Καθώς η ύφεση της πανδημίας στη χώρα συνεχίζεται, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

 «Τα στοιχεία καταδεικνύουν και οι επιστήμονες προειδοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργούν σαν αναμεταδότες του ιού γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο κίνδυνο για την κοινότητα. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλουν τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα είναι το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», τόνισε η κ. Πελώνη.

Με αναφορά σε χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε και σήμερα ακόμα να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευθούν μέσα από το εμβόλιο».

Επεσήμανε ακόμη – συνεχίζοντας την αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού- ότι «πρέπει να πείσουμε όσους παραμένουν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό ότι αυτό δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δική τους και των οικογενειών τους.

Για την επίτευξη του τείχους ανοσίας το συντομότερο δυνατόν και υιοθετώντας τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που πρότεινε σπονδυλωτά μέτρα, η κυβέρνηση ακολουθεί μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη την κάρτα ελευθερίας, μια επιβράβευση και ταυτόχρονα ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18-25 ετών, να εμβολιαστούν».

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «ήδη μάλιστα υπήρξαν επιχειρήσεις που συντάχθηκαν με αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας στους νέους, αντίστοιχες παροχές στο πλαίσιο της δικής τους δραστηριότητας.

Ο πρωθυπουργός επικρότησε το παράδειγμά τους και ενθαρρύνει περισσότερες επιχειρήσεις να δράσουν ανάλογα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «την Τρίτη ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που αφορά το νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και την σταδιακή αποκατάσταση της ελευθερίας των εμβολιασμένων πολιτών.

«Όλη η προσπάθεια έγκειται στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού, προκειμένου να χτίσουμε το ταχύτερο δυνατόν το τείχος ανοσίας, που αποτελεί τη μόνη ασπίδα απέναντι στον ιό και το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Τόνισε, δε πως βάσει των στοιχείων, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι, ενώ συμπλήρωσε πως «όλοι θέλουμε την επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και να αποφύγουμε μέτρα ευρείας κλίμακας, κάτι, που εξαρτάται από όλους εμάς».

Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να χτιστεί ένα ικανοποιητικό ασφαλές τείχος ανοσίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «το γοργόν και χάριν έχει». Η κ. Πελώνη αφού υπενθύμισε πως αυτή τη στιγμή όλα τα εμβόλια είναι προσβάσιμα σε όλον τον πληθυσμό, αλλά και ότι προς ώρας το 44% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο επεσήμανε: «Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, πρέπει να πείσουμε και τους δύσπιστους, και όλους όσοι διστάζουν. Εκεί στρέφεται η προσπάθεια μας και τα μέτρα ενθάρρυνσης, που έχουμε εξαγγείλει, αλλά και οι περισσότερες ελευθερίες, που δίνουμε στους εμβολιασμένους».

Σε ερώτηση για τη συζήτηση, που έχει ανοίξει για τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως «επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα να εκκινήσει άμεσα η συγκεκριμένη διαδικασία, εφ όσον ανάψει το πράσινο φως η επιστημονική επιτροπή» και προσέθεσε ότι «αναμένουμε την επίσημη απόφαση των επιστημόνων». Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει αντίφαση στην πραγματικότητα πως εργαζόμενοι σε αμιγείς επιχειρήσεις εστίασης πιθανώς να μην έχουν εμβολιαστεί, η Αριστοτελία Πελώνη διευκρίνισε πως το πλαίσιο αφορά σε κανόνες δημόσιας υγείας υπηρεσιών ψυχαγωγίας, που πρόκειται για μη ουσιώδεις δραστηριότητες. «Ο πελάτης είναι πελάτης και ο εργαζόμενος δεν βρίσκεται εκεί για την διασκέδαση του, προφανώς για τον τελευταίο πρόκειται για ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης. Κάθε επιχείρηση έχει την ευθύνη να λαμβάνει όλα τα μέτρα προφύλαξης και οι εργαζόμενοι την υποχρέωση να φορούν μάσκες», δήλωσε σχετικώς η κυβερνητική εκπρόσωπος. Μάλιστα, η κ. Πελώνη εξέφρασε την ελπίδα να προσαρμοστούν όλοι και οι επιχειρήσεις να συμβάλλουν και αυτές από την πλευρά τους στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. «Οι αμιγείς χώροι έχουν μεγαλύτερες πληρότητες και είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο, αυτό είναι δική τους επιλογή», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τέλος, σε ερώτηση για το πότε η κυβέρνηση θα ανοίξει επισήμως τη συζήτηση περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορά, η Αριστοτελία Πελώνη απήντησε πως αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

