Το «ταξίδι» του κορωνοϊού από τα κινέζικα εργαστήρια, ο δρ. Φάουτσι, ο θάνατος του Κινέζου ερευνητή και…

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

The Weekend Australian: Επιστήμονας του κινεζικού στρατού είχε καταθέσει αίτημα για πατέντα εμβολίου για την Covid-19 πριν κηρυχθεί πανδημία

Ένας επιστήμονας του στρατού της Κίνας φέρεται να κατέθεσε αίτηση για πατέντα εμβολίου για την Covid-19 προτού η νόσος κηρυχθεί παγκόσμια πανδημία.

Ο Γιουσέν Ζου, που εργαζόταν για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας κατέθεσε την αίτηση για λογαριασμό του κόμματος στις 24 Φεβρουαρίου του 2020, δηλαδή μόλις πέντε εβδομάδες αφότου η Κίνα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την μετάδοση του κορωνοϊού από ανθρώπους σε ανθρώπους, αναφέρει η The Weekend Australian. «Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί να επιτυγχάνεται στο παρελθόν, κάτι που εγείρει το ερώτημα κατά πόσον οι σχετικές έρευνες [για την ανάπτυξη του εμβολίου] είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Φλίντερς, Νικολάι Πετρόφσκι.

O Ζου φέρεται επίσης να συνεργάστηκε «στενά» με επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, περιλαμβανομένης και της αναπληρώτριας διευθύντριας, Σι Ζενγκλί, της αποκαλούμενης και «bat woman» της Ουχάν λόγω της έρευνάς της στους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες. Η σχέση τους πιθανώς να εντείνει τις εικασίες ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από το εργαστήριο κι ότι η Κίνα γνώριζε ότι μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο πολύ πριν σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Weekend Australian η σχέση του Ζου με τη Ζενγκλί υποστηρίζει αποχαρακτηρισμένα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιανουάριο και υποστήριζαν ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν εμπλεκόταν σε «μυστικές στρατιωτικές δραστηριότητες». «Το Ινστιτούτο έχει εμπλακεί σε απόρρητες έρευνες, περιλαμβανομένων και εργαστηριακών πειραμάτων σε ζώα για λογαριασμό του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017», ανέφερε εκείνη έκθεση, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κι άλλοι δωρητές που υποστήριζαν τις έρευνες στο εν λόγω Ινστιτούτου έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ερευνήσουν αν κάποια από τα κονδύλια διοχετεύτηκαν σε μυστικές κινεζικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες.

O μυστηριώδης θάνατος του Κινέζου επιστήμονα

Ο Ζου πέθανε μυστηριωδώς τον Μάιο, σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών αφότου κατέθεσε την αίτηση για την πατέντα, με τη New York Post να υποστηρίζει ότι ο θάνατός του αναφέρθηκε μόνον σ’ ένα ρεπορτάζ κινεζικών ΜΜΕ παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους επιφανέστερους επιστήμονες της χώρας. Ο Ζου είχε εργαστεί στο παρελθόν σε έρευνες που συνδέονταν με αμερικανικούς οργανισμούς, περιλαμβανομένων των New York Blood Center και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Το τελευταίο διάστημα η θεωρία περί διαρροής του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν επανήλθε στο προσκήνιο μετά από δημοσίευμα της WSJ στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν νόσησαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της Covid-19 ή της εποχικής γρίπης, σε βαθμό που χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Η ιδέα άρχισε να κερδίζει έδαφος και στην κυβέρνηση Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητά από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και να αναφέρουν εντός τριών μηνών το πόρισμά τους. «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, για την αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι απέχει πολύ από το να είναι επαρκής. «Οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας ερευνούν το θέμα αυτό εδώ και 15 μήνες. Έχουν κάνει καλή δουλειά, αλλά η απάντηση τελικά βρίσκεται στα χέρια των Κινέζων κομμουνιστών», δήλωσε. Πρόσθεσε δε ότι αξιωματούχοι στην Κίνα δεν έχουν αποκαλύψει πώς ξεκίνησε η πανδημία: «Θα πρέπει να επιμείνουμε να προβούν σε αποκαλύψεις, να μας παράσχουν μια σαφή, ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβαινε στο εργαστήριο στην Ουχάν», τόνισε.

