G7: Ιστορική συμφωνία για ελάχιστο φόρο 15% στους τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίως

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Η G7 ενέκρινε την πρόταση Μπάιντεν για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%: Στο στόχαστρο η μετακίνηση των κερδών

Στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου που διεξάγεται στη Βρετανία συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί η πρόταση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν…

…να εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις, ενημέρωσε μέσω Twitter χθες Παρασκευή ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον Μάιο να εφαρμοστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τερματιστεί η κούρσα προς τον πάτο σε διάφορες χώρες με στόχο την προσέλκυση εταιρειών.

«Η Αμερική συσπειρώνει τον κόσμο ώστε να κάνει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να μπορούμε να επενδύσουμε στη μεσαία τάξη», ανέφερε ο κ. Σάλιβαν σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Σκοπός της κίνησης των επτά μεγάλων οικονομιών είναι να αποθαρρύνουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη και τα φορολογητέα έσοδά τους στις χώρες με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ανεξαρτήτως του πού γίνονται οι πωλήσεις τους.

Οι τρέχοντες κανόνες για τη φορολογία ανάγονται στη δεκαετία του 1920 και δεν επιτρέπουν να ρυθμιστεί το ζήτημα πολυεθνικών γιγάντων που πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες εξ αποστάσεως και πληρώνουν φόρους σε χώρες όπου τους προσφέρονται οι ευνοϊκότεροι για αυτούς συντελεστές.

Κολοσσοί του τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η Facebook και η Amazon, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%, αν συνεπάγεται την εγκατάλειψη του ολοένα πιο δημοφιλούς φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες, παρατηρούν στελέχη φορέων εκπροσώπησης των συμφερόντων τους.

Η απόφαση της G7 ήταν προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας τάχθηκαν υπέρ της ιδέας την 5η Ιουνίου. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η υιοθέτηση του μέτρου από την G7 θα δώσει ώθηση ώστε να υιοθετηθεί και από την G20 τον Ιούλιο στην Ιταλία.

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, συνυπέγραψε με τους ομολόγους της τής Γερμανίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα The Washington Post υπέρ του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες. Στο κείμενο σημειώνεται πως ο συντελεστής μπορεί αργότερα να αυξηθεί.

Οι G7 κατέληξαν σε συμφωνία το Σάββατο (5/6/2021) για το περίγραμμα μίας παγκόσμιας συμφωνίας που θα αφορά στη φορολογία των τεχνολογικών κολοσσών.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Βρετανία αίρει τις χρόνιες διατλαντικές εντάσεις, που υποσκάπτουν τις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση παλαιότερων κανονισμών για την οικονομία του 21ου αιώνα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για μία ευρύτερη συμφωνία στο πλαίσιο των G20 από τον επόμενο κιόλας μήνα.

«Αυτός ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα τερματίσει τη διαμάχη για τη φορολόγηση των εταιρειών και θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen σε δήλωσή της μετά τις συνομιλίες του Λονδίνου.

Η ανακοίνωση

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters.

«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ελάχιστος φόρος 15%

Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου οι G7 συμφώνησαν επί της αρχής του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ανά χώρα.

Στόχος της απόφασης αυτής, είναι να σταματήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο προσπαθούν εδώ και χρόνια να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα από μεγάλες πολυεθνικές όπως η Google, η Amazon και το Facebook, που συχνά καταβάλλουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden έδωσε νέα ώθηση στις συνομιλίες, προτείνοντας έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου 15%, πάνω από το επίπεδο φορολόγησης, χωρών όπως η Ιρλανδία και η Ουγγαρία.

Ιστορική συμφωνία

Είναι «μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, για να το καταστήσει κατάλληλο για την παγκόσμια ψηφιακή εποχή και για να βεβαιωθεί ότι είναι δίκαιο, έτσι ώστε οι σωστές εταιρείες, να πληρώνουν τον κατάλληλο φόρο στις κατάλληλες χώρες», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak.

«Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, τα μέλη των G-7 μπορούν να καθορίσουν κανόνες για το διεθνές σύστημα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

«Προσπαθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρουμ, εδώ οι G-7 και οι G-20 για μια δίκαιη φορολογία των ψηφιακών γιγάντων και για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ενώ πολλές τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες, οι G-7 άναψαν το πράσινο φως σε μία σημαντική απόφαση για τη φορολόγηση των τεχνολογικών γιγάντων υπό την πίεση των ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι προτεινόμενες αλλαγές στους διεθνείς φορολογικούς κανόνες μας θα θέσουν ένα νέο πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε η Melissa Geiger, επικεφαλής φορολογικής πολιτικής της KPMG.

«Οι χώρες και οι επιχειρήσεις πρέπει να σκεφτούν βαθιά τις αλλαγές με μακροπρόθεσμη προοπτική», σημείωσε μιλώντας στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μία κίνηση που θα βοηθήσει τις χώρες να καλύψουν τα χρέη που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

———————

Τι σημαίνει η συμφωνία των G7 για ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τον διεθνή οργανισμό με 38 χώρες μέλη, οι κυβερνήσεις χάνουν φορολογικά έσοδα έως και 240 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εξαιτίας της σχεδόν πάγιας τακτικής πολλών εταιρειών, κυρίως πολυεθνικών, να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Η προσφιλής αυτή τακτική δεν επιτρέπει απλά στις πολυεθνικές να μειώνουν στο τέλος της ημέρας δραματικά τον φορολογικό τους «λογαριασμό» αλλά και να αποφεύγουν πλήρως την καταβολή φόρων για εισόδημα από άυλες πηγές, όπως είναι οι πατέντες φαρμάκων, λογισμικού και λοιπά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στις χώρες καταγωγής τους.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικός ο καθορισμός κανόνων για τη φορολόγηση των πολυεθνικών που κερδίζουν σημαντικά έσοδα σε χώρες όπου δεν έχουν φυσική παρουσία, όπως είναι οι εταιρείες λιανικής πώλησης διαδικτύου ή οι εταιρείες ψηφιακής διαφήμισης.

Ο ανταγωνισμός για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών μεταξύ μιας συγκεκριμένης ομάδας χωρών, υπομόνευε για δεκαετίες την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης αλλά και πολλών άλλων χωρών να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν κρίσιμες επενδύσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, G7, να καταστήσουν ανώφελη τη μεταφορά κερδών στους φορολογικούς παραδείσους μέσω ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου, είναι κάτι παραπάνω από ιστορική.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε μια φράση τα είπε όλα:

«Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, τα μέλη της G-7 κατάφεραν να καθορίσουν διεθνείς φορολογικούς κανόνες του 21ου αιώνα… Αγωνιζόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρουμ, στην G-7 και την G-20 για μια δίκαιη φορολογία των ψηφιακών γιγάντων.»

Τι ακριβώς αποφάσισαν το Σάββατο και ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια

Το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δεσμεύτηκαν για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες.

Το σχέδιο που θα εκπονηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα αφορά τον καθορισμό των κανόνων για τη φορολόγηση διασυνοριακών ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και συνολικότερους κανόνες για την αλλαγή του φόρου που πληρώνουν σήμερα οι τεχνολογικοί γίγαντες, με κύρια στόχευση τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, ο οποίος το πιο πιθανό είναι να κινηθεί εντός των πλαισίων που έχουν εισηγηθεί οι ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει σχεδόν από την αρχή της θητείας του υποστηρίξει την θέση για έναν ενοποιημένο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 15% – ήτοι ελαφρώς πάνω από το επίπεδο φορολόγησης χωρών όπως η Ιρλανδία ή η Ουγγαρία- ενώ ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα επιβάλλεται μόνο στις 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο.

Ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για τα κέρδη των εταιρειών στο εξωτερικό. Επομένως, εάν οι χώρες συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο ελάχιστο, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καθορίσουν όποιον τοπικό φορολογικό συντελεστή επιθυμούν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν μια πολυεθνική εταιρεία πληρώνει φόρους στις νήσους Κέυμαν ή στην Ιρλανδία με χαμηλότερο συντελεστή, θα πρέπει να «συμπληρώσει» τους φόρους της στο συμφωνημένο ελάχιστο ποσοστό, κάτι που εξαλείφει το πλεονέκτημα της μετατόπισης των κερδών στο φορολογικό καταφύγιο.

Ποιοί πλήττονται

  • Σαφέστατα πρόκειται για μια πολύ κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους με φορολογία ακόμα και 0% -όπως τα νησιά Cayman ή οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι- αλλά και για χώρες εντός του OOΣΑ που διατηρούν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές -όπως η Ουγγαρία ή η Ιρλανδία.

Οι παρακάτω εικόνες μας δείχνουν με μια ματιά τους κερδισμένους και ηττημένους μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ σε περίπτωση που « κλειδώσει» ο ελάχιστος εταιρικός φόρος πέριξ του 15%.

  • Ο ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος ίσως να πλήξει και χώρες που δεν περιμένουμε Τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στη Σιγκαπούρη, οι βασικοί συντελεστές εταιρικού φόρου κυμαίνονται μεταξύ 15% και 21%.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Ασίας σε πρόσφατη έκθεση της Citi, οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές μειώνονται σημαντικά από διάφορα «παραθυράκια» και κίνητρα. Κάτω από αυτή την οπτική γωνία ένα επίπεδο minimum φόρου 15% πιθανότατα θα προκαλούσε προβλήματα.

  • Οι διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι με περιθώρια κέρδους τουλάχιστον 10% εκ των πραγμάτων θα μετρήσουν απώλειες.
  • Θα αποδομηθεί ένας σημαντικός συντελεστής ανόδου από τα διεθνή χρηματιστήρια. Μικρότεροι φόροι σημαίνει μεγαλύτερη κερδοφορία, μεγαλύτερα μερίσματα για τους μετόχους τα οποία ως ένα μεγάλο βαθμό λόγω των αρνητικών επιτοκίων επανεπενδύονται στις αγορές,αλλά και μεγαλύτερα κονδύλια από τις εταιρείες για επαναγορές ιδίων μετοχών.

