Μεγαλώνει συνεχώς η «μαύρη λίστα» από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, οι οποίοι έπληξαν και τη γειτονική Συρία. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σε 33.179. Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.
ΟΗΕ: Τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία θα διπλασιαστούν
Νωρίτερα, το κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς, σημείωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού θα «διπλασιαστεί» και ότι θα αυξηθεί «ακόμα περισσότερο».
Ο κ. Γκρίφιθς πήγε το Σάββατο (11/2) στην πόλη Καχρανμάρμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News», πρόσθεσε.
Αναζητούν ένα θαύμα μέσα στα ερείπια που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί
Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε το Σάββατο (11/2) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.
Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.
«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
—————–
Η τραγωδία σε αριθμούς
- Θάνατοι: Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 33.179 νεκροί, περισσότεροι από τους 18.400 νεκρούς του σεισμού του 2011 κοντά στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
- Τραυματίες:000 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες στην Τουρκία και τη Συρία.
- Επιβίωση: Από τον πρώτο σεισμό έχουν περάσει 104 ώρες, γεγονός που ανεβάζει τις πιθανότητες επιβίωσης στο 6% περίπου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
- Επιπτώσεις: 23 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από την καταστροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
- Κτίρια:000 καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλά κατέρρευσαν λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών οικοδομικών κανόνων.
- Μετασεισμοί: 647 ακολούθησαν τους πρώτους σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.
- Βοήθεια: Περισσότερες από 40 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια και συνδρομή στην Τουρκία και τη Συρία. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει στην Τουρκία 1,5 δισ. λίρες (1,78 δισ. δολάρια) για βοήθεια και χρηματοδότηση.
- Μετακινήσεις:044 άνθρωποι έχουν φύγει αεροπορικώς ή έχουν απομακρυνθεί από το Καχραμανμάρας, μια από τις πιο σκληρά πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, σύμφωνα με την Αρχή διαχείρισης καταστροφών.
Τι προηγήθηκε…
Ε. Λέκκας για Τουρκία: Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000
Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τους καταστροφικούς σεισμούς αυτής της εβδομάδας αυξήθηκε σε 33.179, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε σε 85.242, ανακοίνωσε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της χώρας (AFAD).
#BREAKING Death toll from Monday's powerful earthquakes in southern Türkiye climbs to 18,342, says disaster agency pic.twitter.com/kKVe0KNnCC
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 10, 2023
O συνολικός αριθμός των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία ξεπερνάει ως εκ τούτου του 21.719.
Πρόσθεσε ότι 75.780 πληγέντες από τον σεισμό έχουν απομακρυνθεί από τη ζώνη του σεισμού στη νότια Τουρκία και ότι πάνω από 121.000 άτομα προσωπικό συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης.
https://twitter.com/anadoluagency/status/1623938282622156802?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1623938282622156802%7Ctwgr%5Ed87fdcab457c4df41a0195127197bf96984785d3%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.liberal.gr%2Fdiethni-themata%2Fseismos-stin-toyrkia-pano-apo-18300-oi-nekroi-1509-metaseismoi
Υπήρξαν 1.509 μετασεισμοί
Η διάσωση αρκετών επιζώντων από τα ερείπια κτιρίων στην Τουρκία αναπτέρωσε το ηθικό των συνεργείων έρευνας την Παρασκευή, τέσσερις ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους.
Το ανατριχιαστικό βίντεο του σεισμού
Αρκετοί άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια των κτιρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου ενός 10χρονου αγοριού που σώθηκε μαζί με τη μητέρα του μετά από 90 ώρες στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι.
Επίσης, στο Χατάι, ένα επτάχρονο κορίτσι ονόματι Άσια Ντονμέζ διασώθηκε μετά από 95 ώρες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Toddler, her family pulled alive from debris 96 hours after quakes in Türkiye
Sela Elbarazi, her mother, father, brother and uncle were saved in Hatay’s Antakya district https://t.co/GpWCzMttQ7 pic.twitter.com/6Qy5t0ikwz
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 10, 2023
Αχτίδα φωτός χάρισε και η είδηση της διάσωσης βρέφους μόλις δέκα ημερών, που μαζί με τη μητέρα του ήταν θαμμένο κάτω από τα συντρίμμια από τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.
Ενώ οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες ώρα με την ώρα λιγοστεύουν, η ιστορία της Γιαγκίζ Ουλάς, του νεογέννητου κοριτσιού στην επαρχία Χατάι, μοιάζει σαν θαύμα.
Τόσο η μητέρα όσο και η μικρή έμειναν θαμμένες για 90 ολόκληρες ώρες, ωστόσο κατάφεραν να βγουν ζωντανές.
Yağız Ulaş bebek sadece 10 günlük. Depremden 90 saat sonra Hatay Samandağ’da annesi ile birlikte enkazdan çıkarıldı. pic.twitter.com/7jjjEXQfiV
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) February 9, 2023
Εβδόμη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα
Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς και στις δύο χώρες ξεπέρασε τους περισσότερους από 17.000 νεκρούς του 1999, όταν ένας παρόμοια ισχυρός σεισμός έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία.
Κατατάσσεται πλέον στην έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα, μπροστά από τη δόνηση και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και πλησιάζει τους 31.000 νεκρούς από τον σεισμό στο γειτονικό Ιράν το 2003.
(VIDEO) Drone captures tragic images showing scale of earthquake devastation in Türkiye’s Hatay pic.twitter.com/9rhZe0fKqM
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 10, 2023
Περίπου το 40% των κτιρίων στην τουρκική πόλη Καχραμανμαράς, το επίκεντρο του κύριου σεισμού της Δευτέρας, έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού Πανεπιστημίου Bogazici.
Το κρύο, η πείνα και η απελπισία κατέλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι.
Σε ένα βενζινάδικο κοντά στην τουρκική πόλη Κεμαλπασά, οι άνθρωποι έψαχναν μέσα από χαρτόκουτα με δωρεά ρούχων για να ντυθούν ώστε να αντιμετωπίσουν το κρύο. Στην πόλη-λιμάνι Ισκεντερούν, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους στριμωγμένους γύρω από φωτιές στις άκρες των δρόμων και σε κατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες.
Οι αρχές λένε ότι περίπου 6.500 κτίρια στην Τουρκία κατέρρευσαν και αμέτρητα άλλα υπέστησαν ζημιές.
Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά. Στη Συρία, άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι τη Χάμα, 250 χλμ. από το επίκεντρο.
Φόβοι για «δευτερογενή καταστροφή» και χολέρα
Οι επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν “μια δευτερογενή καταστροφή”, καθώς το κρύο και το χιόνι οδηγούν σε “επιδείνωση και φρικτές συνθήκες”, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ Ρόμπερτ Χόλντεν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» που επιβιώνουν «στην ύπαιθρο, σε επιδεινούμενες και φρικτές συνθήκες».
«Έχουμε μεγάλες διαταραχές στις βασικές προμήθειες νερού, έχουμε μεγάλες διαταραχές στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά στοιχεία της ζωής», δήλωσε ο Χόλντεν.
«Διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερογενή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση όπως κάνουμε στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε ο Χόλντεν.
Η κλίμακα της πρόκλησης ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πληγείσες περιοχές τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από το κανονικό. Για παράδειγμα, η συριακή πόλη Χαλέπι προβλέπεται να έχει χαμηλές θερμοκρασίες από -3°C έως -2°C μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου είναι συνήθως 2,5°C .
Και τα χρόνια των συγκρούσεων και η οξεία ανθρωπιστική κρίση σημαίνουν ότι υπάρχουν πρόσθετες δυσκολίες στη βοήθεια των επιζώντων στη Συρία, όπου η διεθνής βοήθεια έχει αργήσει να φτάσει. Η πρώτη αυτοκινητοπομπή βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία έφτασε μόλις σήμερα.
Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι πάντα σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και σε τέτοιες φυσικές καταστροφές ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε μια αλυσίδα παράπλευρων απωλειών και προβλημάτων στη συνέχεια, όπως είναι τα προβλήματα δημόσιας υγείας.
«Φανταστείτε τώρα για ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, με τόσα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων και πιθανών επιδημιών στο άμεσο μέλλον. Μετά τις απώλειες αυτών των ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε.
«Πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως έρχονται πρώτες μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή, κάτι άλλο που παρατηρούμε επίσης είναι οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο, ακριβώς γιατί το νερό δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας», εκτίμησε ο κ. Τσακρής.
“Νομίζω ότι συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για να δούμε εξάπλωση τέτοιων λοιμώξεων και για αυτό θα πρέπει και οι διάφορες διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή και βοηθούν με κάθε τρόπο, στο να περιορίσουμε την τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές“.
Ε. Λέκκας για Τουρκία: Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000
Δυσοίωνες προβλέψεις για μέγεθος του ανθρωπίνου δράματος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000», ενθυμούμενος αντίστοιχες εικόνες ισοπέδωσης θυμάται μετά τον μεγάλο σεισμό του Ιζμίτ το 1999.
«Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους», συμπλήρωσε και επανέλαβε τον αριθμό των εκτιμώμενων θανάτων λέγοντας ότι ο σεισμός έγινε «σε μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».
Ο ίδιος εκτίμησε πως πρόκειται για «μια τεράστια ζημιά την οποία θα η οποία θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα και εντός και εκτός Τουρκίας. Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι «ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα», σημειώνοντας πως μόνο «η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5πέμπτα, για να μην πω τα 3/5».
Είπε ακόμα ότι αν λάβει υπόψιν τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν 8 χρόνια για να κάνουν την πλήρη ανάκαμψη στο μετά καταστροφικό στάδιο, στην Τουρκία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.
Οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα
Ένας στόχος επιστημονικός είναι να δούμε σε τι οφείλονται αυτές οι καταστροφές, είπε ακόμα, τονίζοντας ότι «οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλοί από όλο τον κόσμο, και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε για να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής» και επισημαίνοντας ότι «ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμέσου του συνόλου των επιστημόνων της χώρας και των μηχανικών και έχει αποδώσει στη χώρα δομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές, ενώ εδώ πέρα βλέπουμε τις ατέλειες που υπάρχουν από τους κανονισμούς, τους εγχώριους, όπως βέβαια και η πολύ φτωχή ποιότητα των υλικών».
Μάλιστα μοιράστηκε και μία εμπειρία του: «Μέσα σε ένα υποστύλωμα μιας πολυκατοικίας, δηλαδή σε μία κολόνα, αντί να υπάρχει το κατάλληλο υλικό, υπήρχαν κροκάλες ποταμών, ολόκληρες πέτρες μέσα στο μπετόν, δεν είχε τα κανονικά υλικά, το χαλίκι που έπρεπε να υπάρχει και το τσιμέντο».
«Μέσα στη μάζα του υποστυλώματος υπήρχαν άσχετα υλικά, τα οποία βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην θωράκιση. Είναι χιλιάδες αυτές οι κατασκευές δεν είναι μόνο δηλαδή δεν είναι μία παράκαμψη των κανονισμών. Είναι μία παρανομία που θα θεωρούσαμε εμείς στην Ελλάδα που μπορεί να υπάρχει στο 1% ή στο 2%. Εδώ είναι ο κανόνας αυτός», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters, liberal.gr