Διάφορες ενδείξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς έχουν εγείρει ερωτηματικά για το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ερευνητές του οποίου ως γνωστόν διεξάγουν πειράματα με στελέχη κορωνοϊών σε νυχτερίδες παρόμοια με εκείνο του SARS-CoV-2. Η Κίνα εξ’αρχής επιμένει ότι ο κορωνοϊός δεν διέρρευσε απότ ο εργαστήριο, αλλά ότι μεταπήδησε σε ανθρώπους πιθανώς σε υπαίθρια αγορά της Ουχάν, όπου πωλούντο ζωντανά ζώα. O εκνευρισμός με τη στάση του Πεκίνου εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή ότι δεν θα μετάσχει σε περαιτέρω έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Μπάιντεν επέπληξε την Κίνα όταν ζήτησε νέα έκθεση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, καλώντας συμμαχικές χώρες των Ηπα να βοηθήσουν να ασκηθεί «πίεση στην Κίνα να συνεργαστεί σε μια πλήρη, διάφανη, βασιζόμενη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα» για την προέλευση του κορωνοϊού «και να παράσχει πρόσβαση σε όλα τα σχετικά στοιχεία και αποδείξεις».

Wall Street Journal: Μάλλον από εργαστήριο ο κορωνοϊός – Τρεις ερευνητές στην Ουχάν είχαν συμπτώματα από το 2019!

Τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές Αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, ανέφερε σε χθεσινό της άρθρο η Wall Street Journal (WSJ) επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή -που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία- πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να νοσήσουν ταυτόχρονα τρία άτομα που εργάζονται υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας στο εργαστήριο», σχολίασε στην εφημερίδα ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην επικεφαλής ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διερεύνησε την προέλευση του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι μάλλον απίθανο να νόσησαν από γρίπη τα άτομα που εργάζονται σε ένα τέτοιο εργαστήριο που διεξάγει έρευνες με νυχτερίδες για κορωνοϊό, ειδικά από τη στιγμή που κατέληξαν με πολύ χειρότερα συμπτώματα σε νοσοκομείο. Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της Covid-19.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες-μέλη του για να στηρίξουν μια έρευνα ειδικών για την προέλευση της πανδημίας, στην οποία «δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις» και η οποία «δεν θα πολιτικοποιηθεί».

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Ουχάν εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι χρειάζεται «περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Ο Φάουτσι δεν είναι πεπεισμένος για τη «φυσική προέλευση» του κορωνοϊού

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε χθες ότι «δεν έχει πειστεί» ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 αναπτύχθηκε στη φύση και ζήτησε μια ανοικτή έρευνα για την προέλευσή του στην Κίνα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ερευνήσουμε τι συνέβη στην Κίνα (…). Σίγουρα, οι άνθρωποι που το ερεύνησαν λένε ότι πιθανώς προέκυψε από κάποιο ζώο, που μόλυνε στη συνέχεια ανθρώπους, αλλά μπορεί να ήταν κάτι άλλο και πρέπει να το βρούμε», τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του για το ίδιο θέμα σε μια τεταμένη συνεδρίαση στη Γερουσία, όπου είχε ζητήσει και πάλι να ερευνηθεί ενδελεχώς η υπόθεση.

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τον Μάρτιο ανησυχίες για την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της Covid-19 και ζήτησαν να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Χθες, Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επεσήμανε ότι η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε τη χώρα, αλλά και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, για να εξετάσει την προέλευση της πανδημίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο», απάντησε το κινεζικό υπουργείο όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ. «Ανησυχία τους είναι να εντοπίσουν την πηγή ή να στρέψουν αλλού την προσοχή;», διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι υποπτεύεται πως ο νέος κορωνοϊός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει. Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ, έγραφε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με Covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη».

Φάουτσι σε Κίνα: Δώστε στη δημοσιότητα τους ιατρικούς φακέλους των εργαζομένων στο ινστιτούτο της Ουχάν

Έκκληση στην Κίνα να παρουσιάσει τους ιατρικούς φακέλους εννέα ατόμων που νόσησαν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας με συμπτώματα παρόμοια της Covid-19 απηύθυνε ο δρ Άντονι Φάουτσι.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν σε θέματα που αφορούν την πανδημία, οι φάκελοι αυτοί μπορεί να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Η θεωρία περί διαρροής του SARS-CoV-2 από εργαστήριο επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από δημοσιεύματα ότι το 2012 νόσησαν έξι εργάτες μετά την επίσκεψή τους σε εγκαταλειμμένο ορυχείο χαλκού στη νότια επαρχία Γιουνάν της Κίνας και τον Νοέμβριο του 2019 άλλοι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, που είχαν επισκεφθεί σπηλιά νυχτερίδων στην ίδια επαρχία Γιουνάν.

