Το ΤΕΒΑ, τα «γεμιστά» της Φωτίου, οι πολύ υψηλές αμοιβές των στελεχών, η πείνα των απόρων και η κα Δούρου

Αττική

Το ΤΕΒΑ, ή αλλιώς Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους, χρηματοδότησε την Ελλάδα με 500 εκατ. ευρώ για την χορήγηση τροφίμων σε απόρους συνολικής  μηνιαίας αξίας 100 ευρώ σε τιμές χονδρικής, καλύπτοντας ουσιαστικά τις ανάγκες μίας 4μελούς οικογένειας στη σίτιση. Η Περιφέρεια Αττικής, την οποία ως γνωστόν διοικούσε η υπερασπίστρια των φτωχών και αδυνάτων κα Ρένα Δούρου, χρηματοδοτήθηκε για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ με 20 εκατ. ευρώ.

Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες και εγκυκλίους της κας Φωτίου, προϊσταμένης υπουργού, και της Περιφερειάρχισας Αττικής κας Δούρου, ένα στιβαρό, πολυπλόκαμο και ιδιαίτερα κοστοβόρο  δίκτυο διαχείρισης του προγράμματος διανομής τροφίμων σε απόρους και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Οι επιμέρους διαχειριστές, Δήμοι και Δημοτικοί Αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι, νοικίασαν επαγγελματικούς ψυκτικούς αποθηκευτικούς χώρους για τη αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων που θα τους χορηγούνταν και κυρίως προχώρησαν στην πρόσληψη με συνοπτικές διαδικασίες  προσωπικού με πολύ υψηλές μηνιαίες απολαβές. Ενδεικτικά σε Αναπτυξιακό Σύνδεσμο της Αττικής, δικαιούχο του προγράμματος ΤΕΒΑ Αττικής, προσλήφθηκε αποθηκάριος – υπεύθυνος αποθήκης τροφίμων με μηνιαία αποζημίωση, δηλαδή μισθό 2.000 ευρώ. Το ότι όλοι οι προσληφθέντες ήταν και είναι παρατρεχάμενοι, κολλητοί και σε ορισμένες περιπτώσεις συγγενείς Δημάρχων και δημοτικών γενικά αρχόντων, μικρή σημασία έχει.

Όλες οι συμβάσεις ενοικίασης χώρων και πρόσληψης προσωπικού που ουσιαστικά έγιναν με απευθείας επιλογές και αναθέσεις, ήταν κατ’ αρχήν 10μηνης διάρκειας και έκτοτε ανανεώνονται αυτοδίκαια μέχρι την λήξη του προγράμματος.

Κατά την πρώτη διανομή τροφίμων, που σε αρκετούς δήμους έγιναν κάτω από τραγικές συνθήκες παρατηρήθηκε το φαινόμενο να εμφανίζονται δικαιούχοι, υποτιθέμενοι άποροι, κλπ, με πολυτελείς λιμουζίνες και θηρειώδη τζιποειδή, αλλά κανείς από τους αρμοδίους δεν συγκινήθηκε. Εξάλλου, κατά το ελληναράδικο, λεφτά της Ευρώπης ήτανε, άρα ας ξοδευτούν..

Σταδιακά το πρόγραμμα διανομής τροφίμων ΤΕΒΑ ατόνησε, οι διανομές της επισιτιστικής βοήθειας στους χρήζοντες συμπαράστασης, έγιναν όλο και ποιο αραιές χρονικά, και το θέμα σταμάτησε να απασχολεί την επικαιρότητα.

Πριν λίγες ημέρες, ήλθε μάι επιστολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ έφθασε στην Περιφέρεια Αττικής, προκαλώντας σοκ και δέος στον νυν Περιφερειάρχη κο Πατούλη. Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Αττικής ήταν πολύ πίσω σε ότι αφορά την εξέλιξή του με μηδαμινή σχεδόν απορρόφηση πόρων και λόγω αυτού υπήρχε ο κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή στα ταμεία της ΕΕ όλου του ποσού των 20 εκατ. ευρώ, λόγω μη απορρόφησης.

Βλέπετε η κα Ρένα Δούρου και μαζί της η επιβλέπουσα υπουργός των καταθέσεων Λονδίνου και γεμιστών κα Φωτίου, είχαν γράψει τους απόρους και γενικά τους δικαιούχους Τροφίμων, στα π@π@ρι@ τους, δείγμα ίσως της προσπάθειας που κατέβαλαν για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών που δημιούργησε και το δικό τους τρίτο μνημόνιο.

Για περισσότερα διαβάστε το πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Δημήτρη Καμπουράκη που δημοσιεύεται σήμερα στο liberal.gr, για να κατανοήσετε  πέραν των άλλων, το εύρος και την ποιότητα των ικανοτήτων αυτών που είχαν την εξουσία, αλλά και την αλήθεια του προγραμματικού και πολιτικοί λόγου τους που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να εκφράζουν, χύνοντας ενίοτε «κροκοδείλια δάκρυα υπέρ φτωχών και αδυνάτων.

«Διαστρεβλωτής έφη…»

————————-

Η Δούρου και οι άποροι

Μαθαίνω ότι ο Πατούλης στην περιφέρεια Αττικής τραβάει τα μαλλιά του διότι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ για τους απόρους, κινδυνεύει να χαθεί από μέρα σε μέρα. Οι υπηρεσίες που ελέγχουν το πρόγραμμα έχουν θέσει την Περιφέρεια Αττικής υπό επιτήρηση και αν δεν γίνει κάτι πάρα πολύ γρήγορα, το επόμενο βήμα είναι η απένταξή της από το πρόγραμμα και η μεταφορά των χρημάτων αυτών σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου προσέχουν περισσότερο τους άπορους πολίτες τους.

Η κ. Δούρου τα έκανε σαλάτα. Το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους) έδωσε στην Ελλάδα 300 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τροφίμων σε απόρους. Τεράστιο πρόγραμμα. Το ποσό κατανεμήθηκε από το υπουργείο εργασίας σε όλες τις περιφέρειες, ανάλογα με τον πληθυσμό τους και τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους. Οι υπηρεσίες κάθε περιφέρειας παίρνουν χρήματα, αγοράζουν τρόφιμα με πολύ αυστηρές προδιαγραφές (φρέσκο κρέας α’ ποιότητας, φρέσκα λαχανικά, προϊόντα ΠΟΠ, τυρί, λάδι, ζυμαρικά, κλπ), τα οποία μοιράζονται μια φορά τον μήνα σε όλους τους δικαιούχους του επιδόματος αλληλεγγύης, δηλαδή στους φτωχότερους των πολιτών μας. Η αξία ενός μηνιαίου δέματος προσεγγίζει τα 100 ευρώ (με τιμές χονδρικής αφού οι αγορές γίνονται μαζικά), ανάλογα με τα μέλη κάθε οικογένειας.

Είναι μηχανισμός ανεξάρτητος από τα κοινωνικά παντοπωλεία ή τα συσσίτια δήμων και ενοριών, τον οποίον οργανώνουν οι ίδιες οι περιφέρειες. Η περιφέρεια Αττικής είχε στο μερίδιο της κάπου 22 εκατομμύρια ευρώ. Μεταφράστε το ποσό σε τρόφιμα και υπολογίστε πόσες άπορες οικογένειες του λεκανοπεδίου θα γέμιζαν το (άδειο) ψυγείο τους και για πόσους μήνες. Ένα από τα πρώτα θέματα λοιπόν που άκουσε ο κ. Πατούλης από τις υπηρεσίες του μόλις ανέλαβε, ήταν ότι η περιφέρεια του έχει τεθεί υπό επιτήρηση από τους Ευρωπαίους διότι δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα για την υλοποίηση του προγράμματος και την απορρόφηση των χρημάτων.

Και τρέχει τώρα ο περιφερειάρχης μπας και προλάβει να μπλοκάρει τα λεφτά πριν πετάξουν για καμιά Ισπανία ή Ιρλανδία, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο αφού οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες δεν παίζουν, ούτε καταλαβαίνουν από αλλαγές ηγεσιών. Αυτές βλέπουν ημερομηνίες και την (αν)αποτελεσματική ελληνική διοίκηση. Αν όμως απενταχθεί η περιφέρεια θα πρόκειται για γενικότερη καταστροφή, διότι μπαίνει σε black list και στην συνέχεια δεν πρόκειται να την ξαναβάλουν σε άλλο κοινωνικό πρόγραμμα.

Και γιατί δεν το ‘κανε η Δούρου, θα αναρωτηθείτε. Έτοιμο χρήμα ήταν, προς όφελος της θα καταγραφόταν. Οι άποροι δεν ξέρουν κανένα ΤΕΒΑ, ξέρουν από ποιον παίρνουν την σακούλα. Την ίδια απορία έχω κι εγώ. Εκτός κι αν είχε κάποια κρυφή ιδεοληψία που δεν μπορώ να φανταστώ, τότε το μόνο που μένει είναι η αδιαφορία ή η πλήρης ανικανότητα. Την αδιαφορία δεν την συλλαμβάνω (εδώ έκαναν άλλα κι άλλα για λίγες ψήφους), καταλήγω στην διαχειριστική ανικανότητα. Υποθέτω επίσης ότι η Ρένα θα επικαλεστεί αδιαφορία ή σαμποτάζ των υπηρεσιών της.

Αυτό που επίσης δεν καταλαβαίνω, είναι η αποστασιοποίηση της κ. Θεανώς Φωτίου ως προϊστάμενης υπουργού. Δικό της πρόγραμμα ήταν, δεν πίεσε την φιλενάδα της περιφερειάρχη να το υλοποιήσει; Οι υπηρεσίες της κ. Φωτίου έβαλαν την Δούρου σε επιτήρηση, εξουσιοδοτημένες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Εκτός κι αν η Δούρου δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της και υπουργικές παρατηρήσεις. Υπάρχει όμως κι άλλος ένας λόγος που καταλήγω στην διαχειριστική ανεπάρκεια και στην ανικανότητα διοίκησης. Το υπουργείο Εργασίας σήμερα δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για την κατά τόπους υλοποίηση του ΤΕΒΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να εκτεθεί η χώρα στις Βρυξέλλες.

Το μόνο που λένε είναι ότι τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι 10 έχουν υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα απορροφώντας το σύνολο των χρημάτων. Σε τρεις περιφέρειες «έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και καθυστερήσεις που επιλύονται σιγά-σιγά». Ποιες είναι αυτές οι τρεις; Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων νήσων. Ναι, καλά το καταλάβατε. Είναι οι τρεις περιφέρειες στις οποίες ο Σύριζα είχε εκλέξει περιφερειάρχη στις εκλογές του 2012. Μόνο αυτές έχουν «προβλήματα», όλοι οι υπόλοιποι Δεξιοπασόκοι περιφερειάρχες τα έλυσαν και αξιοποίησαν τα λεφτά. Η αριστερά των φτωχών και των απόρων…

Δημήτρης Καμπουράκης

Πηγή: liberal.gr

Tagged