Ο Γ.Πατούλης, η Θηβών των 5+5,5+2,5 εκατ. ευρώ, οι διαφημιστικές πινακίδες και τα πεζοδρόμια κίνδυνος-θάνατος

Αττική Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Ο κος Γιώργος Πατούλης, είναι ως γνωστός  από την 1η Σεπτεμβρίου ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής. Πολυσχιδής και κυρίως άκρα επικοινωνιακός φωτογραφίζεται όπου το θέμα είναι «πιασάρικο», ενώ δηλώνει ότι οι παρανομούντες θα πάνε φυλακή και ότι δεν «εκβιάζεται» η διοίκησή του από κανένα.

Το πρόβλημα είναι ότι η έδρα της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας ή μάλλον στην ποιο ακριβή συνοικία της, το Ψυχικό, μακριά από τη Δυτική Αθήνα, την οποία ο κος Πατούλης επισκέπτεται όταν υπάρχει κάποια ιδιαίτερα λαμπρή εκδήλωση προκειμένου να φωτογραφηθεί.

Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα μπορούσε να αποκτήσει την γνώση ότι χρήματα της Περιφέρειας «πέφτουν» στην Δυτική Αθήνα, αλλά ως συνήθως δεν πιάνουν τόπο και κυρίως δεν συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ασφάλειας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Τρανό παράδειγμα η Λεωφόρος Θηβών, που εξουσιάζεται ως διαδημοτική οδός από την Περιφέρεια Αττικής και η οποία διασχίζει όλη την Δυτική Αθήνα, ξεκινώντας από τον Πειραιά και καταλήγοντας στην συμβολή Πετρούπολης και Ιλίου.

Μικρή σημασία έχει ότι τα χρήματα για την υποτιθέμενη αναμόρφωσή της  τα ενέκρινε η δική του Διοίκηση κι αυτό γιατί το «κράτος», όπως λένε οι επαϊόντες έχει συνέχεια.

Ας τα δούμε, όμως με την σειρά….

Το 2010, η Περιφέρεια Αττικής, επί διοίκησης Γιάννη Σγουρού, χρηματοδότησε με 2,5 εκατ. ευρώ την ανάπλαση της Λεωφόρου Θηβών, από την διασταύρωση της Λεωφ. Αθηνών μέχρι  το δημοτικό κοιμητήριο Ιλίου, με εκτελεστή-διαχειριστή του έργου τον Δήμο Περιστερίου.

Το 2013-14 η Περιφέρεια Αττικής, πάλι επί διοίκησης Γιάννη Σγουρού, χρηματοδότησε με 5,5 εκατ. ευρώ, την βιοκληματική αυτή την φορά ανάπλαση της Λεωφόρου Θηβών, από την διασταύρωση της Πέτρου Ράλλη έως ην διασταύρωση της Λεωφ. Αθηνών.

Και στα δύο αυτά έργα, προβλέπονταν η οδόστρωση με νέο ασφαλτοτάπητα και η  ανάπλαση – κατασκευή των πεζοδρομίων και του κεντρικού διαζώματος  της Λεωφόρου, με ταυτόχρονη δενδροφύτευσή τους, όπου αυτό ήταν τεχνικά επιτρεπτό.

Το 2018 με εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, η εκ νέου ανάπλαση-αντικατάσταση, με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ, του οδοστρώματος της Λεωφόρου στο Τμήμα που διέρχεται από τον Δήμο Περιστερίου, με παράλληλη-ταυτόχρονη ανανάπλαση του κεντρικού διαζώματος, μεταξύ της της Λεωφ. Αθηνών και της οδού Τζών Κένεντι, με εκτελεστή-διαχειριστή του έργου πάλι τον Δήμο Περιστερίου. Μικρή λεπτομέρεια, στο έργο περιλαμβάνοντας και η αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως από την διασταύρωσή της με την Λεωφ. Θηβών και έως την Πλατεία Μπουρναζίου. Το έργο τελικά ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες.

Περιέργως, οι μελετητές του τελευταίου έργου, δεν περιέλαβαν σ’ αυτό την ανακατασκευή των κατεστραμμένων ή ακόμη και παραποιημένων πεζοδρομίων, που όπως προαναφέρθηκε είχαν ανακατασκευασθεί ολοκληρωτικά και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές μόλις 8 χρόνια πριν.

Αποτέλεσμα σε μία Λεωφόρο με μεγάλο φόρτο κυκλοφορίας, τα πεζοδρόμιά της σε πολλά σημεία της να έχουν εξαφανισθεί με ράμπες αυτοκινήτων για επαγγελματική χρήση, με συνέπεια οι εποχούμενοι πεζοί να υποχρεώνονται να περπατούν στο οδόστρωμα, με ότι κι αν αυτό σημαίνει για τους κινδύνους στους οποίους εκτείθονται. Απότοκος αυτών των υπαρκτών πλέον επικίνδυνων συνθηκών είναι και ο θάνατος νεαρής γυναίκας που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, όταν υποχρεώθηκε να περπατήσει στο οδόστρωμα της Λεωφόρου γιατί το πεζοδρόμιο είχε εξαφανισθεί από σταθμευμένα πάνω σ’ αυτό οχήματα.

Σε άλλο σημείο της Λεωφόρου και σε σημείο που έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα, ακόμη και με θανάτους, ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται επιχειρηματικά ακίνητο προχώρησε μόνος του στην ανακατασκευή του πεζοδρομίου εμπρός από την επιχείρησή του, μειώνοντας το ύψος του στα 5 μόλις εκατοστά του μέτρου, προκειμένου να είναι εύκολη η στάθμευση πάνω σ’ αυτό των οχημάτων της πελατείας του, υποχρεώνοντας και σ’ αυτό το σημείο τους επζούς να κατέρχονται υποχρεωτικά στο οδόστρωμα, παρά την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σημείου.

Το χειρότερο δε όλων, είναι ότι καμία υπηρεσία, από την Περιφέρεια Αττικής που είνια καθ’ ύλη αρμόδια και έχει την απόλυτη ευθύνη για την σωστή κατάσταση της Λεωφόρου, τον Δήμο Περιστερίου και την Τροχαία, δεν συγκινείται, παρότι είναι σε απόλυτο βαθμό εμφανές ότι υπάρχουν σαφείς παραβιάσεις του νόμου.

Πιθανόν αυτό να συμβεί, όταν συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα, οπότε κάτω από την δαμόκλεια σπάθη του Εισαγγελέα θα τρέχουν να επιρρίψουν τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, ακόμη και στα τυχόν θύματα που δεν έλαβαν τα ίδια υπόψη τους την επικινδυνότητα του δρόμου και δεν το κατάγγειλαν πριν «πεθάνουν»…

Σε ότι αφορά τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στις δύο πλευρές της Λεωφόρου, αρκεί μία απλή περιήγηση σ’ αυτή για να καταγράψει κάποιος τις εκατοντάδες που υπάρχουν. Μόνο η Διεύθυνση Τροχαίας Περιστερίου (τότε Διεύθυνση Τροχαίας Αιγάλεω) έχει καταγράψει σε μικρό τμήμα της Θηβών που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Περιστερίου, περισσότερες από 1400 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, που συνεχίζουν να παραμένουν, ενώ διαρκώς προστείθονται νέες. Δυστυχώς βέβαια για τον κο Πατούλη, η περιοχή ούτε κατοικείται, ούτε αποτελεί περιοχή κυκλοφορίας των celebrites με τους οποίους ο ίδιος ο συναναστρέφεται και συγχρωτίζεται πολιτικά ώστε να αγωνισθεί για την ασφάλεια τους και την προστασία της ποιότητας ζωής τους.

Τέλος, ένα εκτός νόμου φαινόμενο που έχει αρχίσει να φουντώνει σταδιακά στην συγκεκριμένη Λεωφόρο και δυστυχώς σύμφωνα με τις ενδείξεις επεκτείνεται και σε άλλα σημεία της πόλης του Περιστερίου, είναι ανεξέλεγκτη λειτουργία επιχειρήσεων με βαρειάς μορφής ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως συνεργεία αμαξωμάτων, βαφεία, κλπ, χωρίς τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις προστασίας του περιβάλλοντος (φίλτρα,απορροφητήρες κλειστού τύπου, κλπ.) με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή επιχείρησης αυτής της κατηγορίας που λειτουργεί επί της Λεωφόρου Θηβών με τα συνεργεία Αμαξοποιίας και Βαφείου αυτοκινήτου στην πρασιά του κτιρίου.

Για τις καθ’ ύλη αρμόδιες Διευθύνσεις Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος και Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, όπως και τις αντίστοιχες του Δήμου Περιστερίου (Πολεοδομία, κλπ) ούτε λόγος να γίενται. Απλώς κοιμούνται τον «ύπνο του δίκαιου υπαλλήλου» που δεν θέλει με κανένα τρόπο να πληγώσει τους πολίτες… Τόσο καλά και συνειδητά…

Είπαμε… καλές είναι οι δράσεις υπέρ των πολιτών, αλλά πρέπει πάντα να βγαίνουν καλές και πιασάρικες επικοινωνιακά φωτογραφίες…

Έτσι δεν είναι κε Πατούλη… χώρια που είστε και γιατρός πρόεδρος του ΠΙΣ…

«Διογένης ο Κρατών και τον Φανόν»

Μοιραστείτε το:
Tagged