«Θα ήθελα να δω τους ιατρικούς φακέλους των τριών ατόμων που λέγεται ότι νόσησαν το 2019. Νόσησαν πράγματι, και, αν ναι, από τι; Το ίδιο ισχύει και για τους εργάτες που νόσησαν πριν από χρόνια. Τι λένε οι ιατρικοί τους φάκελοι;», είπε ο Φάουτσι στη βρετανική εφημερίδα. Και συμπλήρωσε: «Είναι απολύτως πιθανό η πηγή του SARS-CoV-2 να ήταν σε εκείνη τη σπηλιά και είτε άρχισε να μεταδίδεται με φυσικό τρόπο ή πέρασε μέσω του εργαστηρίου».

Ο Φάουτσι έχει πει ότι κατά τη γνώμη του ο κορωνοϊός έχει φυσική προέλευση, αλλά δεν αποκλείει και το σενάριο της διαρροής από εργαστήριο. Στη συνέντευξή του στους «FT» απέρριψε πάντως τις αιτιάσεις ότι υποβάθμισε τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο της Ουχάν, τις έρευνες του οποίου σε κορωνοϊούς νυχτερίδων είχε χρηματοδοτήσει παλαιότερα η υπηρεσία του, το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Το εννοείτε πραγματικά ότι εμπλεκόμαστε, επειδή δώσαμε το ποσό των 120.000 δολαρίων το χρόνο σε ένα ινστιτούτο των δισεκατομμυρίων ευρώ;», τόνισε.

Η Κίνα επιμένει να απορρίπτει τα περί διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο

Η Κίνα απορρίπτει τη θεωρία της διαρροής του κορωνοϊού από το εργαστήριο της Ουχάν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και πολιτικοποιούν την πανδημία για να εκτρέψουν την προσοχή από το υψηλό ποσοστό θανάτων στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τη θεωρία της φυσικής προέλευσης, που υποστήριξε ως πιθανότερη κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που επισκέφθηκε προ μηνών την Ουχάν, ο κορωνοϊός εμφανίστηκε σε νυχτερίδες και πέρασε στους ανθρώπους, πιθανώς μέσω ενδιάμεσου ξενιστή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επικαλέστηκε τα συμπεράσματα εκείνης της επίσκεψης για να απορρίψει τα σχόλια του Φάουτσι και επικαλέστηκε ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε σε αμερικανικό βιολογικό ερευνητικό κέντρο στο Φορτ Ντέτρικ. Παράλληλα, παρέπεμψε σε ανακοίνωση του περασμένου Μαρτίου του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, απαντώντας στο ερώτημα αν θα παρουσιάσει το Πεκίνο τους ιατρικούς φακέλους που ζήτησε ο δρ Φάουτσι.

«Ελπίζουμε οι άνθρωποι που δεν ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας, που σέβονται τα δεδομένα και την αλήθεια να βρουν πραγματικές απαντήσεις σε εκείνη τη δήλωση», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν.

Φάουτσι: Δεν αποκλείει ο κορωνοϊός να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν -Τραμπ: Είχα δίκιο!

Με νέες του δηλώσεις, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, δεν απέκλεισε ο κορωνοϊός Covid-19 να προήλθε από διαρροή από εργαστήριο, πυροδοτώντας νέα αντίδραση του τέως Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως είπε στο δίκτυο MSNBC το βράδυ της Τετάρτης, «δεν μπορώ να εγγυηθώ για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν».

Ο Φάουτσι πρόσθεσε, μάλιστα: «Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό είναι πως η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία».

Επιπλέον, σχολιάζοντας τους επικριτές του επί διακυβέρνησης Τραμπ, ο Φάουτσι είπε απλά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, με μισούν για αυτό που έκανα στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ… Δεν στρεφόμουν, όμως, με κανέναν τρόπο κατά του Τραμπ».

Τραμπ: Τι γνώριζε ο Φάουτσι και από πότε;

Οι νέες δηλώσεις του Δρ Φάουτσι πυροδότησαν την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. Δεδομένου ότι έχει αποκλειστεί από το αγαπημένο του twitter, ο Τραμπ διένειμε τη δήλωσή του με e-mail στα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρα Φάουτσι. Η χρηματοδότηση της Wuhan από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τελείωσε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν το άκουσα, είπα αμέσως ”όχι”. Τι γνώριζε ο Δρ Fauci σχετικά με την έρευνα ”gain of function” και από πότε το γνώριζε;», ανέφερε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τραμπ: Είχα δίκιο, όλοι το αναγνωρίζουν – Η Κίνα πρέπει να πληρώσει 10 τρισ.

Σε ένα δεύτερο ηλεκτρονικό του μήνυμα, προσθέτει: «Τώρα όλοι, ακόμη και ο λεγόμενος “εχθρός”, αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας, ο οποίος προέρχεται από το εργαστήριο της Ουχάν. Η αλληλογραφία μεταξύ του Δρα Φάουτσι και της Κίνας αποτελεί ισχυρή απόδειξη για να την αγνοήσει ο καθένας. Η Κίνα πρέπει να πληρώσει δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και στον κόσμο, για τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσαν!».

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη συνέντευξή του, την Πέμπτη στο CNN, ο Φάουτσι είχε πάρει αποστάσεις από ένα email (από αυτά που διέρρευσαν) το οποίο έλαβε τον Απρίλιο του 2020 από τον πρόεδρο της EcoHealth Alliance, ο οποίος τον ευχαριστούσε επειδή στήριζε τη θεωρία ότι «ο κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από διαρροή στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν».

«Ανοησίες. Δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτουν όλα αυτά από το συγκεκριμένο email. Τα emails μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Σε αυτό το email, ο αποστολέας με ευχαριστούσε για όσα θεωρούσε πως είχα πει. Εγώ του είχα πει πως ο ιός, πιθανότατα, πέρασε από είδος σε είδος. Ωστόσο, ταυτόχρονα διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου σχετικά με μια πιθανή εργαστηριακή διαρροή».

Σημειώνεται ότι και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει δώσει προθεσμία 90 ημερών στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού. Οπως είπε, κατά τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες ώστε να κλίνει κανείς περισσότερο προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Το πρώτο θέλει τον κορωνοϊό να μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν.

Η υπόθεση αυτή, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια μετά από άρθρο της «Wall Street Journal» στο οποίο γινόταν αναφορά σε μια έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Το αμερικανικό έντυπο ανέφερε ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019, διότι είχαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ολα αυτά έγιναν μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19.

Γιατί επιστήμονες ενδιαφέρονται ξαφνικά περισσότερο για το σενάριο διαρροής από εργαστήριο στην Ουχάν

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να τίθεται σιγά-σιγά υπό έλεγχο σε χώρες ανά την υφήλιο καθώς προχωρά με γοργούς ρυθμούς η εμβολιαστική εκστρατεία, αλλά το ερώτημα αναφορικά με την προέλευση του SARS-CoV-2 παραμένει αναπάντητο καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μπορεί να μην ήταν «φυσική».

ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Πορτογαλία ήταν μεταξύ των χωρών, που ζήτησαν στην ετήσια συνέλευση των αντιπροσώπων κρατών μελών του ΠΟΥ στη Γενεύη να διερευνηθεί ενδελεχώς η προέλευση του κορωνοϊού μετά τα ανεπαρκή αποτελέσματα της έρευνας του κλιμακίου του οργανισμού στην Ουχάν της Κίνας τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς η γνώση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών. Ειδικά η Ουάσιγκτον επιμένει στο θέμα αυτό εκφράζοντας ακόμη πιο ανοικτά την ιδέα ότι πιθανώς κάποια λάθη ή κάποιο ατύχημα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν να προκάλεσε την πανδημία.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της προέλευσης του κορωνοϊού

Έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαπίστωσε ότι αρκετοί ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν νόσησαν το Νοέμβριο του 2019 και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, μια νέα λεπτομέρεια για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ερευνητές προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και το Πεκίνο έσπευσε να διαψεύσει την έκθεση χαρακτηρίζοντας την κατασκευασμένο ψέμα με στόχο την προώθηση της θεωρίας περί διαρροής του SARS-CoV-2 από εργαστήριο.

Οι ΗΠΑ είχαν χρηματοδοτήσει μερικώς τη μελέτη των κορωνοϊών από το συγκεκριμένο εργαστήριο και τη μετάδοσή τους μέσω νυχτερίδων με τον κορυφαίο Αμερικανό επιδημιολόγο δρα Άντονι Φάουτσι να επισημαίνει στο Καπιτώλιο ότι θα ήταν «παραμέληση καθήκοντος» η μη χρηματοδότηση των ερευνών στην Κίνα, «εκεί όπου υπάρχει η δράση». Ο ίδιος υποστήριξε σε συνέντευξη στο Λευκό Οίκο ότι πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ήταν «φυσική» η προέλευση του κορωνοϊού, αλλά απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Ο σύμβουλος του ΠΟΥ και συνεργάτης του Atlantic Council, Τζέιμι Μετσλ, που είχε υπηρετήσει επί κυβέρνησης Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε σύμφωνα με το CNN, ότι είναι πιθανή η θεωρία της διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο καθώς επιστήμονες μελετούσαν ιούς με την πρόθεση της ανάπτυξης εμβολίων. «Πιστεύω ότι αυτό που πιθανώς συνέβη ήταν μια διαρροή από ατύχημα που την ακολούθησε μια εγκληματική συγκάλυψη», τόνισε.

Τα ατελή συμπεράσματα του ΠΟΥ

Η έρευνα του ΠΟΥ σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση, που δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη δημοσιότητα, εξέτασε διάφορα πιθανά σενάρια για την προέλευση του κορωνοϊού και συμπέρανε ότι μολονότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη πώς εξελίχθηκε η Covid-19, πιθανώς να μεταδόθηκε στους ανθρώπους είτε απευθείας από νυχτερίδες, είτε – πιθανότερο – από κάποιο ενδιάμεσο ξενιστή, που μολύνθηκε από νυχτερίδες και στη συνέχεια μόλυνε ανθρώπους.

Η έκθεση του ΠΟΥ υποστήριξε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη» η θεωρία της διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο, αν και υπογράμμισε την πιθανή μόλυνση ερευνητών πριν τον Δεκέμβριο, κάτι που υποστηρίζει τώρα και η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αλλά ακόμη κι όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση του ΠΟΥ, αξιωματούχοι του οργανισμού ζήτησαν να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα και περισσότερη διαφάνεια από την Κίνα.

Απόπειρες συγκάλυψης από την Κίνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας

Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, που η Κίνα καθυστέρησε να προειδοποιήσει εγκαίρως την υφήλιο, αξιωματούχοι του Πεκίνου υποστήριξαν ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν, κάτι που σύμφωνα με τον Μετσλ φαίνεται ότι ήταν ψευδές, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει την ύπαρξη του SARS-CoV-2, όπως π.χ. με τα περιστατικά γιατρών που προειδοποίησαν για την απειλή και ορισμένοι εκ των οποίων αγνοούνται, άλλοι συνελήφθησαν και κάποιοι μολύνθηκαν και έχασαν τη μάχη. «Όποια και είναι η προέλευση της πανδημίας, τον πρώτο μήνα η Κίνα σπαταλούσε όλη της την ενέργεια προσπαθώντας να συγκαλύψει αντί να λύσει το πρόβλημα με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εξαπλωθεί στον πλανήτη», λέει ο Μετσλ.

Επιφανείς επιστήμονες επέκριναν την έκθεση του ΠΟΥ επειδή δεν έλαβε αρκετά σοβαρά υπόψη της τη θεωρία της διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο και της αφιέρωσε μόλις λίγες σελίδες σε μια έκθεση αρκετών εκατοντάδων σελίδων. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις θεωρίες περί φυσικής προέλευσης αλλά και διαρροής από εργαστήριο μέχρις ότου έχουμε στα χέρια μας επαρκή στοιχεία», επεσήμαναν στο Science Magazine.

Η μυστικοπάθεια της Κίνας έδωσε φτερά σε θεωρίες συνωμοσίας, κι όσο πιο πολλά στοιχεία εμφανίζονται υπέρ του σεναρίου διαρροής από εργαστήριο, τόσο περισσότερα βέλη γεμίζουν τη φαρέτρα ατόμων όπως ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τομ Κότον, που υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σκόπιμα ως βιολογικό όπλο. Στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό δεν υπάρχουν και ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν στέκει, όπως ο δρ Πολ Όφιτ, λοιμωξιολόγος της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που είπε στο CNN ότι είναι απίθανο να «πείραξαν» τον κορωνοϊό στο εργαστήριο της Ουχάν για να γίνει μεταδοτικότερος.

Ενδελεχής έρευνα για να αποτραπεί μια νέα πανδημία

Αν και η Κίνα παραμένει απρόθυμη στο να επιτρέψει μια ενδελεχή έρευνα, ο δρ Όφιτ σημειώνει ότι είναι ανάγκη να γίνει η έρευνα αυτή για να προφυλαχθεί ο πλανήτης από μια νέα πανδημία. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα πρέπει [η Κίνα] να το επιτρέψει. Είναι το τρίτο πανδημικό στέλεχος κορωνοϊού που αντιμετωπίζουμε την τελευταία 20ετία μετά τον SARS 1 και τον MERS. Μπορούμε, πιστεύω, να υποθέσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει μ’ όλο αυτό», λέει.

Και καταλήγει: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτό που συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει. Είναι απαράδεκτο να επαφιέμεθα σε πληροφοριοδότες στην Κίνα για να μας πουν ότι ένας κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Ουχάν και σκότωνες ανθρώπους. Αυτό προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση, δεν μας έδωσε την ευκαιρία να αντιδράσουμε όσο γρήγορα χρειαζόταν και πιστεύω ότι η κινεζική ηγεσία είναι ένοχη ως προς αυτό».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged