ΣΥΡΙΖΑ: Άρχισαν τα «όργανα» μετά την εκλογική συντριβή της Κυριακής – Όλοι εναντίον όλων

Πολιτικά Κόμματα

Γκρίνια και εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή – Η αμφισβήτηση θα αγγίξει και τον Τσίπρα;

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όλα είναι ανοιχτά για την επόμενη ημέρα

Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5% από τη ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει επιφέρει μεγάλη γκρίνια και εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν σωρεία επικοινωνιακών λαθών τόσο στην προβολή του κυβερνητικού έργου και αφηγήματος όσο και ακόμα και στην ίδια τη διαχείριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά τα πρώτα exit polls την περασμένη Κυριακή, υπήρχε ισχυρή πεποίθηση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γυρίσουν το αποτέλεσμα ή ότι στην χειρότερη περίπτωση η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι εξαιρετικά μικρή. Τα λάθος αυτά δεδομένα προκάλεσαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτά τα λάθος στοιχεία και εκτιμήσεις είναι που έχουν εντείνει σε μεγάλο βαθμό τη δυσαρέσκεια πολλών στο ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων στελεχών και υπουργών που είχαν επιφορτιστεί να «τρέξουν» το επικοινωνιακό κομμάτι της τακτικής και στρατηγικής της κυβέρνησης.
Και μπορεί η προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου να μην αφήνει περιθώρια για περαιτέρω γκρίνιες καθώς απομένουν σχεδόν 40 ημέρες για να υπερασπίσει ο Αλέξης Τσίπρα και η κυβέρνηση του τα όσα έκαναν τα 4,5 προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι βέβαιο πως αν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι εξίσου αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις.

Εάν μάλιστα η διαφορά διευρυνθεί και φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και αμφισβήτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.
Η απώλεια 911.000 και πλέον ψηφοφόρων από τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019 είναι ένα μεγάλο πλήγμα.

Εάν διευρυνθούν οι απώλειες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα βρεθεί να κάνει την αυτοκριτική του και να δώσει απαντήσεις σε κορυφαία διλήμματα σχετικά με την πολιτική του ταυτότητα και φυσιογνωμία.

Η μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία 4 χρόνια ο κ.Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με τη ριζοσπαστική αριστερά.

Η διεύρυνση προς την κεντροαριστερά με την ένταξη μιας σειράς στελεχών από το «παλιό ΠΑΣΟΚ», την οποία στήριξε ο κ.Τσίπρας, αμφισβητείται έντονα από ένα δυναμικό «κομμάτι» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πού πρότεινε και ήθελε η διεύρυνση αυτή να γίνει προς τα αριστερά.
Είναι προφανές πως εάν στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μια ακόμα μεγαλύτερη ήττα από τη ΝΔ, τότε θα ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Η οποία δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τον κ.Τσίπρα.

Είναι τυχαίο άλλωστε το δημοσίευμα του Reuters που περιλαμβάνει τον κ.Τσίπρα στη λίστα των υποψηφίων για μια εκ των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ;

Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Συζήτηση για τα αίτια της ήττας

Ολα όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Κριτική, «μαχαιρώματα» και Αρειος Πάγος στο μενού

Ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες η συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ όπου έγινε διεξοδική συζήτηση για τα αίτια της οδυνηρής ήττας στις ευρωεκλογές.

Η κουβέντα ήταν εφ’ όλης της ύλης και περιείχε τα πάντα: Κριτική, μαχαιρώματα, στρατηγική, συμμαχίες και… Αρειος Πάγος.

Πάνε για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι εμμένουν στην πρόθεση να προχωρήσουν στις αλλαγές του προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν τις εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται «πραξικόπημα» από την αντιπολίτευση και η ΝΔ προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην προβεί σε αλλαγές επειδή η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον νομιμοποίηση, μετά τις ευρωεκλογές.

Στο στόχαστρο ο Τσακαλώτος για την υπερφορολόγηση

Στο επίκεντρο, φυσικά, βρέθηκαν τα λάθη που οδήγησαν στη συντριβή. Κοινός τόπος όλων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσε» στην κάλπη την υπερφορολόγηση και το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην 4ετία, ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού του 2015.

Πληροφορίες θέλουν κορυφαία στελέχη αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης προκάλεσε σοβαρό πολιτικό κόστος αν και η αιτιολογία ήταν ότι αυτή η πολιτική κατέστη αναγκαία προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να μπορεί τώρα να ξεδιπλώσει ένα δικαιότερο πρόγραμμα παροχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η ομάδα του Δημήτρη Τζανακόπουλου έβαλε στο στόχαστρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, εξάντλησης και φτωχοποίησης των μεσαίων που στράφηκαν μαζικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

«Προεδρικοί» εναντίον Τζανακόπουλου-Βερναρδάκη

Από την πλευρά τους, οι πιστοί στον Αλέξη Τσίπρα «προεδρικοί» (Κοτσακάς, Παππάς, Δούρου, Σκορίνης, Γεροβασίλη και Εφη Καλαμαρά) άσκησαν έντονη κριτική κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη για την υπεραισιοδοξία ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα και τις λανθασμένες δημοσκοπήσεις που έδιναν ως την τελευταία στιγμή ελαφρύ προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ ή ήττα με το πολύ 1,5 μονάδα διαφορά από τη ΝΔ!

Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης νωρίτερα το πρωί απολογήθηκε για τις προβλέψεις του αναφέροντας ότι είχε ειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ας σημειωθεί ότι το πρωί ο κ. Βερναρδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε και ομολογία ήττας και παραδέχτηκε ότι πολύ δύσκολα ανατρέπεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τις 9,3 μονάδες υπέρ της ΝΔ.

Στροφή στους μικρομεσαίους

Μετά τη ζημιά στις ευρωεκλογές, αποφασίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στο επίκεντρο της προεκλογικής της εκστρατείας το ζήτημα της ανάπτυξης. Από σήμερα κιόλας ξεκινά η επεξεργασία σχεδίου που θα στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης αλλά και στους μικρομεσαίους καθώς εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη συντριπτική ήττα.

Πίεση στο ΚΙΝΑΛ

Αρκετή συζήτηση έγινε και για τις συμμαχίες και τα στελέχη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι θα θέτουν επιτακτικά εφεξής το ερώτημα προς το ΚΙΝΑΛ αν πρόκειται να συνταχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον η ΝΔ κερδίσει εκλογές χωρίς αυτοδυναμία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε αποχωρώντας παραδέχθηκε ότι συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της υπερφορολόγησης προσθέτοντας πως ήταν «μια από τις πιο καλές πολιτικές συζητήσεις που έχουν γίνει» στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το non paper του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σημείωμα non paper του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής: «Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας, ταυτόχρονα, τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης στις εθνικές εκλογές.

Το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετια, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας. Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».

Πηγή: bankingnews.gr, iefimerida.gr

Tagged