Προανακριτική Νοβάρτις: Χωρίς κουκούλα θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Άγρια σύγκρουση – Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Τους προστατευόμενους μάρτυρες καλεί η προκαταρκτική – Απορρίφθηκε το αίτημα ΚΙΝΑΛ για Τουλουπάκη. Στο στόχαστρο η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο σε δύο επίπεδα. Ανοιχτό εάν η Τουλουπάκη προσέλθει στην Προανακριτική. Πέφτουν οι μάσκες για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis αυτοπροσώπως και χωρίς αλλοίωση χαρακτηριστικών αποφάσισαν τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κατά πληροφορίες, δικαιολογώντας τη στάση της επιτροπής, ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούγας φέρεται να υποστήριξε πως «ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο ,όχι από τους βουλευτές». Συνεχίζοντας, ο κ. Μπούγας φέρεται να υποστήριξε: «Έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση από εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετρά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται τον νόμο».

Η στάση των κομμάτων

Όπως διέρρευσε το Κίνημα Αλλαγής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Προανακριτικής, ο Θάνος Πλεύρης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να απορριφθούν οι ενστάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για τον τρόπο εξέτασής τους και να προχωρήσει η εξέταση χωρίς να είναι καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. «Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση», φέρεται να υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

Κατά τις ίδιες πηγές, απαντώντας, ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επεσήμανε πως «δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Β. Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής, φέρεται να υποστήριξε πως «σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό».

Κατά πληροφορίες δε που διέρρευσε η Νέα Δημοκρατία, υπέρ του να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς προστατευτικά, τάχθηκε και το ΚΚΕ, με τον κ. Καραθανασόπουλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζει: «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που η ΝΔ που ψήφισε το νόμο ζητά να εξετασθούν δια ζώσης οι μάρτυρες και ο ΣΥΡΙΖΑ που το καταψήφιζε φώναζε και κραύγαζε υπερασπίζεται με σθένος τον νόμο της κουκούλας. Έιμαστε κατά του νόμου και της διαδικασίας, όσοι λένε αλήθεια δεν χρειάζονται κουκούλα. Δεν συμμετέχουμε χωρίς η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων να είναι με ονόματα και δια ζώσης».

Ίδια στάση φέρεται να κράτησε και η Ελληνική Λύση.

Παναγιώτης Τζαννετάτος

Πηγή: newpost.gr

 

Μοιραστείτε το:
Tagged