Το «μαρτύριο της σταγόνας»… και ο Μοσκιός…!!!

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

White Porscha στα αραβικά σημαίνει…

Η μήνυση του Χρ. Καλογρίτσα περιλαμβάνει τα πάντα. Κυπριακούς λογαριασμούς, εικονικά τιμολόγια, εκατομμύρια ευρώ που κινούνται, τον Νίκο Παππά και κωδικές ονομασίες που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές ταινίες αλλά και σε συνομιλίες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και μάλιστα γραμμένες σε e-mails. Έτσι μετά το “μαγαζί” και το “White House”, όπως περιγράφονταν το πρωθυπουργικό μέγαρο περάσαμε στο “White Porscha” το οποίο περιγράφει, όπως λέγεται συγκεκριμένο πρόσωπο-οντότητα στα αραβικά…

Συγκεκριμένα, με τις δύο αυτές λέξεις ο αραβικός κόσμος περιγράφει μια οντότητα. Ένα άμωμο ον, που είναι υπεράνω όλων και καθορίζει τις εξελίξεις χωρίς όμως να φαίνεται. Δηλαδή μια αόρατη παρουσία που κινεί τα νήματα αν θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει με όρους κινηματογραφικής ταινίας. Και αυτή η αναφορά γίνεται παράλληλα με το “White House”, τον ελληνικό Λευκό Οίκο, στον οποίο ένοικος την περίοδο εκείνοι ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και στον από πάνω όροφο κατοικοέδρευε ο Νίκος Παππάς.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Μέσα σε διάστημα 15 ημερών καταγράφονται επώνυμες και όχι ανώνυμες ή υπό προστασία, καταγγελίες που φυσικά χρίζουν διερεύνησης και αφορούν στη λειτουργία του «μαγαζιού», δηλαδή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μόνο για την περίοδο 2015-2017.

Ηχογραφημένες συνομιλίες που εμφανίζουν τον νούμερο δύο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για κάποιους «που βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά» και να δηλώνει πως θα καλέσει το «κορίτσι», δείχνοντας την Ελένη Τουλαπάκη για να δει τι κάνει στην υπόθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Συνομιλίες που εμφανίζουν τον Πάνο Καμμένο να συνομιλεί με πρόσωπο εμπλεκόμενο σε έρευνα της ΕΥΠ για κύκλωμα προστασίας με επίορκους αστυνομικούς και άλλους.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από τον επιχειρηματια Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος έδειξε ευθέως τον Νίκο Παππά ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016, όταν μέσω της μελέτης του Ινστιτούτου Φλωρεντία η κυβέρνηση επιχειρούσε να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης και το τηλεοπτικό τοπίο προωθώντας δικούς της επίδοξους καναλάρχες.

Ο αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» τόσο μέσα από την κατάθεσή του στην αντιδικία με τον κατασκευαστικό όμιλο CCC, όσο και μέσα από τη μήνυση που κατέθεσε χθες καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, κινήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια η εταιρεία του γιου του, και κουμπάρου του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Οι κωδικές ονομασίες

Μέσα από τα e-mails που περιλαμβάνονται σε αυτήν προκύπτουν κωδικές ονομασίες. ‘Οπως ανέφερε χθες ο Κυριάκος Τόμπρας “White House” ήταν το Μέγαρο Μαξίμου. «Έτσι το λέγανε μεταξύ τους, ναι» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το deal ήταν πολύ μεγαλύτερο, άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ, αφού εκτός των 3 εκατ. της εγγυητικής προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα προβλέπονταν και ένα πόσο 25 εκατ. για την πρώτη δόση (που ουδέποτε κατεβλήθη) συν άλλα 22 εκατ. προκειμένου να λειτουργήσει ο τηλεοπτικός σταθμός.

“White House” λοιπόν είναι το πρωθυπουργικό μέγαρο και μένει να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο White Porscha. O άμωμος και αμόλυντος, ο υπεράνω όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση όπου αναφέρεται το e-mail το οποίο εστάλη στον Κυριάκο Τόμπρα από τον εκπρόσωπο της εταιρείας CCC και το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει ότι:

«Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των «φίλων» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού που έχει μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα».

Σε μια παράγραφο περιγράφεται όλη η διαδικασία. Και ακούγεται ουσιαστικά ο όρος White Porscha, τον οποίο οι άραβες χρησιμοποιούν σαν να αναφέρονται σε μια υπεράνω όλων οντότητα. Πάνω από το Μαξίμου με το οποίο συνομιλούσαν με τον Νίκο Παππά και πάνω από τους επικεφαλής των εταιρειών που επιχειρούσαν τη σύμπραξη.

Η σιωπή Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ και ο Μοσκιός

Από το Σάββατο που κυκλοφόρησε το “Πρώτο Θέμα” ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τοποθετηθεί επί της ουσίας. Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα επιδιώκουν συμψηφισμούς δείχνοντας τον πανικό τους. Ο Νίκος Παππάς επίσης δεν έχει παρέμβη. Και με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν έχει καταθέσει και μήνυση κατά του Χρ. Καλογρίτσα.

Την ίδια στιγμή καλείται εκτάκτως να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι γνωστό το αντικείμενο αυτής, αν και μόλις την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είχε απλά δηλώσει ότι «δεν είμαι παιδονόμος».

Στο θέμα πάντως παρενέβη και το ΚΙΝΑΛ ζητώντας εξηγήσεις για τα όσα αποκαλύπτονται και καλώντας τον Αλέξη Τσιπρα να μην κάνει τον «Μοσκιό».

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, όπως άλλωστε και η ΝΔ, ζητούν απαντήσεις. Το ΚΙΝΑΛ θέτει θέμα αν είχε γνώση των παραπάνω ο κ. Τσίπρας τον οποίο παραλληλίζει με τον τον ανιψιό της Αρτέμιδος Κάστρου, η οποία μαζί με την κόρη της Φούλα Αθανασοπούλου σκότωσαν τον Μήτσο Αθανασόπουλο.

Ένα έγκλημα που το 1931 είχε συνταράξει την Αθήνα. Στη δίκη των δύο γυναικών ήταν και ο Μοσκιός, ο οποίος συμμετείχε στο έγκλημα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της δεν άνοιξε το στόμα του.

Αποτέλεσμα και η φράση “κάνω τον Μοσκιό” να θεωρείται ταυτόσημη με το “κάνω την πάπια” ή “κάνω τον παλαβό”…

Απαντήσεις

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται απαντήσεις. Και για τα κωδικά ονόματα και για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτά. Που ενδεχομένως να ανοίγουν και νέους δρόμους προς διερεύνηση για πρόσωπα και εμπλεκόμενους που συνδέονταν με τα αραβικά εμιράτα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατασκευαστές και πρώην υπουργούς οι οποίοι λειτουργούσαν σε ρόλο διαμεσολαβητή. Δηλαδή μεσάζοντα και διαχειριστή, όπως έκανε την ίδια εποχή και ο «Μανόλο» του Παππά.

Και επειδή ουδείς αμόλυντος και άμωμος, ουδείς δύναται να θεωρείται ως το υπέρτατο ον, οι απαντήσεις πρέπει να είναι σαφείς και όχι με αναφορές (που καταρρίπτονται) σε λίστες και χρηματισμούς δημοσιογράφων.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να λάβουν θέση. Πολύ δε περισσότερο όταν εμφανίζονται συνολικά να καλύπτουν συντρόφους τους μέσα από τη… συλλογικότητα και την «αναγνώριση λαθών».

Τάσος Ευαγγελίου

———————–

Το «μαρτύριο της σταγόνας» για τον Τσίπρα και η θυσία Παππά

Όταν στην πολιτική ορισμένες «συμπτώσεις» επαναλαμβάνονται και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε ασφαλώς δεν πρόκειται απλώς για «συμπτώσεις» αλλά για συνειδητές κινήσεις που κρύβουν πολιτική ουσία και υπόβαθρο.

Όποιος παρακολούθησε λοιπόν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων δεν θα πρέπει να δυσκολεύτηκε να συμπεράνει ότι η χθεσινή μέρα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ορυμαγδός αποκαλύψεων για τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Νίκο Παππά σε σχέση με την μήνυση Καλογρίτσα αλλά και με την ανακοίνωση Μιωνή κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα.

Όταν όμως σε μία μέρα με μεγάλη κρισιμότητα που παίζονται πολλά έστω και σε επίπεδο πολιτικών  εντυπώσεων, ο  επίσημος ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να τοποθετηθεί στα πράγματα μέσα από την οδό της «άτυπης ενημέρωσης», προφανώς και ο κ.Παππάς αλλά και ο κ.Τσίπρας προσωπικά  δε θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ ικανοποιημένοι. Το ενδιαφέρον όμως κρύβεται σε ένα άλλο κομμάτι της πολιτικής διαχείρισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο επαναλαμβάνεται το ίδιο μέσα σε ένα δεκαήμερο.

Όπως λοιπόν μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή με το ηχητικό ντοκουμέντο έτσι και χθες μετά την μήνυση  του επιχειρηματία Καλογρίτσα, η Κουμουνδούρου διάλεξε να μην σχολιάσει τις εξελίξεις, ούτε μέσω μιας ανακοίνωσης από το γραφείο τύπου του κόμματος, ούτε μέσα από μία δήλωση του κ. Παππά, πολλώ δε μάλλον μέσω μίας τοποθέτησης του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. ‘Ενοχη σιωπή ή τήρηση απόστασης ασφαλείας εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ; Ενδεχομένως να ισχύει είτε το πρώτο είτε το δεύτερο ή ακόμα και τα δύο μαζί. 

Τι άραγε θέλει να πετύχει με αυτό τον τρόπο ο κ.Τσίπρας ; Ο,τι και αν είναι αυτό, τα προσδοκώμενα οφέλη δεν μπορεί να είναι πολλά.  Το πιο πιθανό είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον νιώθει άβολα για το εύρος των στοιχείων που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ο επιχειρηματίας Μιωνή όπως και ο «αγαπημένος» για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν από λίγο καιρό Χρ. Καλογρίτσας.

Όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις η επικοινωνιακή διαχείριση της Κουμουνδούρου έχει έναν βασικό στόχο : Να κρατήσει τον Αλέξη Τσίπρα μακριά από το κάδρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Τσίπρας, εφόσον συνεχιστεί το «μαρτύριο της σταγόνας», θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ότι αφορά έναν από τους στενότερους συνεργάτες του. Ήδη οι μουρμούρες στο εσωτερικό του κόμματος του έχουν κάνει την εμφανισή τους ( Φίλης, Τσακαλώτος) με τον κ.Τσίπρα εκ των πραγμάτων να βρίσκεται στριμωγμένος πολιτικά.

Το επιχείρημα περί “παιδονόμου” που χρησιμοποίησε στην συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής” δεν αντέχει σε κριτική. Είτε όλα γίνονταν εν αγνοία του, άρα ήταν ένας κακός πρωθυπουργός που δεν γνώριζε τις πράξεις των συνεργατών του, είτε γνώριζε τα πάντα . Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει για τον κ.Τσίπρα, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων αποφάσεων. Αποφάσεων που εμπεριέχουν το στοιχείο της πολιτικής θυσίας  κοντινών σε εκείνον στελεχών.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged