Προανακριτική Novartis: Οι «κουκουλοφόροι μάρτυρες», η κα Τουλουπάκη, το ξεχασμένο έγγραφο και ο κος Παππαγγελόπουλος

Δικαιοσύνη

Επιστολή από «Σαράφη» και «Κελέση» στο τμήμα προστασίας μαρτύρων

Λίγο πριν από την προγραμματισμένη εξέτασή τους στην προανακριτική της Βουλής που ερευνά τη υπόθεση της Novartis, οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» έστειλαν επιστολή στο τμήμα προστασίας μαρτύρων της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή, η οποία διαβιβάσθηκε στη Βουλή προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα, ο «Σαράφης» ζητά να καταθέσει με μέσα αλλοίωσης εικόνας και ήχου, ενώ η δε «Κελέση» να μην καταθέσει.

Ειδικότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης»  επικαλείται φόβο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας, αντίποινα και κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του ενώ υπογραμμίζει ότι στις 4/12/2019 ενώπιων του αντεισαγγελέα του Α.Π. Λάμπρου Σοφουλάκη κατέθεσε με μέτρα προστασίας και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Συνεπώς, ζητάει να εξεταστεί από την Προανακριτική με ηλεκτρονικά μέσα βάσει του άρθρου 9 παρ. 3. του ν.2928/2001.

Την ίδια ώρα, η «Αικατερίνη Κελέση» αιτείται την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρας και μάλιστα μιλά για την ευρωπαϊκή οδηγία (σ.σ. αρ. 16 – 2019/1937) περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας. Η ίδια  κοινοποιεί την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σημειώνεται πως η προανακριτική συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι. Την πόρτα της επιτροπής θα περάσει η πέμπτη κατά σειρά εισαγγελέας, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Ευγενία Κύβελου.

Η κυρία Κύβελου το 2017 είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων «αλχημείες», οι οποίες είχαν φέρει την Ελένη Τουλουπάκη στο τιμόνι της Εισαγγελία Διαφθοράς. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι δεν τηρήθηκε η ρητή αναφορά του νόμου πως ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς πρέπει να κατέχει το βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών και να έχει υπηρετήσει στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών χρονικό διάστημα ικανό να του δώσει το ελάχιστο επίπεδο εμπειρίας που χρειάζεται. Παράλληλα, προσέθεσε ότι πλέον «η συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται το πλέον επιθυμητό πεδίο επιρροής διαφόρων συμφερόντων (πολιτικών, οικονομικών και άλλων) καθιστά τον ορισμό του εισαγγελέα Διαφθοράς στη δεδομένη συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός για τη Δικαιοσύνη και επιβάλλεται η επιλογή να γίνει με τον πλέον αντικειμενικό, διαφανή και αδιάβλητο τρόπο…».

Παπαγγελόπουλος: «Διαπλεκόμενοι, επίορκοι έχουν στρατευθεί στο βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης»

Πως «Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis”, αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, με αφορμή έγγραφο που «καταχωνιάστηκε από την Ελένη Ράικου» και, όπως υποστηρίζει, αποκαλύπτει  πως «Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis».

Με δήλωσή του ο  Δημ. Παπαγγελόπουλος  αναφέρει ότι  «από δημοσιεύματα του τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κα Ράικου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν «καταστράφηκε» από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis.

Διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον τύπο έχουν στρατευθεί στο βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».

Το έγγραφο

Το συγκεκριμένο έγγραφο του FBI(;) μιλάει για μίζες σε πολιτικό πρόσωπο από το 2017, όπως αποκάλυψε με επιστολή της προς τη Βουλή η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η επιστολή εστάλη την περασμένη Τρίτη στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα.  Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Τουλουπάκη, στα γραφεία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς υπάρχει «απόρρητο έγγραφο αλλοδαπών Αρχών» (σ.σ.: προφανώς από το FBI), στο οποίο παρατίθεται η πληροφορία ότι από στέλεχος της εταιρίας Novartis Hellas κατέληξαν χρήματα σε πολιτικό πρόσωπο, του οποίου η ιδιότητα «και μόνο προσδιορίζεται στο έγγραφο αυτό». Τα χρήματα δε αυτά προήλθαν, όπως αναφέρουν οι Αρχές της τρίτης χώρας, από το «μαύρο ταμείο» της Novartis.

Το 2017

Το έγγραφο φέρεται να διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017, όταν ακόμα επικεφαλής της Εισαγγελίας ήταν η Ελένη Ράικου και σύμφωνα με νομικές πηγές προσθέτει μια πληροφορία μάλλον άγνωστη, μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό. Κι αυτό γιατί όλες οι πλευρές διατείνονταν πως την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου. Το απόρρητο αυτό έγγραφο όμως έρχεται να ανατρέψει αυτή την εκδοχή αφού κάνει λόγο για μίζα σε «μη κατονομαζόμενο πολιτικό πρόσωπο».  Το έγγραφο δεν υπάρχει στη δικογραφία γιατί όπως αναφέρεται υπάρχει ρητή απαγόρευση χρήσης του.

Γιατί εστάλη

Η κα Τουλουπάκη, όπως αναφέρει έστειλε το συγκεκριμένο έγγραφο με αφορμή δημοσιεύματα περί μη ύπαρξης ενδείξεων για εμπλοκή πολιτικού προσώπου  εκείνη την περίοδο. Μπορεί λοιπόν να μην το αναφέρει αλλά προφανώς η κα Τουλουπάκη αναφέρεται εμμέσως στην κατάθεσή της κας Ράικου στην Επιτροπή όπου υποστήριξε πως τον Φεβρουάριο του 2017 η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου την επισκέφθηκε στο γραφείο της και της ανέφερε πρώτη φορά την εκδοχή να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση. Επίσης πως ο πρώην υπουργός Δημ. Παπαγγελόπουλος της τηλεφώνησε έναν μήνα μετά κι επέμενε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, ενώ εκείνη ισχυριζόταν ότι δεν είχε καμία πληροφορία για πολιτικά πρόσωπα.

Πηγή: liberal.gr / dikastiko.gr

Tagged