—————

Β. Κικίλιας – Μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού

Με το κοινό μήνυμα «εμβόλια, εμβόλια, εμβόλια», ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προέτρεψαν τους πολίτες της Κρήτης και του Ρεθύμνου να εμβολιαστούν. Ο κ. Κικίλιας συμμετείχε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου με τους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, προκειμένου να στείλει το μήνυμα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού. Επανέλαβε δε την ανάγκη η Κρήτη να πρωτοπορήσει στον εμβολιασμό, όπως κάνει και σε κάθε τομέα.

«Περιοδεύουμε εν μέσω τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, για να στηρίξουμε τον εμβολιασμό, να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει όλη η ελληνική κοινωνία μαζί. Να θωρακιστεί, δηλαδή, υγειονομικά και με αυτό τον τρόπο να έχουμε το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα στην οικονομία μας, τον τουρισμό την κοινωνική μας ζωή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας ο οποίος ευχαρίστησε φορείς, αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες που -όπως τόνισε- «…είναι μαζί μας και θέλω να πω ότι η Κρήτη είναι μπροστά είναι πρωτοπόρος σε όλα και πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό. Δίνουμε τη δυνατότητα πλέον σε δημοτικούς άρχοντες να συντάξουν λίστες είτε από χωριά είτε από κοινότητες είτε από απομακρυσμένους δήμους και εμείς θα πάμε με κινητές ομάδες του υπουργείου υγείας και εκεί θα εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας μιας και θέλουμε να τους διευκολύνουμε. Στόχος μας να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμένων και ειδικά των νέων ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, υπάρχει ο κίνδυνος των μεταλλάξεων. «Η πανδημία είναι τεράστιος κίνδυνος μπορεί να εξελιχθεί όπως εξελίσσεται σε άλλες χώρες και αποτελεί τεράστιο κίνδυνο. Οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η Κρήτη και το Ρέθυμνο έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε ότι αφορά τον τουρισμό ο οποίος μπορεί να κρατήσει μέχρι και το φθινόπωρο ακόμα μέχρι και Νοέμβρη. Η Κρήτη είναι μία ευλογημένη περιοχή το Ρέθυμνο με τις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες προσφέρουν μία πολύ μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες και στους τουρίστες και στους Έλληνες που έρχονται εδώ οπότε το δικό μας καθήκον είναι να αυξήσουμε αυτές τις πιθανότητες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος εν μέσω της πανδημίας», εξήγησε.

Επανέλαβε πολλές φορές ότι το σύνθημα είναι: «εμβόλια εμβόλια και ξανά εμβόλια για όλους». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ξεκινάει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και των κατάκοιτων με κατ’ οίκον επισκέψεις για το εμβόλιο johnson & johnson. Ιδιώτες ιατροί καλούνται να συμμετέχουν και να μπουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες για την αποζημίωση την οποία θα λάβουν, ώστε να εμβολιάσουν τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Αυτή είναι η δουλειά μας η αποστολή μας για την υπηρεσία του Πολίτη. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκινάει από την Κρήτη στις 6 Ιουλίου από συγκεκριμένα χωριά και κοινότητες που ήδη έχουν εγκριθεί και θα πάμε πρώτα εκεί. Ξεκινάμε από την Κρήτη, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν με βάση τις λίστες που θα συντάξουν οι δήμοι. Εκεί θα πάνε οι κινητές μονάδες του υπουργείου υγείας και θα εμβολιάσουν τους πολίτες».

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου και τις Κρήτης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης και στις κλινικές covid και στις ΜΕΘ και διαπιστώνουμε ότι η νόσος μειώνεται. Από την άλλη, πράγματι, λόγω της αύξησης της κινητικότητας των νέων, λόγω του καλοκαιριού, έχουμε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κρούσματα. Το γνωρίζαμε, διότι έχει να κάνει με τις διακοπές των νέων, όπως συνέβαινε και πέρυσι το καλοκαίρι. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό προσέχουμε… φοράμε μάσκες εκεί που υπάρχει συνωστισμός αυξάνουμε το ποσοστό των εμβολιασμών δημιουργούμε προϋποθέσεις για την προστασία της κοινωνίας». Αυτός είναι ο στόχος τόνισε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι ως υπουργείο και κυβέρνηση «…δεν ζητάμε από τους συμπολίτες μας να κλειστούν μέσα στα σπίτια τους αυτό δεν γίνεται. Εμείς προτείνουμε με το όπλο που έδωσε η επιστήμη τον εμβολιασμό να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνία τους πολίτες ακόμα και αυτούς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπάρχουν ορεινές περιοχές και χωριά στην Κρήτη κοινότητες σε απομακρυσμένες περιοχές που ενδεχομένως κάποιοι συμπολίτες μας θέλουν εμβολιαστούν εδώ είμαστε λοιπόν».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει πλέον πάνω από 100.000 την ημέρα «τρία εκατομμύρια δηλαδή εμβολιασμούς το μήνα κατά πολύ μεγαλύτερο από το πρόγραμμα που είχαμε πει ότι θα κάνουμε». Μιλώντας ανθρώπινα, όπως είπε, «…θέλουμε να προστατέψουμε τα πάντα. Το τουριστικό μας προϊόν το οποίο στην Κρήτη το ΑΕΠ της είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αφού βασίζεται στον τουρισμό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό και τις δραστηριότητες αυτές πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες υγείας την προστασία της κοινωνίας των οικογενειών τους των τουριστών των συναδέλφων τους. Είναι εύλογο ζητάμε να επικρατήσει κοινή λογική και να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν», ανέφερε.

——————–

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό για να κρύψει την αποτυχία του»

«Μέσα στον πανικό της για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει να επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό των πολιτών», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «για ακόμη μία φορά φορτώνει την αποτυχία της στις πλάτες των πολιτών και της κοινωνίας», σημειώνοντας ότι «η ακραία διχαστική δήλωση του κ. Σκέρτσου είναι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ειδικότερα ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διχάσει την ελληνική κοινωνία για να κρύψει τις τραγικές του αστοχίες:

 1. Ότι στη μέση του καλοκαιριού το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων είναι κάτω του 40%, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν 70% ως τον Ιούνιο.
 2. Ότι ενώ όλος ο πλανήτης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη ‘Δέλτα’, στην Ελλάδα μας λένε να πετάξουμε τις μάσκες και επιμένουν σε αντιφατικά μηνύματα εφησυχασμού.
 3. Ότι εδώ και μήνες έστελνε μηνύματα εφησυχασμού δίνοντας ψεύτικη εικόνα με δημιουργική λογιστική και παραπλανητικούς αριθμούς εμβολιασμών, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εικονικό success story.
 4. Ότι σκόρπισε δεκάδες εκατομμύρια δήθεν σε καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, αλλά στην ουσία οικονομικού εκβιασμού Μέσων Ενημέρωσης για να αποθεώνουν τον ίδιο.
 5. Ότι με τις παλινωδίες για το AstraZeneca και την χυδαία προσπάθεια εξαγοράς των νέων με πρόσχημα το εμβόλιο, καλλιέργησε μόνος του αμφιβολίες στους πολίτες και έδωσε τροφή στους αντιεμβολιαστές.
 6. Ότι δεν έχει σχέδιο για την επανεκκίνηση της εστίασης και πετάει το μπαλάκι στους καταστηματάρχες και τους απειλεί.
 7. Ότι επτά μήνες μετά την έλευση του εμβολίου, ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα εμβολιασμού των πολιτών με κινητικά προβλήματα.
 8. Ότι ενάμισι χρόνο μετά την πανδημία, αντί να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα, απαραίτητος όρος για την επιτάχυνση του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση της πανδημίας, σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες «να αγνοήσουν την ακατανόητη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να διχάζει ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους». «Τους καλούμε να εμβολιαστούν όχι υπό τους ανόητους εκβιασμούς ούτε για τα εξίσου ανόητα κίνητρα, αλλά γιατί το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η ίδια τους η ζωή», υπογραμμίζει.

—————-

Α. Σκέρτσος: Μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από Covid-19

Πρόσκληση προς τους ανεμβολίαστους να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι, απευθύνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος, με δήλωση – ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. ‘Αλλωστε, προσθέτει, τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη». Παράλληλα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, τώρα έχει έρθει η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα, παραθέτει όμως ένα ακόμη επιχείρημα στην πρόσκλησή του προς τους ανεμβολίαστους: ότι «μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του».

Αναλυτικά, «έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος, «αξίζει τον κόπο να δούμε που έχουμε φτάσει έως σήμερα και τι πρέπει να γίνει το επόμενο δίμηνο:

4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.

3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο Α. Σκέρτσος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το our world in data, χάρη στην άρτια οργανωμένη επιχείρηση ελευθερία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, από τους 4,84 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Συνεπώς τα εμβόλια λειτουργούν και πετυχαίνουν να προσφέρουν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο, αόρατο εχθρό» συνεχίζει.

«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος» αναφέρει ο κ. Σκέρτσος και επαναλαμβάνει: «Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει».

Και καταλήγει στη δήλωση – ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: «Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο και ας εμβολιαστούν το νωρίτερο δυνατόν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό. Τώρα έχει έρθει η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, της εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα».

—————

Έως 85% η χωρητικότητα στους κλειστούς χώρους για τους εμβολιασμένους

Το κυβερνητικό σχέδιο για διαβάθμιση στους χώρους ψυχαγωγίας κ.λ.π. ανέπτυξε, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και έστειλε το μήνυμα, «η κοινωνία, όπως και η οικονομία, δεν μπορεί να στέκεται πίσω, όταν αυτή την ώρα είναι καθολικό το αγαθό του εμβολιασμού». Κατηγορηματική ήταν την ίδια στιγμή η δέσμευσή του ότι θα προστατευθούν απολύτως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, όπως σημείωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας, υπηρετεί ένα τριπλό στόχο:

«1. Να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Ο εμβολιασμός είναι το “διαβατήριο” υγείας για την πατρίδα και η ασπίδα απέναντι στον ιό.

 1. Να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου, δυνητικά, μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού.
 2. Να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών εκείνων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις να έχουν πίσω την προσωπική – κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, εξήγησε ο Γ. Γεραπετρίτης, υιοθετεί τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η οποία πρότεινε τη λήψη τριών σπονδυλωτών πυλώνων μέτρων που αφορούν στο ζήτημα αυτό.

 • Ο πρώτος πυλώνας μέτρων αφορά «την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα, δηλαδή την πειθώ. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη μια σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα κλιμακωθεί έτσι ώστε να απευθύνεται σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη είναι ακόμη μικρή».
 • Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί «τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους. Πρόκειται για τις κινήσεις εκείνων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί τη σημερινή δέσμη μέτρων».
 • Ο τρίτος πυλώνας συνιστά «την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες δηλαδή σε απολύτως αναγκαία πεδία έτσι ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από τη διασπορά του ιού, όπως είναι τα υγειονομικά κέντρα και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».

Τα μέτρα διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα

Αναλυτικά, κυβέρνηση αποφασίζει «την καθιέρωση διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα) αλλά και ανοιχτούς χώρους με υψηλό συγχρωτισμό (γήπεδα, μεγάλα κέντρα διασκέδασης), όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι.

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο», με τη διευκρίνιση ότι εμβολιασμένοι νοούνται εκείνοι που έχουν κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία ή τη μοναδική δόση.

Ενώ «στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν ήδη κάνει τεστ, rapid ή μοριακό, και κατά τούτο υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι «κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή, ουσιαστικά εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και το λοιπό πληθυσμό. Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μια κεντρική πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα υφίσταται ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «η διαβάθμιση για τους μεν αμιγείς χώρους, από 75% ως 85% της συνολικής χωρητικότητας, για δε τους μεικτούς χώρους από 25% ως 75% της πληρότητας. Η διαβάθμιση εξαρτάται», εξειδίκευσε, «από το χώρο και πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται, και βεβαίως αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας της συνάθροισης. Κατά περίπτωση στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να φορούν μάσκες οι πελάτες, (αντιθέτως) είναι προφανές ότι στους μεικτούς χώρους θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση».

Ταυτοχρόνως διεμήνυσε ότι «θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και οι έλεγχοι που θα διεξάγονται από την Πολιτεία. Οι έλεγχοι θα αφορούν για τους μεν αμιγείς χώρους, την τήρηση των όρων, δηλαδή να προσέρχονται όλοι οι πελάτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης, για τους δε μεικτούς χώρους ότι υπάρχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο που θα εισαχθεί, δηλαδή το αρνητικό τεστ». Ο έλεγχος θα γίνεται από «μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, που θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που θα δηλώνεται και το οποίο θα βρίσκεται στα καταστήματα αυτά».

Όπως ανακοίνωσε εξάλλου ο υπουργός, «οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης, όπως είναι τα γήπεδα, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Ειδικώς οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου, και από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή, θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι».

Εν κατακλείδι, «όλα θα γίνουν με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων και, βεβαίως, στα δικαιώματα όλων των πολιτών. Είναι, από την άλλη, αυτονόητο ότι θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί, οι οποίοι υφίστανται σήμερα ιδιαιτέρως για τους πολίτες εκείνους που έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν οικειοθελώς. Υπάρχει μια μεγάλη αδήριτη ανάγκη να χτίσουμε το προβλεπόμενο τείχος ανοσίας και να ανακτήσουμε πλήρως τις ελευθερίες μας», υπογράμμισε κλείνοντας στην εισήγησή του ο υπουργός Επικρατείας.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι με μέτρα που ανακοινώνονται, «όχι μόνο δεν διχάζουμε την κοινωνία αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία. Είναι ένα χρέος που έχει η Πολιτεία να μεριμνά έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων. Και νομίζω ότι κανείς σε αυτήν την αίθουσα και αυτή τη χώρα δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η υγεία είναι υπεράνω της δευτερογενούς δραστηριότητας της ψυχαγωγίας. Εδώ συζητούμε μόνο για μερικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, εντός εσωτερικού χώρου και σε εξωτερικό χώρο πολύ μεγάλης κλίμακας. Δεν ομιλούμε για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους. Καφέ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης λειτουργούν σήμερα, για όλους αδιαβαθμήτως».

Εξάλλου, συνέχισε, «η ελευθερία δεν αφορά μόνο το άτομο, αφορά και το κοινωνικό σύνολο, και συνιστά απόλυτο χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης, όλοι να στεκόμαστε απέναντι σε αυτό το αγαθό με περίσκεψη και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στα πράγματα».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο υπουργός υπογράμμισε και από αυτό το βήμα την αξία του εμβολιασμού: «πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος για να αποκαταστήσουμε στο σύνολό της την ελευθερία των πολιτών. Και συνιστά μια δίκαιη ανταμοιβή για εκείνους οι οποίοι αυτήν τη στιγμή έχουν προσέλθει οικειοθελώς να εμβολιαστούν. Η κοινωνία, όπως και η οικονομία, δεν μπορεί να στέκεται πίσω όταν αυτή την ώρα είναι καθολικό το αγαθό του εμβολιασμού. Δίδεται καθολικά η δυνατότητα σε όλον τον ενήλικο πληθυσμό να εμβολιαστεί. Δεν μπορούμε τους εμβολιασμένους να τους κρατάμε πίσω από οποιεσδήποτε δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα εκ του γεγονότος ότι υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας διασποράς».

Επαναλαμβάνοντας δε, ότι «δεν αποτελεί επιλογή της Πολιτείας αν ένας χώρος θα είναι αμιγής ή μεικτός, εξαιρουμένων των γηπέδων, αλλά επιλογή του επιχειρηματία», διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση όλων των ατομικών ελευθεριών: ειδικά για τα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων ήδη βρισκόμαστε σε συνέργεια με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, συνταγματική ανεξάρτητη αρχή», ανακοίνωσε επίσης. Και ειδικότερα, «η ψηφιακή εφαρμογή θα ελέγχει την ακεραιότητα του πιστοποιητικού, δεν θα κρατά κανένα απολύτως αρχείο, θα είναι στην πραγματικότητα ένας πιστοποιητής για τη γνησιότητα της προσκομιζόμενης βεβαίωσης και ως εκεί. Κανένα απολύτως ζήτημα ατομικής ελευθερίας δεν τίθεται», τόνισε με έμφαση.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «είναι ένα απολύτως ισόρροπο μείγμα, είναι ένα σχέδιο που έχει δουλευθεί στην απόλυτη λεπτομέρειά του από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Προεδρία της Κυβέρνησης. Διασφαλίζει απολύτως όλα τα δεδομένα». Ενώ κλείνοντας αποκάλυψε ότι «το συνολικό σχέδιο έχει τεθεί υπ’ όψιν και της επιτροπής των επιδημιολόγων σε κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή εμβολιασμών και την επιτροπή βιοηθικής/τεχνοηθικής». Στο σημείο αυτό δε, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την επιτροπή βιοηθικής και την πρόεδρό της, την καθηγήτρια κυρία Βαγενά για την «εξαιρετικά εμπεριστατωμένη μελέτη που βοήθησε πολύ στο να πάρουμε αποφάσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής ζωής των πολιτών».

——————–

Αδ. Γεωργιάδης: Αμιγείς και μεικτοί χώροι στη διασκέδαση από 15 Ιουλίου

«Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη, κατά τη διάρκεια της οποίας γνωστοποιήθηκε ότι από 15 Ιουλίου, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, οι χώροι της εστίασης αλλά και όσοι χώροι φιλοξενούν θεάματα όπως ψυχαγωγία και αθλήματα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

 • Στους αμιγείς χώρους. Δηλαδή σε χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
 • στους μεικτούς χώρους. Δηλαδή, στους χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία ως αμιγείς ή ως μικτοί, από τις 15 Ιουλίου, στην ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

 • Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
 • Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
 • Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
 • Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
 • Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι αμιγείς ή μεικτοί

Όσοι χώροι θα δηλωθούν ως αμιγείς θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας ενώ όσοι χώροι θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.

Για τους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) οι χώροι που θα δηλωθούν αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

 • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας και οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους και η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα, η λειτουργία τους ξεκινάει από 15 Ιουλίου και επειδή στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρξει μείξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων θα αποτελούν μόνο αμιγείς χώρους, με πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Πηγή: gr.euronews.com

Μοιραστείτε το:
Tagged