Η αύξηση της φορολογίας θα ανατρέψει την παραπάνω αλυσίδα, στερώντας ένα σημαντικό καύσιμο ανόδου από τα διεθνή χρηματιστήρια. (σ.σ: Πλην του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου μην ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν έχει εισηγηθεί την αύξηση της φορολογίας από το 21% στο 28%).

Εκείνο στο οποίο πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα εφεξής οι επενδυτές είναι ότι για πολλές επιχειρήσεις τα περιθώρια κέρδους στο τέλος της ημέρας θα στενέψουν.

Οι υψηλότεροι εταιρικοί φόροι σε συνδυασμό με τον περιορισμό στην προσφορά πρώτων υλών που παρατηρείται και το υψηλότερο κόστος εισροών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν πολλούς ομίλους σε καθοδικές αναθεωρήσεις επί των κερδών.

Πού στηρίζεται όμως ο διογκωμένος λόγος τιμή/κέρδη –P/E – διεθνώς; Στις ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για κέρδη.

Δεν θέλει μεγάλη φαντασία ούτε εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς την πορεία που θα έχουν κάποιες αστρονομικές αποτιμήσεις μόλις οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι οι αποτιμήσεις αυτές δεν θα μπορούν να αντισταθμιστούν πλέον από ανοδικές αναθεωρήσεις επί των κερδών.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι αρκετές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η NVIDIA, η Broadcom, Las Vegas Sands, Microchip Technology, κ.α, παράγουν περισσότερο από το 50% του εισοδήματός τους διεθνώς, με αποτέλεσμα να έχουν πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές κάτω του 15%,

Αντίθετα στην Ευρώπη η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών πληρώνει ήδη πάνω από το 21%.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν όσον αφορά τις επιπτώσεις του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου, οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο εκτεθειμένες.

Τα οφέλη και ποιοί τα καρπώνονται

  • Καταρχήν ένας ενιαίος ελάχιστος φόρος 15% θα μετακινήσει πολλές χώρες που συνήθως δεν θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι – για παράδειγμα η Ταϊλάνδη, το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Βιετνάμ – στην ασφαλή πλευρά της γραμμής.
  • Αν και θα ακουστεί «πολύ ρομαντικό για να είναι αληθινό» ,ένας ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες ανά τον κόσμο και φορολογική δικαιοσύνη, καθώς οι εταιρείες κολοσσοί δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.
  • Μια πιο δίκαιη φορολόγηση θα βοηθήσει με τη σειρά της την παγκόσμια οικονομία να ευημερήσει, εξισώνοντας τους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και δίνοντας την ευελιξία στις κυβερνήσεις να στηρίξουν εκ νέου την εκπαίδευση, την έρευνα και τις υποδομές.

Ως εκ τούτου δεν θεωρούμε υπερβολικό να συμμεριστούμε την άποψη της Αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν ότι «η συμφωνία για έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο».

  • Όπως πολύ σωστά υπογράμμισαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μία κίνηση που θα βοηθήσει τις χώρες να καλύψουν τα χρέη που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος αναμένεται να καλύψει 50-80 δισ. δολάρια επιπλέον φόρου.

  • Δεν θα υπάρχει η αναγκαιότητα για φόρο ψηφιακών υπηρεσιών ο οποίος και θα καταργηθεί μόλις εφαρμοστεί η παγκόσμια αυτή λύση.

Οι επόμενοι σταθμοί για την επίτευξη του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου

Αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν ανοιχτές –όπως για παράδειγμα τι θα ισχύει για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια κ.ο.κ- και θα επιλυθούν στις συνομιλίες που θα διεξαγάγει ο ΟΟΣΑ στα τέλη Ιουνίου αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της G20, κατά την οποία θα επιδιωχθεί η συμφωνία με μια ευρύτερη ομάδα χωρών.

Βλέπετε στο τραπέζι βρίσκονται 139 χώρες και η όποια συμφωνία θα πρέπει όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας «να ικανοποιεί τις ανάγκες των μικρών και των μεγάλων χωρών, των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ η χθεσινή συμφωνία δεν ήταν παρά η αφετηρία και μέσα στους επόμενους μήνες θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι «αυτός ο ελάχιστος εταιρικός φόρος θα είναι όσο υψηλότερος γίνεται».

Όμως παραδόξως, όσο χαμηλότερο θα είναι το προτεινόμενο ελάχιστο, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αποδεκατισμός των φορολογικών καταφυγίων όπως τα νησιά Cayman ή οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι με φορολογικούς συντελεστές ακόμα και πέριξ του 0%(!)

Βλέπετε για να υλοποιηθεί ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα πρέπει να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση. Όσο χαμηλότερη λοιπόν θα είναι η πρόταση για έναν ελάχιστο φόρο, τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες να συναινέσουν οικονομίες όπως η Ιρλανδία ή το Μακάο με φορολογικούς συντελεστές 12,5 % και 12% αντίστοιχα.

Μια πρόταση για ελάχιστο παγκόσμιο φόρο πέριξ του 15% φαίνεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει την ευρεία διεθνή υποστήριξη, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού περιοχές με μηδενικούς συντελεστές φόρου.

Πηγή: hellasjournal.com, bankingnews.gr, liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged